Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всички искат да строят АЕЦ „Белене“, но никой не иска да го завърши. Искат да строят, защото неспирните опити за съживяване на проекта блазнят бизнесмени и разноцветни политици заради очакваните финансови и/или електорални ползи. Но не искат да го завършат, защото тогава ще лъсне цялата измама с обещаваното благополучие от десетки хиляди работни места, евтин ток и огромни печалби за държавата. Тази абсурдна история продължава вече 37 години, през които проектът е веднъж стартиран, веднъж прекратяван, после отново съживяван и отново прекратяван с мотива, че е „корупционната схема на века“.

Защо тогава пак се занимаваме с тази тема? Ами защото има достатъчно силни икономически играчи, които са печелили от „Белене“ и се надяват отново да печелят. Защото има достатъчно безочливи политици, които продължават да лъжат избирателите си как един-единствен проект - пък бил той и ядрен - може да промени коренно живота им и да свали рая на земята. Защото има податливи управляващи, които се опитват не само да балансират между големите интереси вътре в България, но и да използват „Белене“ като карта в международното им балансиране, конкретно - отношенията с Русия. Всичко това обаче не е достатъчно, за да направи едно зомби жизнеспособно - този проект е невъзможен и никога няма да бъде реализиран. И те го знаят много добре.

Лъжите от миналото

Най-забавното в тази история е, че лъжите, с които ни пробутваха „Белене“ през последните 15 години, днес отново са на въоръжение. Първо, пророкуваха как България има нужда от още и още електричество и как без нова ядрена централа ще има режим на тока. „Без „Белене“ сме на свещи“, гласеше преди седмица един от плакатите на манифестацията на АБВ в подкрепа на проекта. Нищо чудно този плакат да се пази отдавна. Вече 37 години новата АЕЦ си остава непостроена, а режим на тока, както виждаме, няма.

Второ, непрекъснато повтарят как това е „безспорно печеливш проект“. Първо щяха да са германци, после останаха само руснаци, след това разхождаха из София някакви индийци, водиха преговори с иранци, сега имало китайци. Ако действително става дума за толкова голяма изгода, досега всичко да е готово. Както имаше изгода за инвеститорите от първата вълна на масово застрояване на Черноморието - интересът на парите често преодоляваше и регулации, и екологични изисквания, и дългосрочното планиране. Тоест, ако наистина е имало толкова голям инвеститорски интерес и ако проектът „Белене“ наистина е бил „безспорно печеливш“, досега да е реализиран няколко пъти.

Трето, държавата нямало да плаща нищо. Дотук това „нищо“ струва на българските данъкоплатци около 3,5 милиарда лева по сметки на енергийната министърка.

Лъжите от бъдещето

В близките месеци ще чуваме и няколко нови лъжи.

Първо, АЕЦ „Белене“ можела да бъде построена като изцяло частен проект - ще дойдат едни добри хора, ще си построят една централа, ще си продават тока и ще печелят пари. Абсурден е изразът „изцяло частна“, когато става дума за ядрена централа, в чието управление не могат да не бъдат калкулирани вероятностите за екологичен или терористичен риск. А това е в полето на държавата. Атомна централа и хлебарница са две различни неща.

Второ, нямало да има никакви разходи за държавата/данъкоплатците. Това противоречи на заявката, че държавата иска да запази 34% от бъдещето дружество, което означава още поне 1 милиард евро разходи по сметките на един от основните лобисти. Бъдещата централа трябва да бъде свързана към електропреносната система, което е изцяло държавен ангажимент, съответно и разход. Съвсем не на последно място е и въпросът за ядрените отпадъци, които по силата на европейските правила трябва да остават в България - тоест данъкоплатците да построят необходимите съоръжения, а някоя община да се съгласи да приеме ядрения боклук на територията си.

Трето, дори и поръчаният от държавата икономически анализ на БАН не откри реалистичен печеливш вариант за проекта. И не се е появил инвеститор, който би участвал без гаранции от държавата - и за кредита за изграждане, и за цените за изкупуване на ток. Именно това обаче е основната клетва на управляващите: Без държавни гаранции! Сега, казват, имало инвеститор, който не държал на тези подробности. Ще видим.

Така България отново се опитва да съживи зомбито. Първо парламентът поръча на изпълнителната власт да изготви доклад с възможните варианти. Докладът е готов. После Министерският съвет предложи на Народното събрание да отмени мораториума върху проекта. Очаква се и това да стане скоро. Аргументът: похарчихме няколко милиарда, не можем да изхвърлим на боклука закупените части за оборудване. На фона на досегашната история на АЕЦ „Белене“ това звучи така: Проиграхме едни милиарди в казиното, хайде да останем още малко, може и да си ги върнем.

Текстът е публикуван в "Дойче веле".

Ключови думи

Коментари

"Експертизата" на умните и красивите,

които не са виждали АЕЦ на картинка винаги забавлява. Скудоумие, невежество, преплитане на шизоидни фобии, поръчков негативизъм и повтаряне на изтъркани лъжи вкараха българската ядрена енергетика - безспорно печеливш сектор, който и днес осигурява основата на българската енергетика - в ковчега.

