Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Трансанадолският газопровод TANAP влиза в експлоатация на 12 юни 2018 г. Новината съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Берат Албайрак, цитиран от държавната Анадолска агенция. По него до Турция ще идват 6 млрд. куб. м природен газ от Азербайджан годишно. В началото на 2020 г. към TANAP ще се присъедини ТАР (Трансадриатическият газопровод) и така общо 16 млрд. куб. м азерски природен газ ще потекат към Европа. 

Акционери в TANAP са азербайджанската компания SOCAR с 58%, турската BOTAŞ с 30% и британската ВР с 12%.

С пускането на тръбата Турция увеличава своята тежест в енергийната политика, тъй като нараства нейната значимост като транзитна страна. Предстои и пускането на "Турски поток" в края на 2019 г., по който ще тече руски природен газ.

Първата копка на дългия 1850 км TANAP беше направена през 2015 г. от държавните глави на Турция, Азербайджан и Грузия. Тогава беше заявено, че до 2025 г. капацитетът на тръбата трябва да достигне 31 милиарда кубически метра годишно.

Заявените преди 3 години амбиции от турския президент Реджеп Тайип Ердоган бяха: "Искаме да превърнем Турция в регионален разпределителен енергиен център". Намеренията са в бъдеще TANAP да бъде разширен и до други газови полета в Азербайджан, Иран, Туркменистан, автономната провинция Кюрдистан в Ирак, както и в Източното Средиземноморие.

Въпреки конкуренцията на азерския газ на европейския газов пазар, трудно е да се пребори доминацията на Русия, тъй като транспортните разходи по преноса на газ при нея са сравнително по-ниски поради географския фактор. Освен това Русия притежава 17% от световните газови резерви. Но наличието на азерски газ ще диверсифицира източниците, заедно с вноса на втечнен газ от други страни на европейския пазар. След изграждането на интерконекторните връзки с Гърция и Турция, България също ще може да получава азерско синьо гориво.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"Въпреки конкуренцията на

"Въпреки конкуренцията на азерския газ на европейския газов пазар, трудно е да се пребори доминацията на Русия, тъй като транспортните разходи по преноса на газ при нея са сравнително по-ниски поради географския фактор." Журналиста написал това да си скъса дипломата от 8-ми клас. Може и да е по-евтин руския газ, но това не се дължи на географски причини - вижда се с просто око във всяка една географска карта на региона.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

А за това -

през юни тръгва за Европа, ама до 2020-та щял да чака в Анадола продължението на пътя си.. Щото заявката от Турция и Гърция над 10 млрд, Което пък е под капацитета на първата тръба..... Да не говорим, че нашио 1 млрд - обещаван от 1998 и осигуряван още тогава от министърин на СДС (дето си бе строил и гвардейци на аиропорта да му дуят фанфари как ни е освободил от Русията) ша доди нейде след 2025-та..
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

... на региона и на

... на региона и на находищата. руските находища не са на брега на черно море.

България е все по-близо до

идеала на "евроатлантическите" гербореформатори до "газов хъб". Без газ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.