Германският министър на икономиката Петер Алтмайер остро критикува политиката на президента Доналд Тръмп с налагането на мита и санкции, заявявайки, че подобни мерки унищожават работни места и растеж и че Европа няма да се огъне пред натиска на САЩ по отношение на Иран.

"Както видяхме в миналото, потребителите са най-силно засегнати от търговските войни, които увеличават цените на продуктите. Нуждаем се от по-ниски тарифи, по-отворени пазари и по-малко протекционизъм в световен мащаб ", каза министърът пред Bild am Sonntag, отговаряйки на въпрос за наложените от Тръмп по-високи мита за Турция и Китай.

Изявлението на Алтмайер е ден след като италианският външен министър Енцо Моверо посочи, че Турция играе важна роля в балансите в Средиземноморието, добавяйки, че това е "първата ми мисъл, за да я подкрепя".

"Криза като тази е лоша новина за всички", заяви той, настоявайки за повече предпазливост. Спадът на турската лира "трябва да даде урок на онези, които са срещу еврозоната", посочи той.

Решението на Тръмп да ​​наложи санкции на Техеран, което също е насочено към европейските компании, които правят бизнес с Иран, отвори още един нов фронт. "Тази търговска война забавя и унищожава икономическия растеж - и създава нови несигурности", каза Алтмайер.

Германският министър на икономиката похвали споразумението, постигнато от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на преговорите с Тръмп миналия месец, заявявайки, че временната сделка е запазила стотици хиляди работни места в Европа.

Между Брюксел и Вашингтон зрее напрежение, след като Тръмп наложи по-високи мита на вноса на стомана и алуминий, а ЕС отговори с увеличение на тарифите за някои американски стоки. 

Американският президент също така заплаши да наложи тарифи върху вноса на европейски автомобили, но постигна споразумение да се откаже от предприемането на подобни действия след срещата с Юнкер в Белия дом миналия месец.

"Споразумението между ЕС и САЩ може да бъде само първата стъпка. Нашата цел е глобален търговски ред с по-ниски тарифи, по-малко протекционизъм и отворени пазари ", каза Алтмайер.

Що се отнася до санкциите на САЩ срещу Иран, министърът каза, че Германия и нейните партньори от ЕС ще продължат да подкрепят фирмите, които правят бизнес с Иран - въпреки натиска на САЩ.

"Ние няма да позволим на Вашингтон да ни диктува с кого можем да правим бизнес - затова се придържаме към Виенското ядрено споразумение*, така че Иран да не може да изгражда атомни оръжия", каза Алтмайер.

В традиционната си реторика, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова турския народ да не се поддава на натиск.

"Това е атака срещу Турция. Целта (на подобни действия - бел.р.) е да принуди Турция да се предаде във всяка една област - от финансите до политиката, да накара Турция и турския народ да паднат на колене", каза Ердоган в реч на форум на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в черноморската провинция Трабзон.

"Видяхме вашата игра и ви предизвикваме", добави той предвид срива на турската лира спрямо долара. 

Новите американски мита - 50 на сто върху стоманата и 20 на сто върху алуминия, внасяни от Турция, влизат в сила от днес. 

В статия, публикувана от в. "Ню Йорк таймс" преди дни, Ердоган призова САЩ да спрат да се опитват да градят асиметрични отношения с Турция и да покажат уважение. Защото партньорството им било застрашено още с отказа на Вашингтон да екстрадира ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, смятан за организатор на опита за преврат в Турция преди 2 години.

*При подписването на споразумението от Виена на 14 юли 2015 г. страните от ЕС + 3 (Китай, Русия и САЩ) и Иран постигнаха консенсус за дългосрочно уреждане на ядрения спор след повече от 12 години напрежение. Около 18 месеца след началото на дипломатическите действия бе постигнат значителен напредък.