Президентът Румен Радев пак успя да ядоса властта в лицето на ГЕРБ и "Обединените патриоти" с коментарите си след инцидента с падналия военен хеликоптер, който погуби двама пилоти, а инженерът, който е бил на борда, е в болница. В резултат - вицепремиерът Красимир Каракачанов, двама министри - Владислав Горанов и Николай Нанков, и председателите на парламентарното мнозинство Цветан Цветанов и Волен Сидеров дадоха съвместен брифинг. По различни теми, но фокусът беше Румен Радев. И донякъде опозицията от БСП. 

 
"За всички е ясно, че президентът Радев ще използва всяка възможност да се позиционира политически и да показва, че е президент на БСП. Случващото се го отдалечава от конституционните му правомощия да бъде обединител на нацията", заяви Цветанов, който говори последен. 
От думите му, а и от тезите на Горанов и Нанков, се разбра, че противопоставянето на секторни политики, както бе прочетена репликата на Радев "Вместо да се дадат предвидените стотици милиони за ремонт на въоръжената техника и подготовка, парите отидоха за саниране", е опасно. Цветанов се изкуши да даде и хипотетичен, но страшен пример от бъдещето:.

"А ако след 10 години падне блок и бъдат убити живущите в него - кой ще каже тогава "къде са парите" и защо не са дадени за укрепването на жилищните сгради". 

Цветанов обяви още, че от БСП, които обявиха по-рано, че ще поискат вот на недоверие срещу правителството заради провал в сектор "Сигурност", "нямат право да говорят за това". И също, че "президентът и опозицията не могат да са алтернатива на управлението". Мотивът на Цветанов е добре познат - когато ГЕРБ и Бойко Борисов дошли на власт след управление на БСП имало висок процент на убийства, отвличания, контрабанда

За разминаванията между конституционните правомощия и поведението на Руметн Радев се произнесе и финансовият министър Владислав Горанов. 

"Озадачени сме, на президента му се струва тясна конституционната одежда. Приоритетите на едно правителство обикновено са проверени през избори и който иска да уволни едно правителство, трябва да мине през съответните стъпки." 

"Никой не може да уволни това правителство с интервюта. Ако някой иска да предложи неговите приоритети - да го предложи по конституционния начин. Трудно е властта да спори и с дневния ред на опозицията, и с дневния ред на държавния глава."

Горанов припомни, че отговорността за внасяне на държавния бюджет според основния закон е на изпълнителната власт, а приемането на тези приоритети е работа на Народното събрание. И в тази процедура държавният глава не присъства. 

Колегата му - строителният министър Нанков, заключи, че явно президентът Радев контактувал все с хора, които хал хабер нямали от държавно управление и затова противопоставял различни сектори в изказванията си.

Председателят на депутатите от "Обединени патриоти" Волен Сидеров пък обяви, че отдавна е отправил покана към президента Румен Радев за среща. Целта на тази среща - лидерът на "Атака" да научи Радев как да се държи като държавен глава.

„Напоследък, когато съм се изказвал за него, съм казвал общо взето доброжелателни думи. Канил съм го дори да споделя с него моя опит, да му кажа как да се държи като държавник, защото не винаги се държи така. Един президент, когато атакува собственото си правителство, защото това е и неговото правителство, е лош знак за всички посоки по света“, каза Сидеров по адрес на президента. И обяви, че става дума за използване на трагичен случай за правене на евтина политика.  

Сидеров нарече мотивите на БСП за вот на недоверие "поезия в проза" - тоест пълна липса на аргументи. 

После обаче си позволи да "посъветва" и вицепремиера Красимир Каракачанов, и останалите присъстващи, да обърнат внимание на темата с превъоръжаването на армията, защото имало вариант да си купим нова военна техника не само от страните от ЕС и от САЩ. 

Тази теза - но директно назовавайки кой може да ни превъоръжи - а именно Русия, миналата седмица сподели заместникът на Сидеров в "Атака" - Десислав Чуколов. Това се случи по време на дебатите за двата инвестиционни проекта за купуване на нови изтребители и машини за пехотата. И тогава, и днес на репликата на Сидеров, партньорите му не реагираха. 

Военният министър Красимир Каракачанов обяви по повод трагичния инцидент в авиобаза "Крумово", че всички въпроси за армията, свързани с пари, винаги са срещали подкрепата на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов. После призова:

"По-добре е, когато се случват подобни инциденти, да помислим как заедно можем да направим повече за отбраната“.

Той поясни, че всички мероприятия в Министерство на отбраната са отменени за следващите три дни - в памет на загиналите летци.