Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение. Това каза днес премиерът във връзка думите на македонския премиер Зоран Заев, който в телевизионно интервю за 1TV от 4 август заяви, че Илинденското въстание е македонско.

Заради това изказване на Заев Борисов бе атакуван от лидера на БСП Корнелия Нинова - че не е реагирал. Точно преди седмица Борисов и Заев заедно честваха в Благоевград 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

"Независимо дали е казано преднамерено или не, отговорността е на този, който го е изрекъл", зави Борисов, цитиран от "Фокус".

Не стана ясно дали тези му думи са сериозен намек за ревизия на българската подкрепа за членството на Скопие в ЕС. 

Иначе Борисов присъства днес на церемонията след края на военно учение - многонационалната съвместна подготовка на Сухопътните войски "PLATINUM LION 2018", която се проведе на учебния полигон "Ново село". В нея участваха 700 военнослужещи от осем държави – България, Силите на САЩ в Европа, Румъния, Молдова, Албания, Сърбия, Грузия и Черна гора. Планиращият и провеждащият учението полковник Стоян Шопов връчи отличия на 27 военнослужещи за добро представяне по време на съвместната подготовка.

"Поздравявам българското командване, за първи път планират, ръководят и са се справили прекрасно с това мащабно занятие. С тези учения ние променяме мисленето, учим се да воюваме заедно, да се отбраняваме и да гарантираме сигурността не само на Балканите, на нашите граждани, а и на Черноморския регион".

Това написа в профила си във фейсбук Борисов. Съвместните учения текат от 30 юли.

"Едно прекрасно съоръжение за подготовка, тренировка и възпиране е съвместната ни база, която заедно с американските колеги имате възможност да използвате тези дни", добави министър-председателят.

При одобрение на проектите за превъоръжаване на Българската армия трябва да се вземе предвид съвместимостта с армията на НАТО, каза още Бойко Борисов след церемонията по закриване на учението. 

Решили сме да вложим 3-4 млрд. лева в превъоръжаване, въпреки че има много други сектори, които имат нужда, затова новото оборудване за армията трябва да бъде ефикасно, евтино, съвместимо с това на партньорите от НАТО, а и да бъде взето предвид мнението на военните експерти, заяви премиерът.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев се надява до края на годината да бъдат подписани договори по един или два от проектите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.