Следствените органи обвиниха руския историк и правозащитник Юрий Дмитриев в сексуално насилие над осиновената си дъщеря, предаде Нюз.Ру.

Дмитриев (61 г.) е шеф на филиала на Общество "Мемориал" в руската автономна република Карелия. Организацията документира кървавите сталински репресии.

Правозащитникът е обвинен за "насилствени действия от сексуален характер към лице, ненавършило 14-годишна възраст". Такова обвинение може да доведе до 20 години затвор.

Според следствието Дмитриев извършвал приписваните му действия в периода 2012-2016 г. Момиченцето се казва Наташа и в момента е на 13 години.

Историкът е преследван, защото първото дело срещу него се провали, убеден е неговият адвокат Виктор Ануфриев. Следващото дело зепочва през август. Защитникът е убеден, че и то ще се провали. Ануфриев неведнъж е изтъквал, че клиентът му е преследван единствено за това, че е посмял да проучва престъпленията на сталинизма.

Юрий Дмитриев бе арестуван на 13 декември 2016 г. Това стана малко, след като карелският "Мемориал" публикува имената на повече от 40 000 милиционери, участвали в сталинските репресии.

Наташа е осиновена от Юрий Дмитриев през 2008 г., когато е на 3 г. Оттогава социални работници непрекъснато го проверяват. След като възпитатели в яслата съобщават за белези по кожата на момичето, Дмитриев започва по нареждане на социалните служби да му прави голи снимки, за да има доказателства, че здравословното му състояние е добро. "Белезите" се оказват остатък от лейкопласт.

Изследователят на сталинските репресии бе обвинен в производство и съхраняване на детска порнография. Социалните служби отнеха Наташа от Дмитриев и я дадоха на родната й баба, който дотогава изобщо не се е интересувала от внучката си.

Първоначално прокуратурата искаше 9 години лагер за Дитриев. Съдът нареди и психиатрични тестове. Но те показаха, че историкът няма психически проблеми.

На 5 април т.г. Дмитриев бе напълно оправдан. На 15 юни обаче Върховният съд в Карелия отмени оправдателната присъда и нареди ново дело.

А на 29 юни съдът нареди арест за историка за два месеца по подозрение в педофилия. Мотивът бе, че той може "да окаже вредно физическо въздействие върху детето". А днес Дмитриев бе обвинен в изнасилване на Наташа.

Самото Общество "Мемориал" пък бе обвинено през 2015 г. от руските власти в "подкопаване конституционния ред на Руската федерация" и създаване на "негативно обществено мнение" за действията на страната в Украйна. Министерството на правосъдието в Москва го обяви за "чуждестранен агент".