Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

МВР харчи много, а постига малко резултати. През седмицата този извод бе онагледен с данни от Световната банка, която публикува изследване за ефективността на разходите за полиция и пожарна в България. Докладът е диагноза: онаследена и неадекватна структура от миналото, дублиране на административни звена, разхищение на всички равнища, увеличаващи се разходи за издръжка и невъзможност за инвестиции в модернизация. Резултатът от всичко това: ниска мотивация на полицаите и още по-ниско доверие на обществото в тях. Този доклад трябва да притесни и най-големите оптимисти - така повече не може. Липсата на политически реакции обаче загатва, че воля за необходимата радикална реформа няма.

Изследването на Световната банка казва, че България харчи най-много за полиция и пожарна в сравнение с други страни от ЕС със сходен брой жители. Казва също, че доверието е на дъното - също в сравнение с другите европейски страни. Стига до извода, че броят на полицаите е достатъчен, но разпределението не е ефективно; че администрацията е прекалено много; че ресурсите се разхищават; че няма нужда от регионална дирекция във всеки от 28-те областни центъра; че по-пестеливите дирекции не служат за пример на тези, които разхищават с широки пръсти; че дори сметките за ток и вода не се управляват умно и т.н. Всичко това ни казва едно: МВР не е помръднало много от миналото и затова не се справя с предизвикателствата на настоящето.

Защо статуквото е изгодно?

Системата на МВР често е обект на промени, но те обикновено са продиктувани от конкретни властови интереси - ще преместим една служба, ще обединим други две, след време пак ще ги разделим и т.н. Въпросът е как това министерство успя да доживее до 2018 без да се промени съществено. Отговорът е очевиден - защото в този си вид то е изгодно за упражняващите властта. Световната банка препоръчва обединяване на някои от 28-те регионални дирекции и намаляването им до 7. Това не устройва статуквото, защото пълното припокриване между структурите на изпълнителната, местната и съдебната власт с избирателните райони е разковничето, което превръща всеки местен партиен лидер във всевластен господар на отредената му територия. Триединството между наместника на управлящата партия, кмета на областния център и регионалния директор на МВР е класика в българската политика - 28 партийни началници, 28 кметове на големи градове и 28 полицейски шефове, към които се добавят и 28 окръжни прокурори.

Това е затвореният кръг на властта - от разпределяне на ресурси, през натиск срещу опонентите, до гарантиране на преизбирането. Така управлява и ГЕРБ по места, така управляваше и БСП. Точно затова съпротивата срещу евентуален опит за окрупняване на административни структури ще бъде мощна. И точно затова сегашното мъчително състояние на МВР притеснява по-малко политиците - както управляващите, така и опозицията, отколкото "опасността" от някаква радикална стъкпа за реформи. Световната банка изчислява, че само от премахване на дублиращи се административни позиции и предоговаряне на битовите сметки МВР може да спестява десетки милиони годишно. Препоръчва и по-справедливо разпределяне на социалните разходи - в момента бюджетът е натоварен с осигуровките на ранно пенсиониращите се полицаи. Така през 2018 почти всички пари за МВР са разходи за труд - 1,161 милиарда. По думите на вътрешния министър, 74% от тези пари отиват за осигуровки и затова не остават средства за увеличение на заплатите.

Добрата и лошата новина

Докладът е поръчан от Министерството на финансите и е изготвен със съдействието на ръководството на МВР. Това означава, че на върха на изпълнителната власт все пак има хора, които осъзнават остротата на проблема - това е добрата новина. Лошата е, че темата не става обект на политически дебати и това изглежда умишлено. Представянето на доклада именно в седмицата, когато най-много хора заминават в летен отпуск, е знак за това. Знак за това е и липсата на последващи политически позиции. Диагнозата е поставена на масата, няма ги намеренията на управляващите. Няма ги и въпросите от опозицията, която само преди месец поиска вот на недоверие срещу правителството именно в сферата на сигурността.

А една реформа в МВР не е, меко казано, лесна работа. Правителството няколко пъти отстъпва пред масовите и понякога излизащи от контрол протести на полицейски синдикати. Всеки опит за промяна ще срещне съпротива и от средите на МВР, и от средите на самата т.нар. политическа класа. Затова е лесно да се прогнозира, че и този път тежката диагноза ще остане само в доклада на Световната банка и няма да чуем скоро намерения за сериозна и некозметична реформа в МВР. В това време българите ще продължават да плащат огромни суми - и за бюджета на системата, и за частни охранители. Резултатите ще продължат да са слаби, а доверието ще продължи да е едноцифрено. Докато системата не рухне и вече няма накъде.

Дойче веле

Коментари

 's picture

Бобо

Саакашвили

В МВР не са мръднали и на ойта от времето на соца , закостеняла , корумпирана и некомпетентна структура пълна с наши хора послушковци . За малка и бедна България храним 60 хиляди тюфлека и резултатът е нулев , Германия с 80 милиона население има щат 80 хиляди човека и стотици пъти по добре в областта на сигурността , това говори всичко . Този цирей МВР трябва да се изрине от корен , НО ТРЯБВА ДУПЕ , а както е известно у нас властта ползва дупето за други работи , навремето в Грузия Саакашвили обучи млади хора в специализирани школи на запад и когато бяха готови за една нощ уволни цялото им МВР и назначи двойно по малко хора с двойно по големи заплати , резултатите дойдоха само след шест месеца ….
 's picture

Petyo9

Бойко Борисов бламира

двама свои министри на вътрешните работи които понечиха да реформират системата Веселин Вучков и Румяна Бъчварова. Рибата се вмирисва от главата.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ИСТИНАТА???? След като

има и елементарна глупава манипулация. Цитат: „Обратно на общоприетото схващане, заплатите на полицейските служители в България не изглеждат ниски, посочва Световната банка. След като се вземат предвид разликите в дохода на глава от населението, заплатите на полицаите са на същото равнище като в Швеция и Словения и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия, е посочено в доклада. “ Понеже българските заплати са ниски (месечна заплата на нивото на надница в западна Европа), то тази ниска база се взема като основа. Не се казва, че е еди-колко си процента спрямо ниската база, а се взема отклонението на полицейските заплати в други страни, спрямо техните бази, и се твърди: не процентните отклонения са сходни, а заплатите… Евтинко… За балъци… И, между другото – според Конституцията каква е ролята на СБ у нас? А на МВФ? Контролират способността на държавата да си плаща дълга ли???

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.