Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Изпратих сигнал до Главния Прокурор г-н Сотир Цацаров относно проверката за закононарушения на служители в Министерство на туризма касаещи незаконни строежи и незаконно одобрени схеми и категоризации на заведенията на морския плаж Слънчев бряг Юг."

Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов чрез профила си в социалната мрежа Фейсбук.

Новият повод за противопоставянето между министър и ресорния му вицепремиер станаха петте незаконни според Симеонов обекта от комплекса "Какао бийч" в южната част на плажа на Слънчев бряг, сред които са прочутата дискотека "Бедрум", едноименното "Какао бийч", "Дъ Уан" и "Кубанита". 

Ден след като Симеонов обяви, че заведенията трябва да бъдат съборени, защото не отговарят на никакви законови изисквания, Ангелкова го оповерга. 

"Заведенията в Слънчев бряг отговарят на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, това е специален закон. Вчера направихме проверка на всички плажове в Слънчев бряг, които правим всяка година преди началото на туристическия сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на закона. Съгласно него абсолютно всички обекти, които са разположени по-специално на територията на Слънчев бряг, както и цитираните 5 заведения, изцяло попадат в одобрената от мен схема. Те са там от повече от 10 години и не са променяли своите параметри", заяви във вторник Ангелкова. 

Днес министърката бе на изслушване в парламентарната комисия по икономическите въпроси, където й се наложи да коментира обвиненията на вицепремиера.

"Не знам как провеждате правителствената политика, няма партньор, който да не се почувства засегнат. Членове на кабинета да си разнасят сигнали един за друг – това не може да бъде подход да реализираме стратегия за туризма", обърна се депутатът от БСП Жельо Бойчев към Ангелкова.

 

"Има си главен архитект на общината, съответно,  ако има съмнения – има си компетентни органи – съд и прокуратура, които следва да направят проверка и да се произнесат, за да може да се затвори съответният казус. Не съм орган, който може да каже кое е преместваем обект, нито вицепремиерът е такъв. Има си органи, ние сме правова държава. След като има сигнал – институциите да се произнесат по него. И аз, и моите служители, спазват законодателството. Всеки има право да сигнализира компетентните органи", ядоса се Ангелкова.

И посочи, че Валери Симеонов вреди на имиджа на България:

"Това не подпомага имиджа на българския туризъм. Всяко лято се прави едно и също – юли месец имахме същата драма, същият вицепремиер прати сигнал до РДНСК, които са компетентният орган по строителен контрол. След като се прави проверка РДНСК констатира, че няма нарушения".

"Всеки един гражданин на нашата страна е длъжен да познава, може да се прочете, че когато се отдава на концесия или под наем морски плаж, всъщност концесионерът и наемателят има право да ползва до 2% допълнителна търговска площ. Именно, когато експертите в Министерството са получили внесената схема, направили са необходимия преглед съгласно законодателството, установено е, че това, което е предложено, отговаря на нормативните изисквания, същата схема е одобрена", каза в заключение министърката.

Междувременно и от Министерство на регионалното развитие и благоустройството излязоха със становище, с което на практика посочват, че отговорността е на Министерството на туризма и на местните администрации, а служителите на ДНСК (строителния контрол) участвали в проверки по плажовете "на добра воля".

"Следва да се отбележи, че всички преместваеми обекти на територията на к.к. "Слънчев бряг", включително и върху морския плаж "Слънчев бряг", са поставени въз основа на одобрена от Министерството на туризма схема и на издадени от главния архитект на Община Несебър разрешения", посочват от МРРБ.

Кметът е задължен при констатиране на нарушения на разрешените от главния архитект на общината преместваеми обекти да издава заповеди за премахването им, допълват оттам. "Независимо от това, при извършване на проверките, инициирани по повод горепосочените сигнали, представители на ДНСК оказват пълно съдействие и участват "на добра воля", цитират от пресцентъра на МРРБ министър Николай Нанков.

Иначе днешната парламентарна комисия приключи комично. Депутат на Обединени патриоти пожела на Ангелкова "успешен сезон", а тя отвърна с усмивка:

"Това като подигравка ли да го разбирам?"

"Не, не. Съвсем искрено", отвърна народният представител от коалицията на Валери Симеонов.

 и 

По-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че е сформирана комисия по случая със министерския спор за плажовете и постройките, оглавявана от вицепремиера Валери Симеонов.

Коментари

Sin

"Давам на прокурор" в България означава, че предлагането ще ощастливи Прокуратурата с едни пари. При министри, които взаимно се дават на Прокурор, естествено, парите са много по-големи. И не е задължително да са в брой. Могат и да са на Бартер - ти на мене, аз на тебе ( от баницата ). По самия казус както винаги нищо не се променя. Защото иначе Прокурорите няма да си получат договорените суми. Или баницата ще остане неконсумирана. Което в България все още никога не се е случвало при управление на комунюнгери или техните мутри.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Ако автора си мисли, че ми е

Ако автора си мисли, че ми е омръзнало да правя забележки заради примитивни заглавия, то много се лъже. "Даде на прокурор" е простотия на ББ отпреди 5-8 години. По неизвестни причини, тая простотия много допадна на семплите мозъци в тая скапана държава, с което я прави още по-скапана.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Не съм чел след заглавието.

Не съм чел след заглавието. Причината мисля, че е ясна !

Ангелкова- ДПС!

Знаете за връзката, и как тя е представителя на ДПС в правителството.

HE? KAK?

HE? KAK?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.