Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Споразумението Ципрас - Заев за името “Северна Македония” неизбежно ще предизвика напрежение у нас (а и в Скопие).

Очаквам бърза негативна реакция на руските лимонки от двете страни на Осоговската планина. И това е логично - Русия и Сърбия имат стратегически интерес Македония да не влиза в НАТО и да не е кандидат за ЕС. Нашият обаче е тъкмо обратният.

Да, “Северна Македония” има проблематично звучене за нас. Но е важно бързо и безболезнено да го признаем по няколко причини: 

1. Влизането на Македония в НАТО е може би най-важният ни обозрим стратегически национален интерес;
2. Влизането на Македония в НАТО и преговорите на Скопие с ЕС са ключови предпоставки за вътрешно оцеляване на “Републиката” и съответно - съхраняване на мира на Балканите;
3. Днешните добри отношения между България и Македония са шанс рисковете да бъдат бързо и успешно пресрещнати (например по време на Илинденските чествания);
4. В Пиринска Македония “македонистките” настроения са на исторически минимум, т.е реален риск от такова движение няма поне докато България е член на ЕС;
5. Вече над четвърт век ние сме признали името Република Македония, което е по-рисково от Северна. А претенциите на Гърция за конституционни промени са в полза и на България, т.е. представляват допълнителни гаранции.

Рискът за България не е името на съседите (половината от които имат роднини в София), а вековната деятелност на сръбските и руските служби там, довела до системни антибългарски изстъпления.

Важно е правителството на България спешно да подкрепи споразумението между Гърция и Македония. И по възможност да изрази ясно неодобрение на подкрепата, която Виктор Орбан даде на позицията на ВМРО-ДПМНЕ.

* Текстът на Радан Кънев е от страницата му във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

съжалявам

Радане, макар да поддържам ДСБ и ДБ, не съм съгласна с това тълкуване. Подобно на това на гербаджиите и социалистите, то не отива по- далеч от днешния ден. Ние можехме да вземе отношение към името изобщо, искайки то да не влиза противоречие с насложилите се минали отношения, които още дълго ще съществуват, било в застой, било в обещание за надживяване или пък да се възбудят. Сигурно и след нас. Вие сте умен човек и знаете, че история се прави винаги.

За сега името "Северна

За сега името "Северна Македония" е само пожелателно и е в сферата на мечтите. Предстои референдум там, точно по този въпрос и изхода от него не е ясен. Нека не слагаме каруцата пред коня.
Socratus MMXVIII's picture
Socratus MMXVIII
Sokratus

След като

Македонци = Българи за нас! Как може да има притеснениея за претенции. Ако твърдят: -Пиринска Македония е наша! отговора е: Да, ваша е нали сме братя! На всяка тяхна претенция може така да се отговаря. И накрая македонците казват, че са Българи, ама с половин уста! И най-важното за първи път от над 600 години ще сме в една държава (съюз) ЕС. Така, че да им оставим самочувствието на бракята и да ги подкрепим - Категорично!

Калин

Кънев пише кои имали интереси в района. Ами това го знаят и децата в целодневните детски градини. Никой не пречи на Македония толкова колкото самите македонци. По-точно тази част от тях, които са комунисти и сърбомани. Президентът им, Георги Иванов, когото там наричат Хорхе Фикуса, е същият комуняга като нашия фикус в президентството Румен Радев.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

има

обаче една причина заради която името не може да ни харесва. И тя е- времето лети обстоятелствата се променят, народите си остават на старите места, остават и старите отношения, въпреки някои промени. Ето на- век и половина земите на Македонония са извън България, а у нас никой няма да се откаже от българската история на тези земи, нито пък македонците от настоящата си национална идентификация. В този смисъл погледнато от преди век и половина проблемът се е задълбочил. Географското позициониране на името обхваща и Пиринска Македнония която сега може би трябва да наричаве Североизточна Македония.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.