Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Те не вярват, че няма чума по животните, и са сигурни, че властите ги лъжат. Не вярват, че дори и да има чума, единственото решение е умъртвяването на заразените животни, за да не стане по-лошо. Не вярват, че ако това не бъде направено, идва нещо много по-страшно. Но те не вярват, защото са убедени, че нарочно ги плашат, за да им вземат нещо.

Те обаче сме ние. Случаят със заразените животни в Странджа показа нагледно как се живее в недоверие – когато никой на никого не вярва.

Ние не вярваме, че заразата се появява при занижен контрол на търговията с животни, а не е непременно заговор на зли и чужди сили. Не вярваме на властите, когато предприемат предвидените от закона мерки, защото сме сигурни, че крайната им цел е да ни вземат всичко. Не вярваме на медиите, когато ни съобщават, че подобни зарази е имало и в други страни, където също са умъртвили огромен брой животни. Не вярваме на специалистите, които са учили дълги години, за да могат да проведат изследванията и да установят истината – има зараза.

На никого и на нищо не вярваме

Така се озовахме в сцена на абсурда. Въпроса дали има или няма чума го превърнахме в политически спор – едни казват, че има; но други твърдят, че няма. Спазването на законовите изисквания го превърнахме в разменна монета – днес ще я караме по закон (т.е. ще умъртвяваме животни), но утре ще я караме по така, а пък вдругиден хептен онака. Доказани с векове медицински практики ги превърнахме в тема за медийни дебати – а защо да не решаваме с есемеси съдбата на козичките? Един колега предложи направо с талончета – търкаш и ако ти се паднат три козички, хайванчето на баба Дора ще живее, ако не ти се паднат...

Тази лудница е най-благодатната среда за разпространение на лъжи – днес ги наричаме фалшиви новини.

„ЕС измисли чумата, за да си убием животните“

Може да не е ясно откъде идва този извод, но пък, като се замислим, няма друго обяснение – нали всички останали ни лъжат, значи и ЕС иска всички да умрем. Те посегнаха на шкембе чорбата, че на козата на баба Дора няма да посегнат...

„Обезлюдяват нарочно Странджа, за да заселят бежанци“

Отдавна го подозирахме, нали? Нищо че кьорав бежанец не сме виждали от две години насам. Нищо че в Странджа комунистите не успяха с един куп привилегии изобщо да заселят някого трайно...

„Самолети от Германия карат по 300 бежанци на ден“

Само на телевизора сме виждали самолет, който може да побере толкова хора, но на съседа шурето го е видял в Безмер. Пише го и в интернет...

Накрая се наложи лично вицепремиерът Красимир Каракачанов да опровергава фалшивите новини – да информира, че бежански натиск вече няма и че всичко това са глупости. Симпатичното в тази история е, че именно на тези, които побъркват в последните години хората с фалшиви заплахи, сега им се налага да ги опровергават. Сериозното в тази история обаче е друго:

Не можем да вървим напред без доверие

Краткосрочно тази ситуация е изключително удобна за управляващи и опозиция. Първите никой няма да ги пита защо им е толкова важно спешно да вземат от бездимните цигари едни пари в бюджета, след като на следващия ден опрощават много повече на един от любимите бизнесмени на властта. Вторите пък никой няма да ги пита защо говорят абсолютни глупости и влизат с популистките бутонки във всяка една тема.

Затова първо премахнаха политическите дебати, след това наводниха администрацията с безгласни букви, стимулираха превръщането на медиите в профански машини за страх, изолираха всеки опит за мислене и се настаниха в удобството на недоверието. На никого вече не му пукаше какво ще става, важното е днес да закърпим положението. Удобно им е, нали?

И точно затова на никого от властта не му мина през акъла, че дължи на хората предварителна информация, някакво обяснение, успокоение дори. Тези неща са излишни, когато плуваш в удобството на всеобщото недоверие.