Да напомним още еднъж ролята на

"ума" и "красотата": 1991 - "икономическият" триТЪПвират на седерастията, Костов, Луджев и Пушкаров спират проекта. 1991 - под натиск отвън се спират блок 1 и 2, пуснати скоро след това отново - от фд. 1993 - лобито на ДПС се опитва да договори спиране на реакторите 1999 - костов завършва преговорите с решение за затваряне 2002-2005 - в изпълнение на договорките на Беров, Костов и Горския се спират 1 и 2 блок, както и ремонтираните, усъвременени и признати за безопасни от АЯР, МААЕ и т.н. 3 и 4 блок. "Американските" централи на Лаборанта стават ключови, а Румъния и Турция получават безплатно мегдан за развитие на собствена ядрена енергетика. Край на българското ядрено преимущество в енергийния пазар на Балканите. 2006-та - Станишев рестартира проекта Белене със Споразумение, в което се дава обща цена на проекта под 7 милиарда евро - цена, при която при всички предположения от доклада на БАН, централата е икономически изгодна. Юли-октомври 2009-та - следващият голям "триТЪПвират" на Борисов, Дянков и Трайков, подграчван от Костов, започна агресивна пиар акция срещу проекта. Резултат: немските инвеститори избягаха. 2010, юли, Борисов обявява: "замразяваме Белене". Реално, според документите на Теменужка, след август 2010 започват големите поръчки на оборудване. Към август 2010 "харчовете" по Споразумението са общо под 300 милиона. Към март 2012, когато проектът е прекратен панически, към тях са добавени още 660 милиона. Октомври 2014 - кабинетът Борисов-Кънев-Гоце-Патриоти одобрява заем от 1.2 милиарда, с които на тъмно и по спешност се запълва "дупката" на кабинета Борисов-Дянков-Трайков. Юли 2018 - Борисов 3 рестартира проекта. Истинска лудница :))))
Socratus MMXVIII's picture
Socratus MMXVIII
Sokratus

Мнението ти струва

Мнението ти струва, точно толкова колкото пари би вложил в АЕЦ Белене!!! Т.е. НУЛА!

печеливша?

Атовната енергетика? Това може да го каже неграмотник, платен трол или злонамерен лъжец! Атомния ток е най-скъпия. Сметни тока на първите 4 реактора на Козлодуй, колко са изработили... и сложи похарченото за последните 10 г за извеждане, сегашните разходи за утилизация, бъдещите разходи за съхранение на отработеното горива, поне 100 г погребване и охрана.... Можеш ли да смяташ до толкова!

прогноза

Абе хора, Белене никога няма да заработи... че да има атомен риск. НО ще се строи, строи.... 2003 г - имаме вложени 1 млрд, ще я строим. 2009 г. - имаме вложени 1,5 млрд ще я строим. 2018г. - имаме вложени 3,5 млрд ще я строим. 2025 г имаме вложени 7-8 млд, ще я строим. 2035 г имаме вложени 20 млрд, ще я строим. 2050 г имаме вложени 40 млрд ще я строим.... Така ще се развият нещата

С извода никой не спори,

докато Борисов е премиер и управлява неговата строителна мафия, ще се строи за държавна сметка каквото може. Пърформансите на Борисов-1 за Белене, описани от Теменужка в доклада са красноречиви.

ТОТО ГЕРБ

Откривам залагане: Колко млрд ще ни заробят на 30-ти ББойко и Теменуга в Масква? 2-3-4-8.... за колко ще подпишат с Путин? Или ще го запазят в тайна, както трите срещи на Теменуга с Росатом през 2018 г и подписаните меморандуми?

По-малко ще са от 16,

с колкото ни заробиха "умните" и "красивите" през 2015-та.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"Дотук това „нищо“ струва на

"Дотук това „нищо“ струва на българските данъкоплатци около 3,5 милиарда лева по сметки на енергийната министърка." Първо: Що ми се струва, че доскоро се повтаряше числото 3 - 3,1 млрд. Кога станаха 3,5 млрд !!!??????????? @#!$%^&*() Второ: Що не се направи експертна РЕАЛНА ПАЗАРНА оценка на построеното дотук. Щото ако от тия 3,5 млрд са откраднати 1,5 млрд под формата на завишени обществени поръчки, то реалната оценка на активите са 2 млрд от които повече от половината са самите реактори. ... а се носят слухове, че и повече от 1,5 млрд може да са откраднати чрез различни схеми.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

ТРЕТО:

ТРЕТО: ... и тогава сметката ще изглежда по-друг начин и вероятно е много по-достоверна. А именно - имаме оборудване и строеж за 2 млрд. Трябват още 18 млрд за да се завърши.

до тука

само фирмите на Богомил Манчев са смукнали 180 млн!!!!

17 млрд

Не ми е ясно защо ни занимават, като няма кой да им плати масрафа? Китайците да не са пили бензин вместо жасминова ракия?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.