Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Крайно време е да излезем от тази приспивна песен, че в Европа ни третират като равни“.

Изречението на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов посъбуди приспания от летните температури политически живот. Антиевропейското говорене не е нещо ново, но коалиционният партньор в управлението успя да събере всичко в едно:

Европа е нещо чуждо, грабителско и вредно. Това ни каза.

И затова ние трябвало да спрем с любезностите и да втвърдим тона:

Ако ние продължаваме да се държим мило и любезно и да ги молим, няма да стане. Световната история не познава случай голяма и силна държава да се е трогнала от воплите и интересите на по-малка страна“, обясни Каракачанов пред Нова телевизия.

По същото време представител на Съюза на превозвачите обяви по БНР, че щели да „инициират национален референдум за излизането на България от ЕС, ако предвидените мерки в законодателния пакет за мобилност в ЕС бъдат приети“. Хващате ли логиката - няма да се опитаме да защитим интереса си, а ще зарежем общия пазар и ще се фръцнем. Отделно, такъв референдум не е възможен според закона, но важното е да се говори - лоша, Европа! Лоша!

Сега наясно ли сте къде се намираме?

Представител на властта ни казва:

- първо, че ние не сме част от Европейския съюз - „да ги молим“;

- второ, че е време да спрем да се държим партньорски, „мило и любезно“.

Това можеха да са просто две изказвания на двама българи в началото на лятото. Проблемът обаче е, че тези изказвания са част от антиевропейския марш, който използва неистини, за да разколебава българите в тяхната европейска принадлежност. За целта са мобилизирани и няколко лъжи. Най-голямата сред тях е как лошата Европа не ни дава да си дружим с добрата Русия. 

„Без абсолютно никакво основание ни принудиха да закрием първите четири реактора на АЕЦ „Козлодуй”. Фаза две – може да участваме в „Северен поток 2”, а в „Южен поток” не може“, каза днес Каракачанов.

Първо, четирите блока на АЕЦ „Козлодуй“ бяха затворени по силата на споразумение между България и Европейския съюз, защото партньорите нямат достатъчно гаранции за сигурността на старите реактори. В замяна България получи значителни финансови компенсации и покана за присъединяване към ЕС, което върви с милиарди евро годишна помощ. Пети и шести блок са по-нови, Европа няма проблем с тяхната сигурност и те продължават да работят до ден днешен.

Второ, „Южен поток“ не отговаряше на правилата за либерализация на енергетиката на ЕС – собственикът на тръбите и собственикът на газа да са разделени, а достъп до тръбите да имат и други доставчици. Това е в интерес на България, въпреки че български институции бяха загрижени повече за руския интерес. Накрая, спирането на „Южен поток“ бе обявено от Путин – т.е. Русия спря „Южен поток“, а не България.

Трето, сега е модерно да се благодари на Русия, че пожалила България и не си поискала 800 млн. евро компенсации за „Южен поток“. Лично премиерът го направи в Москва, но тази версия се повтаря и тук по медиите. Истината е, че Европейската комисия проведе разследване срещу „Газпром“ и установи злоупотреба с господстващо положение – т.е. използва монопола си, притиска някои държави и им продава газа за колкото си поиска. България плаща много по-скъпо за горивото от Германия например. За да избегне огромна глоба, „Газпром“ подписа споразумение с Европейската комисия и в това споразумение се задължи да не търси неустойки за „Южен поток“. Т.е. Европейският съюз защити интереса на България.

Антиевропейският марш обаче не спира. В Народното събрание дори има консенсус – всички партии пеят за „лошата Европа“. Консенсус срещу Механизма за сътрудничество и проверка, който е единствената останала форма на натиск за реформиране на правосъдието. Консенсус срещу „по-малкото лешници в шоколада" - все едно стандартите за храните и контрола за тяхната безопасност не са си изцяло вътрешен въпрос. Консенсус по прочита на най-актуалните събития - извинили сме се на Русия и най-после сме затоплили отношенията. Извинение за какво? Сега има консенсус и по извода:

Да се опълчим на таз лоша Европа!

Някакси между другото мина новината за следващия програмен период 2021-2027. Предвидените средства за България са с над един милиард евро повече в сравнение със сегашния програмен период - 10 081 635 710 евро вместо досегашните 8 929 511 492 евро.

Така си живеем – пътуваме в таз лоша Европа, учим в таз лоша Европа, работим в таз лоша Европа, търгуваме свободно с таз лоша Европа, защитава ни от монополи таз лоша Европа, праща ни милиарди таз лоша Европа. Обаче ние пък няма повече да търпим!

Разбира се, колкото по-лоша е Европа, толкова по-загрижена за нас е Русия. И като се скараме с едните - хоп, в прегръдките на другите. То е ясно.

Само едно не разбирам – като е толкова лоша таз Европа, защо зорлем ги бутаме натам и тия хайвани от Западните Балкани?

Ключови думи

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Кремъл е включил путриотите на MAX

Кремъл е включил путриотите на MAX., тъй като всичко казано от каракачанов е 100% антибългарско и 100% налива вода в мелницата на Кремъл.

google123

Морален победител е трол за копейки. Наблюдавам го отдавна. Вързват му само малоумници.

