Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бойко Борисов имаше само една цел при първото си посещение в Кремъл: да уговори нови доставки на руски газ за България. Петимата министри в делегацията така и не успяха да отвлекат вниманието от шестия придружаващ - директора на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. А когато от Москва дойдоха съобщенията, че разговорите продължават по-дълго от предвиденото и зад затворените врати са Борисов, икономическият вицепремиер Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова, беше пределно ясно: става дума за газ.

Борисов трябваше да отиде в Москва по две причини: първата е свързана с любимия му проект за газов хъб, който да получава гориво от няколко места и да разпределя доставки за други европейски страни, но втората е далеч по-съществена. В момента България получава газ само от тръбата през Украйна, а Русия се заканва да прекрати доставките по това трасе заради влошените отношения с Киев и победата на украинската "Нафтогаз" в милиардния арбитраж срещу руския "Газпром". Рискът България да се окаже изправена пред липса на доставки не може да бъде изцяло изключен. Страната ни обаче сама се поставя в това положение, защото вече девет години след газовата криза от 2009 година България продължава все да достроява своите връзки със съседните страни и продължава да е зависима основно от една тръба - руската.

Какво получи Борисов?

Почти построеният "Турски поток", който ще пренася газ от Русия под Черно море до Турция, може да се разклони и да достигне и до България - съобщението дойде от Путин, който добави и уверение от Ердоган. Това обаче се различава от първоначалната цел България да договори директна руска тръба за бъдещия хъб. Различава се и от споменатия преди седмица от Румен Радев "Български поток" след срещите му с Путин и Медведев. Но това е безспорен резултат - България получи уверение, че "Турски поток" ще достигне до нейната територия, т.е. ще има доставки.

Какви количества обаче, на какви цени, с какви транзитни такси - всички тези въпроси остават за бъдещето. Единственият отговор засега е, че "завоят" на тръбата може да стане само при спазване на всички правила на Европейския съюз. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков побърза да охлади ентусиазма на българската страна и само час по-късно каза пред руски журналисти, че "все още не, не сме се договорили... България проявява интерес". В изявлението си след срещата с Путин Бойко Борисов каза, че "пазарът и търсенето определят количествата и цените". Няма обаче исторически доказателства, че с Русия може да се работи така - единствено на пазарен принцип. Путин директно каза, че "въпросите за обема на доставките, транзита или хъба трябва да се решават в общия комплекс от доставки на наши енергоносители за европейския пазар". И за да няма неразбрали, руският президент подчерта как "ние обезпечаваме на 100 процента българските нужди от природен газ". Когато нямаш алтернатива, цената е каквато каже другата страна.

Каква е истинската цена?

Пробив или провал беше срещата на Борисов с Путин? Коментарите по тази тема скоро няма да спрат. Едните ще казват как българският премиер е отишъл и смело е поставил българския интерес, за да получи ангажимент за доставки. Други ще напомнят как новината за посещението дойде първо от Русия, как Борисов даваше вид на призован, как благодари на Путин, "че не е злопаметен", как пое вината, че винаги той е бил "този, който е създавал напрежение". Всъщност българският премиер дори отиде и по-далеч - той изказа благодарност, че "Газпром" бил опростил 800 милиона евро неустойки за "Южен поток", при положение че руският гигант бе задължен от Европейската комисия да поеме ангажимент, че не може да търси неустойки. Всичко това обаче са нещата на повърхността - тези жестове не са истинската цена.

Истинската цена Путин сам я назова: Русия е готова да строи АЕЦ "Белене", ако проектът бъде възстановен. Русия е готова да предложи гориво за АЕЦ "Козлодуй" и да участва в удължаване на експлоатацията на Шести блок. Малко по-късно руският президент произнесе онази фраза - че ще разглежда енергийните теми в "общия комплекс". Това обяснява защо толкова трескаво българското правителство реши да приеме решение, с което да предложи на Народното събрание да отмени мораториума върху строителството на "Белене". Трябвало е да се случи преди 30 май. Така отново на хоризонта се задава някакъв шлем, макар и не толкова голям, колкото онзи на Първанов. И ако Борисов трябва да бъде упрекнат в нещо, то не е конкретно поведението му по време на срещата в Москва, а нещо съвсем друго - това, че допусна почти десет години агентите на руския интерес в българската енергетика да направят всичко възможно интерконекторните връзки да се забавят и България да продължава да е изцяло зависима от Русия.

