Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Минути след като от президентството обявиха, че държавният глава Румен Радев налага вето на лобистките (по Валери Симеонов) поправки в закона за приватизацията, от ГЕРБ, които на практика прокараха тези изменения, обявиха, че ще внесат нови поправки с цел "да отпаднат всички съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна".

Новите поправки в прясно приетия закон ще бъдат направени по искане на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщават още от партията му.

"Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на ПГ на ГЕРБ да изработи и внесе нова поправка в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол. Целта на новите предложения е да отпаднат всички съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна. Новите текстове трябва категорично да предвидят забрани за разпростиране на действието спрямо заварени приватизационни договори", гласи съобщението.

Промените ще бъдат представени на брифинг в Народното събрание от председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Както Клуб Z писа, според държавния глава в текстовете има разпоредби, които "не само не защитават обществения интерес, но и съществено го увреждат". 

Става въпрос за определяните от самия вицепремиер Валери Симеонов като "лобистки" текстове, с които ще бъдат опрощавани вземания по приватизационни договори, сключени преди повече от пет години. Според Симеонов с поправката ще се облагодетелства Кирил Домусчиев, собственик на Българския морски флот. След като бизнесменът загуби арбитражното дело с държавата за изменение в условията на договора, е възможно в края на годината да му бъде наложена финансова санкция от 58 млн. лв.

Възраженията на държавния глава са срещу двата параграфа, предложени от депутати на "Атака" и ВМРО и затвърдени от ГЕРБ, "които ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото".

Всичко започна с едно уж невинно предложение на депутата от "Атака" Николай Александров, внесено в последния момент между двете четения на отворения за разглеждане по съвсем друг повод закон за приватизацията. На 9 юли (деня, в който е излязло решението на арбитража, с което собствениците на БМФ братя Домусчиеви загубиха делото за изменение на договора си за флота). След Александров в последния възможен момент свое допълващо горния текст предложение е внесъл и Емил Димитров-Ревизоро (ВМРО). То въвежда ретроактивно действие, т.е. важи и за вече сключени сделки.

ГЕРБ, "Атака" и ВМРО направиха учебникарско показно как се прокарват в зала съмнителни текстове и те потъват в колективната (без)отговорност. Един предлага, втори допълва, а ресорната комисия (в случая по икономическа политика) одобрява.

След раздухването на скандала и Александров, и Димитров опитаха да оттеглят предложенията си (Ревизоро успя формално), но се оказа, че е късно. Комисията по икономическа политика вече го е припознала като свое, сменяйки само една буква - вместо чл. 32в вече се разглеждаше чл. 32г. Шефът на правната комисия Кирилов (ГЕРБ) бе натоварен със задачата да брани проекта, макар и да нямаше нищо общо с него. Ревизоро не бе на работа в този ден, лидерът на "Атака" Волен Сидеров бе в парламента, но не участва в гласуването, а първоизточникът на "бедите" Николай Александров обикаляше нервно из кулоарите, говорейки по телефона, докато дебатите течаха. 

Засега не е ясно как депутатите от ГЕРБ ще гласуват президентското вето, което трябва да бъде разгледано. Очаква се това да обяви Кирилов днес.

Коментари

Пунт и пластика

на Слънцето!
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

титанът на

мисълта така си е повярвал, че е станал печен международник, че не се усети от ходене из Европата и съседи по рано с този закон.
 's picture

Petyo9

Проста

да падладееш....

:)

"забрани за разпростиране на действието спрямо заварени приватизационни договори" - Елегантен ход! Хем коалицията се запази, хем опорките на путинките се оттекоха в канала. Ей на, и горе не се споменават гласовете на БСП и ДПС, нито вносителите, а агитпропците се вторачват в изначалния противник на Корни.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.