Как изглеждат отношенията между председателите на парламентарните групи на управляваща коалиция - Цветан Цветанов от ГЕРБ и Волен Сидеров от "Обединени патриоти"? Водачът на "Атака" покани тази сутрин от ефира на Нова тв Цветанов на "неделно училище" и "лекции" какво може да се говори и какво не, за да не се правят "дипломатически гафове". 

Поводът за задочната размяна на реплики са думи на самия Цветанов от вчера, когато той заяви, че "Русия и Китай за заплаха за мира". Това стана след края на 82-рото Междупарламентарно заседание Европейски парламент – Конгрес на САЩ, което се проведе в София. Точните думи на зам.-председателя на ГЕРБ бяха:

"Русия и Китай са едни от основни потенциални заплахи за мира и стабилността, разбира се, и  фалшивите новини, и всички провокативни действия от някои държави, но ЕС и САЩ заедно могат да се противопоставят на всички тези заплахи".

В отговор Сидеров заяви:

"Това е груба грешка, такива думи не се говорят. Да кажеш, че Русия и Китай са заплаха за мира - това е груб дипломатически гаф. Аз отдавна съм казал, че мога да направя едно неделно училище, да изнасям лекции."

"Да е ясно кава е вредата за България, защото на Русия и Китай едва ли им пука какво говори в България Цветан Цветанов..."

"Русия и Китай не са заплаха за мира, а други империи са..."

Волен Сидеров допусна, че заместникът на Бойко Борисов в ГЕРБ "вероятно иска да се хареса" на американците, но докато Цветанов говори тези неща – Тръмп подписва за среща с Путин. "Къде тогава остава този ентусиазъм – комсомолски ще го нарека..", попита още Сидеров.

Това не е първият случай, в който лидерът на "Атака" кани политици на уроци - предишният път такава покана той отправи към президента Румен Радев - при това в присъствието на Цветанов, който, оказа се днес, също имал нужда от лекции при националиста. 

Лидерът на "Атака" и председател на управляващите "Обединени патриоти" в парламента отново заяви, че България трябва да признае Крим за руски.

"Аз съм убеден, че ще дойде време, когато и Цветанов, и други като него, ще кажат: “Беше прав за Крим, той ще си остане руски”. Ако първи признаем Крим - от това България ще спечели - там искат всичко – услуги, стоки, строителство.", каза още Сидеров.

Пред Нова тв парламентарният водач на "патриотите" каза още, че Европа е допуснала мигранти на своя територия заради "натиск от американците" и "мрежата на Сорос". Според него причината за мигранската вълна въобще е политиката на САЩ, която "разрушиха" страни като Либия, Египет, Ирак. Само Сирия не били успели да съсипят американците, защото "се намеси Русия". Сидеров си приписа и авторство на някои от идеите, които сега се тиражират за мигрантската криза:

„Радвам се, че след толкова години в българската политика направих една школа. Сега виждам, че лидерите на най-голямата дясна и най-голямата лява партия говорят тези, които аз съм излагал през годините”, каза той за коментарите на премиера Бойко Борисов и лидерката на БСП Корнелия Ниновапо повод мигрантската криза.

„Миналата седмица лидерката на опозицията критикуваше правителството защо не взима повече мерки за мигранти. През 2013-2014-та аз предлагах същото, имаше техен премиер – Орешарски. Предлагах затваряне на границата. Сега го чувам от премиера същото нещо. Е, след 5-6 години закъснение, но пак се чува. Това е добре, защото най-после България изразява на глас това, което е нейният интерес. Чувам от премиера нещо, което преди години щеше да е наречено национализъм, шовинизъм. Европеец съм, но първо съм българин – това съм го повтарял стотици пъти”, заяви Сидеров.  

Сидеров похвали и Председателството на България на Съвета на ЕС, което приключи вчера, защото "най-накрая България се чува". 

Лидерът на "Атака" заяви още, че с ГЕРБ винаги е имал разминавания в някои позиции, но е влязъл в управленската коалиция, защото е трябвало да се формила управление. Политиките на "Атака" и "патриотите" сега били насочени към икономическата политика.