Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Може би иде сезонът на оставките", заяви в тв ефир преди ден вицепремиерът Валери Симеонов, но тогава всички схванаха репликата му като коментар за хвърлената оставка на социалния министър Бисер Петков и откритата война, която Симеонов води с министъра на туризма Николина Ангелкова с намек, че може тя да си тръгне.

Днес обаче се разбра, че самият Симеонов е готов да освободи поста си в правителството, ако продължавало "масовото бойкотиране" на законодателните му инициативи, свързани с шума и с незаконното строителство по Черноморието. Бойкотът идва от ведомството на Николина Ангелкова.

Симеонов бе в комисията по икономическа политика в парламента, която гледа предложения от него и внесен в парламента от Министерския съвет Закон за защита от шума в околната среда. Този проект бе провокиран от няколко големи заведения на плажа в Слънчев бряг, които отделно вицепремиерът обяви за незаконни и даде на прокуратурата Ангелкова заради тях. Предвижда се "шумово замърсяване" да няма в диапазона 23 ч - 8 ч.

От Министерството на туризма обаче контрираха Симеонов и по това направление. Предложиха мерките, предвидени в проекта на Симеонов за шума, да не важат за националните курорти, като какъвто е определен и Слънчев бряг. Направиха това и днес по време на комисията. Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма настоя в текста на Симеонов да се запишат изключения.

Ведомството на Ангелкова има собствен проект за Закон туризма, който в момента е на етап обществено обсъждане. В него е записано: "Законът за защита от шума в околната среда не се прилага за националните курорти".

"Министерството на туризма саботира закона и то в интерес на шепа олигарси", коментира след заседанието вицепремиерът.

На въпрос ще може ли да влязат в сила новите правила още от това лято, ако бъдат одобрени на второ четене, или ще изчакат до октомври, когато се очаква да бъдат гласувани и предложенията на ведомството на Ангелкова, отговори:

"Нищо не мога да ви отговоря, не съм баба Ванга да гледам в бъдещето. Може и да не съм на този пост. Всичко може да стане."

И уточни:

"Ако продължава това масово бойкотиране, какъв е смисълът човек да се мъчи нещо да направи."

Иначе проектът на Симеонов за шума бе одобрен днес в комисия с гасовете на 13 депутати. Един беше против.

Бе представена и справка, според която през 2016 г. е имало подадени 192 000 сигнала за "шумово замърсяване". През миналата година, откакто Симеонов обикаля заведенията по Черноморието, сигналите са станали 205 000.

По-рано пред деня председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров обаче намекна, че оставка на някой от министрите на по-малкия партньор във властта ще значи сваляне на кабинета "Борисов 3". Репликата му бе по повод поредната атака на лидера на "Воля" Веселин Марешки срещу патриотите - в частност срещу военния министър Красимир Каракачанов. 

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

А дано,

Ама на дали.. Ша изпусне Далаверко ремонта на ремонта на Великата българска стеничка. Тамън сколасаха да правят ептен на тъмно..
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Не мога да разбера само българинът

ли не може да се весели без да му трещят в ушите децибели на всяко място? Или така запълва вътрешното си мълчание?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.