Скоро обаче ще разберат, че изобщо не им е удобно. Защото в условия на недоверие не могат да направят абсолютно нищо. Когато няма доверие, една сравнително рутинна акция по овладяване на зараза се превърна в минимакедонско въстание. Добре, че Онзи горе засега ни спестява наистина сериозни кризи.

Ключови думи

Коментари

Криза на доверието

Шири се в световен мащаб, корени й трябва да се търсят с лесно достъпните смартфони. Всеки идиот получава достъп до общата дезинформация, която от своя страна се твори от множество 16-годишни с по 20 профила във ФБ. Когато видиш , че "Илия Петров" е казал че чума няма, а ни лъжат, на теб ти е лесно да повярваш, защото мислиш, че е така. Не си правиш труда да отвориш профила и да видиш трите снимки на котета и нищо друго. Кух профил, но ефективен за бездарни потребители. И така, лавината тръгва. Чух ли Истанбулска конвенция? Срам за цял народ. Болен от глупост народ. "По-добре да ме бият удома, ама джендърите не понасям, без някога да съм виждала такъв..." Разбира се, лелките са най-податливи. Убити в училище, убити от комунистическо възпитание, убити от консерватизъм, убити от беднотия, невидели други хора освен в тяхното село. И така... до следващата криза, от която децата с фалшиви профили да се възползват безнаказано.
 's picture

Питащият

Светът е пълен с простаци

Не вярват ,пък гласуват за тях . 2/3 от българите са тъпанари и са напълнили парламента с боклуци . Реално погледнато навсякъде по света простотията е мнозинство и не е за подценяване .Въпросът опира до това с какви простотии и предразсъдъци са задръстени главите на мнозинството и още по-важното има ли кой да се възползва , да манипулира простаците , да ги надъхва с недоверие, омраза , предразсъдъци , страхове . У нас има . Всички в този парламент и медиите го правят . Тези простаци , учените простаци , които го правят умишлено са най-опасните . Още по-опасни са алчните и богати простаци , които предизвикват кризи и войни за някой милиард долара . Светът е кочина, Оруелска кочина

Истанбулски козички...

Виктор Аракчиев, като цяло съм склонен да се съглася с Вашето мнение - с едно "но". Не биваше да набърквате Истанбулската конвенция като пример. Да, около нея се развихри голяма истерия, много тотални глупости се изприказваха, но имаше и сериозна дискусия. В тази сериозна дискусия опонентите на конвенцията отбелязаха, че проблемни са само отделни текстове и доразвиването им в обяснителния доклад. Защото според опонентите те водят в друга посока, която е извън декларираните и правилни по принцип цели на конвенцията, нещо повече - при определено тълкуване и практика могат да навредят на въпросните правилни и благородни цели. А именно - в прокарването на една изключително спорна и недоказана научно теория, опираща се в някои постулати на крайния феминизъм. И в опитите за насилствено налагане на тази теория чрез държавния апарат и наддържавни органи, както и чрез мощно финансиране за сметка на данъкоплатеца. Разбира се, имаше и много смислени контрааргументи срещу тези опасения. И точно това бяха смислените дебати, останалото, уви, бяха фейсбукарски истерии от рода на "щом имаш съмнения в теорията за фундаменталното значение на т.нар. "социален пол", значи си тъпанар, путинист, фашист, комунист, ксенофоб"... а от другата страна - щом имаш аргументи срещу тези опасения, значи си соросоид, трансджендър, грандояд, изперкал либераст... Именно заради това мисля, че използването на примера с конвенцията по-скоро ще създаде недоверие у редица разумни хора, отколкото подкрепа за Вашата иначе правилна според мен теза. Всичко хубаво!
ognian  deyanov's picture
ognian deyanov
ognian.dey

Бумеранг от не се бунтува....

Бумерангът не се бунтува, а удря хвърлилия го. Пиша го в смисъл,че загубилите доверие ще пострадат от това.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.