Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Този път вето на президента Румен Радев няма. Държавният глава, който върна на парламента "лобисткия" закон за приватизацията и този път властта го послуша, не е наложил вето над друг закон, смятан на "лобиски" - т.нар. закон за горивата. 

Новият Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, е публикуван днес в "Държавен вестник". Указът за това е подписан от Румен Радев на 20 юли, става ясно от новия брой на официоза. В същия ден е бил подписан и указът за ветото над приватизационния закон.

Радев бе призован да наложи вето над разпоредбите, заради които имаше протести на собственици на малки бензиностанции, от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). В писмо до държавния глава от организацията изразиха "недоволството на своите членове – браншови организации и търговци от множество икономически дейности, чиито законни интереси ще бъдат неоснователно засегнати от приетия Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход“.

„Приетият закон ограничава пазара на горива само до големите търговци и предоставя явни възможности за осъществяване на репресивни мерки спрямо останалите (основно малки предприятия)“, се казва в писмото до Радев.

Вицепремиерът Валери Симеонов нарече закона "отвратителен закон, в полза на "Лукойл". Той и депутатите от НФСБ се заканиха, че ще сезират Европейската комисия, защото приетите текстове нарушават няколко европейски директиви. Според юриста от партията на вицепремиера Христиан Митев не е изключено рапоредбите да доведат и до санкции от страна на Европа. 

От "Демократична България" също остро разкритикуваха приетите текстове с мотива, че противоречат и на конституцията, и на европейските правила, ограничавайки конкуренцията и увреждайки интереса на по-малките участници в този пазар. Чрез евродепутата си Светослав Малинов от извънпарламентарното обединение обещаха също да уведомят Европейската комисия какво законодателство се приема у нас. 

Коментари

Закона за горивата

е първото смислено нещо прието в последните години, дано да се спазва! Ще видим.
 's picture

Petyo9

Е, имееть си хась...

Как кремълската пачавра ще наложи вето на закон облагодетелстващ статуквото? Онюдь!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.