Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Политологът Огнян Минчев призова българските политици да спрат да упражняват красноречието си срещу македонския премиер Зоран Заев, защото "Македония, управлявана от Заев, е наш приятел".

В профила си във фейсбук политологът коментира, че целта на подобни нападки е да бъде провален договорът ни за добросъседство и приятелство с Македония и членството на страната в ЕС и НАТО.

През миналата седмица думите на Заев, че Илинденското въстание е македонско, казани пред местна телевизия, предизвикаха реакции у нас, макар първоначално да бяха подминати в България.

Ето какво написа Минчев:

"Искам да се обърна към българските политици и към тези - като Радев, които отчаяно се опитват да станат такива: Престанете да упражнявате красноречието си срещу македонския премиер Заев. Така както вие приказвате всякакви неща, за да се харесате на потенциалните си избиратели, така и Заев не може да говори публично, като игнорира почти един век пропаганда и социализация на своя народ в определени доктрини и вярвания. Заев прави достатъчно, за да подобри максимално отношенията мажду България и Македония. Престанете да се държите като обидени деца - "падна ви" някой, който е по-уязвим от вас, и сега капризничите и се опитвате да го командвате. Командвайте Путин, Тръмп, поне Юнкер. Ама не ви стиска. Хайде по-кротко! Македония, управлявана от Заев, е наш приятел. Дори и да разтурите това ново приятелство, нито ще станете по-умни, нито по-успешни. И още нещо - за никого не е тайна, че пружината на българските политически марионетки се навива от Москва. Затова най-вече ругаете Заев - за да провалите договора ни с Македония, за да осуетите членството й в ЕС и НАТО. Няма да ги провалите. Колкото от по-високо викате, толкова повече червените ви подгърбия блестят на слънцето. Спрете, защото ще започнем поименно. Радев, ти си първият, нали знаеш? По ранг, имам предвид... Ало, "Позитано", спри да слугуваш на Москва - догодина ще станат сто години. Сто години срамота!"

През миналата седмица първият, който призова България да има по-категорична реакция към думите на Заев, бе лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя го упрекна, че изопачава историческата истина и призова премиера Бойко Борисов да не подминава с мълчание подобни изявления. Малко след това Борисов също коментира темата. Когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение, заяви премиерът, който призова да се мерят приказките и че въпросът за Илиндено-Преображенското въстание е за историците.

Дни преди това двамата със Заев честваха заедно 115 години от въстанието в Благоевград.

Външният министър Екатерина Захариева от своя страна изтъкна, че БСП е наследник на БКП, която в историята си има много предателства, свързани с българщината в Македония. 

"Не приемаме поучения как трябва да се защитават националните интереси от партия, която през 1946 година предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия. Същата партия държава променяше насилствено идентичността на собствените си граждани и ги караше да се пишат македонци. Политиката на противопоставяне е демоде. С това говорене вече само може да се губят избори. Питайте Груевски!“

След реакциите Заев се извини през фейсбук, споменавайки, че е възможно да е допуснал грешка. Но акцентира върху приноса на Борисов и Захариева за евроатлантическата интеграция на България и че македонците никога няма да забравят това.

През уикенда президентът Румен Радев заяви, че не е чул извинение от Заев.

Коментари

Ние си ги знаем, че на

Ние си ги знаем, че на Позитано са все български граждани с руско самосъзнание.
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Ало Пинчев !!

Ти явно си в кохортата от продажници на Българската История ?? - разбира се начело с вожда ти !! Що не се изнесете от България преди да сте нанесли сериозни щети , както в политиката така и в икономиката ??
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Цинизъм и нахалство на руските поставеници.

В случая акцентирам върху снимката на г-жа Нинова и на Президента, направена на фона на образите на титаните на българското възраждане. И тримата - Захари Стоянов, Христо Ботев и Васил Левски принадлежат на цялата нация. Но, цинично е, когато се снимаш с техните образи, а не уважаваш тяхното родолюбие. И тримата са стигнали, най-силно Левски, до прозрението "Който ни освободи, той ще ни пороби". Госпожо Нинова и г-н Президент, повече не правете подобни фотографии, защото те оскверняват духа на възрожденците и обиждат българския народ, тъй като Вие сте абсолютно руски слугинаж. В края на краищата всяко неуважение трябва да има край. Отново поздравления за правителството за правилната му политика спрямо Македония, което много, много рядко се случва това правителство да гледа във вярната посока, и за крилатата фраза: Въпросното въстание " Географски може да е и Македонско, и Тракийско, но исторически е българско".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.