Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изведнъж всички заговориха за АЕЦ „Белене“ като за нещо неизбежно. Все едно не са минали години, в които властта наричаше проекта от „гьол“ до „най-голямата корупционна схема“. Все едно прокуратурата не заплашваше с обвинения срещу допусналите това милиардно разхищение. И все едно същите управляващи не прекратиха проекта с решения на правителството и на парламента през 2012-а, а година по-късно потвърдиха позицията си с още едно решение на Народното събрание.

Сега лобистите пак са на екрана, партийни лидери пак се надпреварват да хвалят проекта - целият наличен състав заигра ролите си отпреди петнайсетина години, когато също говореха за десетки хиляди работни места и евтин ток.

Защо сега и ГЕРБ е част от този хор? Засега отговорът на този въпрос остава в сферата на неизвестното. Виден обаче е политическият ефект - партията на премиера Бойко Борисов е на път да премахне една от основните разделителни линии в българската политика през последните десетилетия. АЕЦ “Белене” се превърна не просто в план за строителство на централа за производство на ток, а в символ на корупцията, на разхищението на държавно-плановата икономика и на задълбочаването на енергийната зависимост от Русия. Винаги досега отказът от проекта е бил сред маркерите за принадлежност към десницата, с всички условности на това понятие.

И все пак: защо?

Изхарчихме много пари дотук, защо да отиват на вятъра - това е актуалният аргумент. А и имало инвеститорски интерес. Управляващите се заричат, че няма да допуснат някаква форма на държавно подпомагане и че данъкоплатците няма да дават още пари. В същото време обаче още не се е появил икономическият анализ, който да твърди, че проектът би могъл да бъде печеливш и да се изплати изцяло на пазарен принцип. Дори представители на ГЕРБ признават, че е съмнително какъв точно е интересът на инвеститор, който иска да строи при такива условия. Простата сметка показва, че стойността на построеното до момента не е достатъчна, за да гарантира 34% участие на държавата, каквито са публично обявените намерения.

Липсата на конкретни отговори обаче не спира движението напред. А това поставя ГЕРБ редом до БСП и до русофилската част от “патриотите”, които отдавна подкрепят изграждането на АЕЦ “Белене”, дори и с пари на данъкоплатците. По тази тема ГЕРБ прекоси разделителната линия и застана до БСП, а това е точно обратното на един от главните активи на партията за пред избирателите: “Ние спираме комунистите.” Тази рязка промяна не може да остане незабелязана от сериозна част от избирателите на ГЕРБ, които приемат себе си за десни и проевропейски хора. И не е само обръщането на 180 градуса - отсъствието на достатъчно разумно обяснение за този ход прави самата промяна още по-видима. Затова ГЕРБ трябва да са готови все по-често да чуват упрека, че са заедно с БСП. Нещо, което до вчера изглеждаше немислимо.

Точно в десетката

Рязкото заобичване на “Белене” ще удари точно в десетката част от избирателите на управляващата партия. С всички заслужени и незаслужени упреци ГЕРБ успя да се превърне в основната дясна партия в България, като засмука в редиците си не само отделни лица, но и цели организации на СДС по места. Голяма част от хората, които в първите години след промените избираха синята бюлетина и искаха “Долу БСП”, пазарна икономика и Европа, днес гласуват за ГЕРБ. Партията на Борисов е справедливо критикувана, че не провежда тъй необходимите реформи в ключови сектори и че съжителства мирно със структурите от миналото, но това не променя голямата картина - ГЕРБ е основният опонент на БСП. Доказателство за това е онзи “гол в последната минута” от изборите през 2017-а, когато според сондажите ГЕРБ и БСП бяха изравнени - тогава Корнелия Нинова каза “колко много ни отне демокрацията”, а само няколко месеца по-рано кандидатът на БСП бе спечелил президентските избори. По коментари на социолози над 200 хиляди десни избиратели са се насочили към ГЕРБ само за да спрат БСП.

