Испанското правителство обяви днес, че ще обжалва пред Конституционния съд одобрено от парламента на Каталуня предложение за продължаване на стремежа за независимост на автономната област, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Правителството ще оспори пред Конституционния съд предложението, одобрено вчера от каталунския парламент", заяви на пресконференция правителствената говорителка и министърка на образованието и професионалното обучение Мария Исабел Селаа Диегес.

Парламентът на Каталуня одобри вчера инициатива, представена от партията "Кандидатура за народно единство", настояваща за независимост на областта. В документа се казва, че регионалното законодателно събрание "отново потвърждава политическите цели", оповестени в резолюция от 9 ноември 2015 г., в която се говореше за стремеж за независимост на Каталуня и която после беше призната за недействителна от Конституционния съд.

Решението на правителството беше обявено три дни преди първата среща между испанския министър-председател Педро Санчес и каталунския лидер Ким Тора.