Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавният департамент на САЩ за пореден път се обяви против плановете за изграждането на газопровода "Северен поток-2" и на втората линия на газопровода "Турски поток", съобщи ТАСС.

Втората тръба на "Турски поток" е спряна до сухоземната част на Турция. Българските власти се надяват тя да се отклони за България, но преди това да стане, са необходими гаранции от Европейската комисия, каквито до момента няма.

Тази седмица шефът на руската компания "Газпром", която строи "Турски поток" - Алексей Милер, заяви, че България, Сърбия и Унгария са заинтересувани от продължаване на газопровода. Според Милер газ по тръбата може да потече през 2020 г.

На проведената тази седмица във Вашингтон Световната газова конференция официални представители на САЩ заявиха, че решително са против руски газопроводи като "Северен поток -2" и втората линия на "Турски поток".

Това само ще засили зависимостта на Европа от руските енергийни източници, се посочва в изявление на Държавния департамент. 

 "Северен поток -2" предвижда удвояване капацитета до 55 млрд. куб. м годишно на сегашните две тръби по дъното на Балтийско море за доставки на руски природен газ в Германия, като се заобикаля Украйна.

"Турски поток" е газопровод от Русия до европейското крайбрежие за Турция, като втората му тръба – също с капацитет 15.75 млрд. куб. м газ годишно, е предназначена за доставка руски газ за страните от Южна Европа и Балканите. И този проект заобикаля Украйна.

САЩ възнамеряват да подкрепят такива енергийни проекти, които укрепват енергийната сигурност на нашите съюзници и партньори по света, отбелязва Държавният департамент, като дава за пример проекта "Южен газов коридор", по който ще се доставя каспийски газ от Азербайджан за Европа, а също така потенциалното разработване на румънски газови находища в Черно море.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.