Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов дава на съд лидера на "Воля" Веселин Марешки. Причината - нападките на последния срещу лидера на ВМРО, които преминали всякакви граници с твърдения като тези, че министърът бил "измамник", "злоупотребявал с прахообразни неща" и т.н.

В ефира на бТВ, след като бяха припомнени част от репликите на Марешки от интервю, за което лидерът на "Воля" бе решен в яркожълт панталон и синьо сако, Каракачанов реагира:

"Нали не сте хумористично предаване? Това лице с жълтите гащи говори глупости. Някои граници не могат да се прекрачват, но когато това стане - има една любезна институция и тя се казва съд."

Вицепремиерът припомни, че освен излъчените в предаването реплики на Марешки имало и други - например как министърът злоупотребявал с прахообразни вещества. По думите на Каракачанов вероятно намекът е бил за наркотици. Затова и вчера той отишъл във Военномедицинската академия и си е направил тест за употреба на наркотици. Резултатът - "чист е", а изследването заминава за съда в пакет със завеждането на дела срещу лидера на "Воля". 

"Този човек ни скъсваше телефоните в "Обединени патриоти" след изборите. Искаше да правим по-широк парламентарен блок. То не бяха салтанати, салто морталета, искаше да влиза в правителството, да става министър...", разказа вицепремиерът.

И даде примери как човекът, който нарича "Обединени патриоти" "опитомени", всъщност е "патеричка" на ГЕРБ, защото всеки път, когато "патриотите" откажат да подкрепят нещо, "Воля" гласуват веднага с ГЕРБ. 

"Той си търси мястото под слънцето. Но нека си изживее последното политическо лято. Той е послушното момче, когато ГЕРБ има нужда. Дали някой го активира - ще се разбере. Отговорете си на въпроса на кого пречат "Обединени патриоти", как от европеец и натовец този човек се обърна срещу армията и превъоръжаването...", каза още Каракачанов.

Обединени ли са "патриотите"

За напрежението сред "Обединени патриоти" и разминаванията с ГЕРБ за законодателни инициативи вицепремиерът заяви, че винаги е смятал, че проблеми се решават в диалог. И разказа, че през последните месеци заради председателството на България на Съвета на ЕС коалиционният съвет между ГЕРБ и "патриотите" не се е събирал. Това е нарушило диалога и е нормално "нещата за избуяват". 

Попитан дали "Обединени патриоти" ще се явят отново заедно на предстоящите напролет евроизбори, Каракачанов отвърна: 

"Има много време до изборите. Не чак толково много, но има време", подчертавайки, че според него коалицията трябва да се запази.

До този въпрос се стигна, след като още преди месеци вицепремиерът Валери Симеонов и лидер на НФСБ обяви, че партията му може да се яви на евровота и в друг формат. А покрай напрежението между него и лидера на "Атака" Волен Сидеров последният "разкри" как Симеонов три пъти казал "не", когато бил попитан за общото участие в изборите.

"Нищо не гарантирам, докато военната техника не е в изправност"

Министърът на отбраната призна, че в момента не може да се гарантира напълно сигурността на военните пилоти, защото техниката е твърде амортизирана и не се осигуряват достатъчно летателни часове. Повод за въпроса бе обявената преди ден обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за ремонт на хеликоптерите МИ-17 и МИ-24, които са на въоръжение в армията ни. Но повечето не летят заради повреди и изчерпан ресурс. 

Преди няколко месеца заради инцидент с МИ-17 загинаха двамата пилоти. Министър Каракачанов изрично обяви, че прокурорската проверка по случая още тече, но от думите му се разбра, че зачестилите инциденти с военни пилоти не може да нямат връзка с това, че когато не се лети достатъчно, се губят рефлекси. 

За ремонт на хеликоптерите са нужди малко над 50 млн. лв. За да бъдат отпуснати средства целево обаче, първо трябва да има сключен предварителен договор, обясни министърът. 

"25 години ние се занимаваме с клюки и скандали, армията е недооценявана и недофинансирана. Нищо не мога да гарантирам, докато военната техника не е в изправност", каза още Каракачанов.