Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще бъде изведен от структурата на БАН. Това обяви днес министърът на образованието Красимир Вълчев след срещата при премиера Бойко Борисов с представители на протестиращите служители на института и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. 

Въпросът ще бъде обсъден на общо събрание на академията на 10 септември. Ако отделянето не бъде одобрено, ще се наложат законови промени.

По-рано днес метеоролозите излязоха на пореден протест, на който отново поискаха да се разделят с БАН и да минат към Министерството на образованието. Проблемът е в системното недофинансиране на института, което според служителите е по вина на ръководството на академията. 

Започва разглеждане на решението как НИМХ да излезе от БАН, ако трябва, ще се направят и законови промени, обяви министър Вълчев след срещата при премиера.

Обсъдихме двата варианта, които дадохме миналата седмица, като по-приемлив се оказва вариантът за извеждане на НИМХ от БАН. Това е най-добрият вариант, който можем да изберем и за БАН, и за НИМХ, коментира той.

По думите на министър Вълчев от решението на общото събрание на БАН дали ще позволи изваждане на НИМХ зависи колко бързо ще стане извеждането на института.

За реалистичен вариант говорим това да се случи на 1 януари 2019 г. Но ако се стигне до законово уреждане, това вече зависи от възможността на Народното събрание в най-кратки срокове да вземе решението. Мисля, че пак е реалистична датата 1 януари 2019 г., обясни той.

Председателят на БАН акад. Ревалски обяви, че ще се направи "всичко възможно да се подпомогне процесът по извеждане на НИМХ от Академията, щом това е единственото решение".

Направихме предложение за финансова независимост на НИМХ към БАН, но колегите не го приемат. Затова се разбрахме, че въпросът за извеждане на НИМХ от БАН ще бъде поставен на общото събрание, допълни той.

Научните работници в института ще могат сами да решат къде да работят - дали да останат в БАН, или да отидат в НИМХ след отделянето му като самостоятелна институция, стана ясно още след срещата в Министерския съвет.