Сега дойде АЕЦ “Белене”. За десните българи проектът олицетворява всичко онова, което те не искат. И раздути държавни разходи, и ченгеджийско-мафиотска корупция, и още зависимост от Русия. Да, ГЕРБ разполага със структури и добро присъствие в местната и в централната власт, което предпазва партията от рязка загуба на гласове. Но лошото чувство - както се казваше в един стар виц - ще остане. Ще остане дори и в близко време да видим ново извъртане на 180 градуса - те го спират, те го пускат, те пак ще го спрат. Каквито и да са плановете на управляващата партия за бъдещето, фактът си е факт - АЕЦ “Белене” ги поставя рамо до рамо с БСП. А в България това не е комплимент.

"Дойче веле"

Коментари

ГЕРБ са пътник

За кого да гласуваме?
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

За Демократична България, разбира се.

Когато няма непосредствено печеливш избор, нека поне е почтен. Не че някога съм гласувал за ГЕРБ (като се изключи реактивния ми вот за леля Цецка).
 's picture

Petyo9

Статистиката показва,

че ние, българите, гласуваме не за този който върши работа, а за този който лъже по-умело. Най-яркият пример е възцаряването на Крадлив Дедо за премиер. Тогава той обеща да ни "оправи" за 800 дена. И му налапахме стръвта, въпреки, че точно преди него беше не само най-успешното правителство на прехода, но и единственото което си изпълни предизборните обещания.
Apollo XIII's picture
Apollo XIII
turbulentus

Това е възможно най-лесния въпрос

за тези, които имат критерии, на които трябва да отговарят техните представители. Същевременно въпросът показва, колко неподготвени преди и сега са българите за свободни и демократични избори въпреки, че гласоподавателите участваха близо 28 години в изборен процес.
Apollo XIII's picture
Apollo XIII
turbulentus

Аз съм върл противник на ядрената енергетика.

Мотивите са, че този вид електропроизводство е най-опасното, вредно и скъпо. Като добавим, че никой прагматичен народ не инвестира в това от което няма нужда, става ясно защо Белене е излишна. Но трябва да се сложи край на това безхаберие. А единственият начин, за мое съжаление, е когато се постави проекта за обсъждане на потенциални инвеститори. Тука влизаме в минно поле. На Борисов не може да се вярва, но трябва трета страна да кажи при какви условия може да се осъществи. Ясно е декларирано, че няма да има държавни гаранции или скрити начини за субсидиране. Ако руската страна, която е потенциален инвеститор, ясно каже какви са параметрите на проекта и условията им, ще приключим тази сага и прокуратурата няма как да протака разследването.

Много точен е и необясним е

Много точен е и необясним е въпросът "Защо?". Ако е да се усвоят едни пари, има и други начини, които няма се отразят толкова върху имиджа на ГЕРБ (например саниране). Та единствените варианти са: - Извиват ръцете на Бойко, тъй като няма мнозинство, но все пак е в по-силна позиция от останалите партии. Това се вписва с решението за Банско, което реално не доведе до втори лифт, но влоши имиджа на кабиента. Също с атаките от страна на Валери Симеонов към правителството. - ГЕРБ се опитват да яхнат вълната на БСП/Радев и т.н, което обаче е странно и няма как да са по-близки до Русия от БСП.
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Да това са двата валидни аргумента,

като в подкрепа на вторя е статията на Александър Андреев, "Меркел и Борисов - прилики и разлики", публикувана тук. Но как да си обясним кандидатурата на неизбираемата Цецка Цачева? Това не може да се обясни с горните аргументи и ако е начало на тендендия в политическата ориентация (т. е. отстъпване на територия на БСП), говори за сериозни зависимости или подмолни планове. Но пък може да има и просто обяснение - най-сетне инстинктът (който замества политическия разум) е изневерил на Борисов.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.