Американският посланик в Атина Джефри Паят приветства споразумението за газовата връзка между България и Гърция, съобщи БНР. В Twitter дипломатът посочва и възможността за снабдяване на българския пазар с втечнен газ от пристанището Александруполис.

Авторитетните гръцки издания акцентират върху позицията на Вашингтон, че интерконекторът Комотини-Стара Загора е в принос към политиката по либерализиране на пазара за доставки на газ. Проектът е на дневен ред от близо десет години и ще намали близо стопроцентовата зависимост на България от руски газ.

В личната си страница в социалните мрежи посланик Джефри Паят допълва и информацията, че по интерконектора между двете страни има възможност за снабдяване на българския пазар и с газ от плаващата платформа, която се строи в морето до Александруполис. Двата проекта не са конкурентни, а свързани, коментират енергийни експерти. 

[[nid:37961]]

България подкрепи проекта за плаващата платформа за втечнен газ и пред Европейския съюз, като приоритетен проект за сигурност на енергийните доставки.

Реакцията на посланик Паят е след подписания наскоро договор между премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас за започване на строителството на газовата връзка.

Пред Athens-Macedonian News Agency (ANA) посланикът отбелязва и значителната роля, която енергийният сектор може да играе в икономическото възстановяване на Гърция. 

Паят изрази ангажимента на Вашингтон да подкрепи гръцкото правителство, тъй като страната се подготвя да излезе от международните спасителни програми и подчерта значението на чуждестранните инвестиции за подпомагане на възстановяващата се икономика.

"Ние сме готови да подкрепим гръцкото правителство, Гърция и гръцкия народ в този нов етап", казва Паят.

Американският посланик подчерта, че новата фаза трябва да се съсредоточи върху привличането на чуждестранни инвестиции, тъй като това ще бъде ключът към растежа, който ще помогне на Гърция да преодолее последиците от тежката криза. Той акцентира и на участието на американски компании в Международния панаир в Солун през септември.

Относно постигнатото споразумение между Атина и Скопие по името на Бившата югославска република Македония, той посочи, че САЩ го смятат за "много положителна стъпка напред".