Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БСП внесе втория вот на недоверие срещу правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Дебатите и гласуването ще са следващата седмица, но заглавието е ясно отсега: “Правителството на Борисов оцеля. Вотът на БСП не мина”.

Този инструмент на парламентарната демокрация никога не е бил използван за сваляне на правителства - успешен вот на недоверие досега няма. Смисълът от упражнението е опозицията да привлече внимание върху наболял проблем, да посочи грешките на управляващите и да предложи своите работещи решения. Но и това няма да се случи, защото БСП внесе вота с двайсетина страници констатации колко зле е положението, но без никакъв опит за анализ и търсене на причините и без никакъв намек да имат идея как държавата да излезе от този “батак”. Това е все едно да призовеш някого на дуел, а да си забравил оръжието си вкъщи.

Особеното в случая с БСП е, че те изреждат реални факти - МВР наистина записва провал след провал, кой от кой по-зрелищен. Усещането за всекидневна сигурност наистина е ниско, каквото е, впрочем, от десетилетия насам. Социалистите обаче не смеят да стигнат до същината на проблема - МВР и ДАНС са наследници на тромави системи от социализма, често “пробити” от бившата Държавна сигурност и от организираната престъпност. И харчещи огромен публичен ресурс. И управляващи, и опозиция се страхуват от радикална реформа на сектора, а това гарантира преживяването на системата, която продължава да яде, но без да лови мишки. Така ще станем свидетели на ожесточена размяна на празни приказки, а накрая ГЕРБ ще констатират: “Да, имаме проблем, но вие не сте никаква алтернатива”. И ще бъдат прави.

"Това правителство не се справя със своето основно задължение"

Вотът на недоверие на БСП е за “провал в сектора на сигурността”. В мотивите като кръпки са добавени и кратки пасажи за отбраната и финансовата сигурност, но основната критика е срещу МВР. Социалистите изреждат заглавия от последните месеци - за обезглавен мъж, за ученици, пребили шофьор на автобус, за мъж, залостен при животните си, за грабежи и убийства. Картината никак не е приятна. “Гвоздеите” в програмата на МВР: бягството на въоръжените затворници и проваленото издирване, завършило с улична престрелка; широко отворените врати на летище София при пристигнал полет заради изчезването на цялата смяна гранични полицаи; както и две показни убийства - на висш данъчен и на едър бизнесмен, близък до управляващата партия. Проблемите изобщо не са за подценяване.

„Мотивите за вота черпим от българската Конституция, която казва, че Министерският съвет е длъжен да осигури обществения ред и националната сигурност в България. Очевидно е, че това правителство не се справя със своето основно задължение”, каза говорителката на парламентарната група на БСП Елена Йончева. И затова социалистите искат оставката на правителството - напълно легитимно за една опозиция.

ГЕРБ и “Обединени патриоти” имат над половината места в парламента. “Воля” на Веселин Марешки даде знак, че не гледа сериозно на усилието на БСП. Както и да се държи ДПС, напрежение в този мач няма. Но социалистите не се опитват дори да придадат смисъл на един дебат за престъпността.

Защо БСП се държи така?

Вътрешната опозиция в партията неведнъж е обвинявала лидерката Корнелия Нинова, че с действията си помага на Борисов. Доказателства за някаква конкретна връзка няма, но това не успява да разсее подозренията.

В последните седмици БСП предложи парламентът да работи и през август, депутатите да си намалят заплатите, да не се приема веднага споразумението за името на Македония и, разбира се, България да наложи вето на санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим. Нинова отдаде почит на предводителя на комунистическия терор в края на 1940-те години Георги Димитров и обяви делото му за “незаличимо”, а нейна депутатка уверяваше от телевизионния екран как в Европа “взимат децата от нормални семейства и ги дават на гей двойки”. Коя от тези теми може по някакъв начин да притисне управляващите, да впечатли избирателите и да създаде усещането за реална алтернатива? Никоя.

Така истински дебат за състоянието на МВР няма да има. Защо тази структура ще похарчи през 2018 година 1,161 милиарда лева за заплати? Защо сумата расте непрекъснато, без да растат резултатите? Защо хем няма съкращения, хем не стигат полицаите? Защо управляващите разрешиха на общините да си създават свои полиции и да наемат частни охранителни фирми за опазване на обществения ред, а в същото време парите за МВР не намаляват? Докога системата ще е на доизживяване и кога окончателно ще рухне? Това са важните въпроси, които БСП не смее да зададе. Защото току-виж някой им припомнил как преди пет години избраха Делян Пеевски за председател на ДАНС. От такава неможеща и страхлива опозиция ГЕРБ само печели. Да си я бяха поръчали, едва ли щяха да им я произведат толкова удобна.

Дойче веле.

Коментари

 's picture

Бобо

Решетников

Държи се така защото тъй рече Зарат... Решетников .
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"успешен вот на недоверие

"успешен вот на недоверие досега няма." Фирип Димитров не "падна" ли след вот на недоверие ?
 's picture

gopeto

Не

Правителството на Филип Димитров падна след поискан вот на доверие.
10 стинки's picture
10 стинки
10 стинки

На бесепето ли да чакаме

БСП не е ли партията столетница, чието столетно съществуване е обявено за пръстъпно със закон?
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Успокойте се! Докато БСП не

Успокойте се! Докато БСП не слезе под 10% на парламентарни избори, няма да има "оправяне". След като преди 20г изпуснахме закона за забрана на заемане на държавни длъжности от комунисти, ще трябва да почакаме.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.