Радвам се, че имам "отдавнашни наблюдатели"

За съжаление, както останалия троляк и гуглето123 се е ограничил с клевета и не засяга нито един от фактите, изложени в мойте коментари по-горе. Защото с факти се спори трудно :)))))
 's picture

д-р Петрoff

И всички започнаха се занимават с платения руски трол, а

за истините в статията забравиха. Така и трола е доволен и задачата му е изпълнена и заплатата му е с премия. Бедров е прав за всичко, само е забравил,че преди споразумението за спиране на блоковете, ЕС ни ДАДЕ 280 милиона за да се подобри сигурността, но от старите боклуци нищо не ставаше. Цялата пета колона е активирана и това не е само в България. Агент Иван е само поредният пример. А като се позамислих за патриота с турското име Каракачанов(на бг. Овчаров) и псевдоним Иван и се сетих, как се разхождаше победоносно с Бареков и фъфлещия Л. Дилов преди няколко години и каква коалиция направиха тогава. Зад тях щастливо се хилеха Петното, Лекето и Меди Доганов( и той с 4 псевдонима) Не само ни "омайват" с руския си патриотизъм и кьор фишеци в турското направление, ами действат упорито и вредно за всичко, което свързва България с ЕС. Така е в държавата на Златките( Патрашкова- извинявай)

Лъжецът от козяк лъже без да се черви :)))))

Лъжа: "но от старите боклуци нищо не ставаше." Реалност: АЕЦ “Козлодуй” е обект на детайлен преглед на безопасността от страна на най-авторитетните световни организации в областта на атомната енергетика. През юни 2002 г. е проведена мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за цялостен преглед на резултатите от модернизацията на блоковете. Съгласно резултатите от проверката, всички препоръки на МААЕ по отношение на проекта, експлоатацията и сеизмичната осигуреност на 3 и 4 блок са изцяло удовлетворени и в много случаи реализираният мащаб надхвърля тези изисквания. През лятото на 2003 г. в АЕЦ “Козлодуй” е проведена партньорска проверка от страна на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO). Целта на партньорската проверка е получаването на още една независима оценка на експлоатационното състояние на 3 и 4 енергоблок. Заключение на проверката е, че АЕЦ “Козлодуй” е постигнала значителни подобрения през последните години и разполага с компетентен персонал, което ще осигури доброто представяне и занапред на атомната централа. През ноември 2003 г. 11 експерти от различни страни членки от Групата по ядрени въпроси (AQG) на Европейския съвет провеждат в АЕЦ “Козлодуй” партньорската проверка, договорена от българското правителство в хода на преговорите за присъединяването на страната към ЕС при затварянето на глава 14 – “Енергетика”. В официалните заключения на мисията са направени следните констатации: Всички препоръки към България на AQG от 2001 и 2002 г. са адекватно адресирани и изпълнени. Не е препоръчан по-нататъшен мониторинг за изпълнението на която и да е препоръка. В АЕЦ “Козлодуй” е извършена отлична инженерна работа по отношение на Системата за локализации на авариите, в пълно съответствие със западните подходи и добри практики. Безопасността на реакторите на 3 и 4 блок е осигурена със значителен запас по безопасност до края на срока на лицензиите, издадени от АЯР. По отношение на управлението на тежки надпроектни аварии това, което се изпълнява, надхвърля обхвата на препоръките на AQG. АЕЦ “Козлодуй” притежава висококвалифициран, компетентен и мотивиран персонал. Изграден е и се поддържа адекватен лицензионен режим, изградено е и съществува добро взаимодействие между оператор и регулаторен орган. Лъжите на продажната сган на троловете за "стари боклуци" се плащат от конкурентите на бившата българска ядрена енергетика.
 's picture

anelia mileva

Да добавя: "лошата" Европа

Да добавя: "лошата" Европа отказа да гласува СЕТА, ако в нея не се включат безвизови пътувания до Канада за гражданите на държавите извън Шенген. Това наричам солидарност,

Да добавим и защо:

само защото няколко от държавите "втора скорост" обещаха в противен случай вето за СЕТА. Иначе, Европа си въртя пръстите докато можеше. Действително, каква "солидарност"!

Бедросян, не профанизирай темата

Профанизираш я, защото така ти изнася!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Истинската журналистика е смъртоносна!

Г-н Бедров, истинският журналист по съвест и морал е длъжен да бъде будител! В масираната руска хибридна война срещу човечеството, Европа и в частност срещу България, на всеки е трудно да отсее зърното от плявата. Русите още от времето на руския царизъм, Сталин и Берия са започнали да усъвършенстват всички възможни средства за заблуда и наистина са постигнали недостижими висоти, та дори стреснаха Англия и САЩ. Русите например заблудиха не малко хора по света, че Позорът в Катинската гора не е руско дело. А да не говорим за цинизма им, че са ни подарили свободата, зачерквайки тотално Българското възраждане. Ние, гоцеделчевци, апелираме към Вас и останалите Ваши истински и патриотично настроени журналисти чрез почтеността и професионализма си да браните истината и по-често да излизате с обобщаващи статии в опит да се разсее тежката руска отровна мъгла над България! Поздравления за статията!

Троловете "поздравяват" лъжеца

за "почтеност" и "патриотизъм" :)))))))) Обаче както и да се извъртат, отвреме навреме просветва и някоя истина. Например, че "Англия и САЩ" са истинските майстори в занаята на създаване на най-циничните лъжи и заблуди. Ех, тролце, тролце... Тия неволни грешки и Freudian slips ша ти изядат службицата :))))))
бай Хyй's picture
бай Хyй
Бай Иван

Голям лайноядец

се оказа аналния победител бе. Умира за копейките на Путев! Дежурен аналЛИЗАТОР! Дерзай другарю!
 's picture

смехурко

Говорит Москва

Този огромен пикочен мехур се взе много на сериозно! В политиката има още един толкова неприятен и вреден човек и това е Б. Цеков!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.