Американците няма да успеят да попречат на Иран да изнася петрол. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

Коментарът му е отговор на заплахите на америкенския президент Доналд Тръмп да наложи санкции на всички страни, които продължават да търгуват с Иран. Целта на администрацията му е да притисне тези държави и така да лиши от финансиране ядрената програма на Техеран.

Вчера влязоха в сила санкциите, въведени от администрацията на Тръмп след като САЩ излязоха от ядреното споразумение с Техеран заради твърдения, че Иран не спазва своята част от сделката и продължава да развива ядрените си мощности.

"Ако американците продължават с опитите да осъществят тази опростенческа и невъзможна идея, ще си понесат последиците", каза още Зариф, цитиран от Ройтерс.

Вчера обаче британският в. "Индипендънт" писа, че САЩ упражняват натиск върху отделни страни да спазват санкциите и да спрат напълно вноса си на петрол от Иран. Много страни, сред които Индия, вторият по големина вносител на ирански петрол след Китай, започнаха да намаляват обемите, които купуват, отбеляза изданието.

Вече никой няма доверие на САЩ и е трудно да си представи преговори с тях след възобновените санкции срещу Иран, добави министърът, цитиран от Франс прес.

Това може да е предупреждение за възможноста Иран да затвори протока Ормуз, пише Ройтерс. Миналата седмица Ислямската република проведе учения в Персийския залив, които според наблюдателите целяха именно да покажат, че флотът може да затвори протока, през който минава 20% от световната търговия с петрол.

Преди това Доналд тръмп и иранският му колега Хасан Рохани си размениха остри реплики, а после президентът на САЩ заяви, че е готов на среща "без предварителни условия".