Не е постигнато съгласие между БАН и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в дадения им от кабинета срок и затова разговорите продължават, като в тях ще се включи правителството. Синоптиците настояват да бъдат изведени от системата на Българската академия на науките, за да получават необходимото им финансиране не чрез ръководството на БАН. Българската академия на науките обаче категорично не е съгласна с това.

Това стана ясно на брифинг на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в Министерския съвет.

"Това, което имаме като ситуация от предходната седмица, до голяма степен се е запазило. НИМХ иска напускане на БАН. А БАН предлага вариант за самостоятелност в рамките на Академията. Но имаме макар и минимален напредък дотолкова, доколкото по-добре е очертан периметърът на възможните решения, които ще търсим. През следващите дни аз като министър и ако е необходимо и други представители на правителството, ще участваме в тези разговори", каза още Вълчев.

До момента има два варианта за разрешаване на проблема с липсата на достатъчно средства, заради който служителите на НИМХ неколкократно излязоха на протести. Единият вариант предвижда разширена автономия в рамките на БАН, а вторият е извеждане на НИМХ извън БАН.

"И двата варианта обаче изискват компромиси от двете страни. Но нищо няма да правим насила. Дори да се премине към вариант за изваждане на НИМХ, той ще бъде при запазване на оперативната му дейност и на запазване на възможността в рамките на БАН да продължат изследванията в областта на климата и водите. Т.е., ако част от учените желаят да останат в рамките на БАН и да продължат с чисто научна дейност, те ще имат възможността да го направят. При модела за разширена автономия в БАН говори пак за споделена отговорност", коментира министърът.

Той посочи, че е засегнат и въпросът с академичното самоуправление на БАН, като припомни, че в момента решенията и във ВУЗ-овете, и в БАН зависят от колективните органи на управление и председателят на БАН "до голяма степен е изпълнител на тези решения".

"Ние зависим от шанса да се намери колективно решение в общото събрание, за да бъде запазена тази държавна функция и да бъде отдадено необходимото й място. По наше мнение това трябва да зависи от индивидуален орган, какъвто е председателят на общото събрание. И това ще бъде един от въпросите, които ще обсъдим също“, каза още просветният министър.

 
Нямаме ясни аргументи защо НИМХ не харесва предложението да остане в БАН, но бюджетът му да се гласува от Министерския съвет на отделен ред, каза и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той обясни, че от страна на БАН този ангажимент е бил поет - за максимална финансова самостоятелност на института, като бюджетът му се гласува от Министерския съвет на отделен ред.

"И по този начин НИМХ вижда какъв му е бюджетът още от самото начало, а МС ще може да контролира дали изпълняваме този бюджет към института. Проведохме две срещи с тях, казахме им това предложение, но те казаха, че искат излизане от БАН. Оттогава не сме получили официално аргументи защо не харесват това предложение“, каза още акад. Ревалски. Той изброи възможните трудности при "изваждането" на НИМХ от БАН. 

"Там има въпроси, свързани с трудови договори, със собственост, с проекти, които текат в момента и са от името на БАН. Против сме от това да се взема решение например, че от 1 януари този институт преминава някъде другаде“, коментира Ревалски.