Трансанадолският газопровод TANAP влиза в експлоатация на 12 юни 2018 г. Новината съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Берат Албайрак, цитиран от държавната Анадолска агенция. По него до Турция ще идват 6 млрд. куб. м природен газ от Азербайджан годишно. В началото на 2020 г. към TANAP ще се присъедини ТАР (Трансадриатическият газопровод) и така общо 16 млрд. куб. м азерски природен газ ще потекат към Европа. 

Акционери в TANAP са азербайджанската компания SOCAR с 58%, турската BOTAŞ с 30% и британската ВР с 12%.

С пускането на тръбата Турция увеличава своята тежест в енергийната политика, тъй като нараства нейната значимост като транзитна страна. Предстои и пускането на "Турски поток" в края на 2019 г., по който ще тече руски природен газ.

Първата копка на дългия 1850 км TANAP беше направена през 2015 г. от държавните глави на Турция, Азербайджан и Грузия. Тогава беше заявено, че до 2025 г. капацитетът на тръбата трябва да достигне 31 милиарда кубически метра годишно.

Заявените преди 3 години амбиции от турския президент Реджеп Тайип Ердоган бяха: "Искаме да превърнем Турция в регионален разпределителен енергиен център". Намеренията са в бъдеще TANAP да бъде разширен и до други газови полета в Азербайджан, Иран, Туркменистан, автономната провинция Кюрдистан в Ирак, както и в Източното Средиземноморие.

Въпреки конкуренцията на азерския газ на европейския газов пазар, трудно е да се пребори доминацията на Русия, тъй като транспортните разходи по преноса на газ при нея са сравнително по-ниски поради географския фактор. Освен това Русия притежава 17% от световните газови резерви. Но наличието на азерски газ ще диверсифицира източниците, заедно с вноса на втечнен газ от други страни на европейския пазар. След изграждането на интерконекторните връзки с Гърция и Турция, България също ще може да получава азерско синьо гориво.