"Дойче веле"

Коментари

От дългата лакардия на Ваньо, само едно изречение

не е агитпроп - и то е, че доставките през Украйна спират, което ни поставя в опасно положение по наша собствена вина. Приказките за това как "връзките със съседите" ще "решат проблема" са само приказки, защото връзки и тръби газ не правят. "Евтиният" шистов американски газ го няма, няма "евтин" газ от Азия, няма "евтин" газ от дъното на Черно море - абе, няма. Има един реален източник и докато работодателите на Ванката ясно съзнават тоя прост факт и строят газопроводи до него, Ванката се упражнява в агитпроп и саботаж на опитите газ от същия източник да стига безпрепятствено дотук. И толкоз.
 's picture

smarf

Руска шляпка,

хайде бягай, днес ще ви плащат по ведомост. В рубли разбира се, на прошляци като теб в рубли.

Газ от Азербайджан идва през 2019 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6666560
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Какво донесоха на българският

Какво донесоха на българският народ от Азия! Заглавие : Екстремно поскъпване на газа може да се отрази в бърза промяна на цените на тока и парното, които са в процес на обсъждане в КЕВР

Е как така, "екстремно",

нали още миналата седмица чухме за огромното поевтиняване, което ни осигури ЕС?
 's picture

Neandertalec

"Турски поток" ще се изплаща 50 години

Трите най-амбициозни проекта за експортни газопроводи на "Газпром" са нискорентабилни и от тях печелят най-вече строителните компании, свързани с приближени на президента Владимир Путин, а не руската държава и акционерите на енергийния гигант. Разходите за "Силата на Сибир" (връзка с Китай), "Северен поток 2" (пряка връзка с Германия през Балтийско море) и "Турски поток" (директен транзит през Черно море от руския до турския бряг) са за 93.4 милиарда долара. Само общата стойност на "Турски поток" ще надхвърли 20 млрд. долара (през февруари 2018г. в "Газпром" говореха за 7 млрд. долара) и проектът няма да спре да носи загуби в продължение на почти 50 години дори без да се взима предвид инфлацията. Тези стряскащи инвеститорите твърдения се съдържат в поверитерен доклад на анализатори от Sberbank CIB - поделение за инвестиционно и корпоративно банкиране на руската "Сбербанк". Това е най-голямата транснационална и универсална банка на страната и в нея 50% принадлежат на централната банка на Русия.

Предатели!

Имаме договор за газ по балканската тръба до 2025 г!!! С уговорени цени, кошница за тяхното определяне, транзитни такси..... Този договор не е разтрогнат и до 2025 г трябва да получаваме газ. Какво се кани Русия на Украйна нас не ни вълнува. Кой предател се съгласи да получаваме газ през Турция с нови цени, нови млрд данък Раша....
 's picture

смехурко

Правителство от руски марионетки

Продажници! Долнопробни хора!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Бай Нищо!

Цялата дандания около срещата Путин – Москва показа, че определянето на Борисов от Р. Кънев за „Нищо”, бай Хой, се опира единствено на точни анализи и политическа прозорливост. В това определение няма нищо лично от страна на Кънев. Борисов умишлено прибързано плати реакторите на руската страна, за да изнудва собствения си народ под мотото: „Купили сме ги, да ги използваме!” Всъщност не българите, а Борисов лично ги купи с пари от бедния народец. Интерконекторните газови връзки се проточиха умишлено като 100-годишната война. Не сами, разбира се. Проточи ги лично г-н Борисов. Борисов не може да не знае, че при липсата на равнопоставени и уважителни отношения ако Северната империя ти даде едно, ще ти вземе най-малко десет! Въпреки това заради лични облаги, въпреки накърняване на родовите, племенни и национални интереси, по лична инициатива г-н Борисов продължава да отнема кислорода на беззащитния и ошмулен български народец. Ако българите само мрънкат, не отиват до урните, не гласуват срещу Борисов и съюзници, ще се превърнат в бай Нищо. Не се иска голяма смелост и особен ум, за да се постави бюлетинката на правилното место! Пука ли му на Борисов? Да, несъмнено! Но той вече е стигнал твърде далече, а от се връщат само най-силните и най-обичащите. Истинските българи винаги ще се срамуват от Борисов, така както се срамуваме от поп Кръстю и последователи. Въпреки че, не винаги сме чути, ние гоцеделчевци, отново апелираме за появата на още политически структури на бъдещите избори и евентуалното им обединение единствено на принципна основа. Приканваме отново кръгът около г-жа Кулезич да се яви на изборите като самостоятелен политически субект!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Честит празник, български деца! Бъдете здрави и свободни!

Уважаеми българи, ако на днешния ден на детето /децата/ само купите балонче и шоколадче за децата си, ще се изгаврите с детската невинност! Ежедневно като родители сте задължени да отваряте очичките на децата си, да им казвате кой продава скъп газ на българските деца, търпеливо като за деца с примери прости да посочите как чичо Борисов, леля Нинова, чичо Сидеров, дядо Каракачанов мислят единствено за собствените си деца и внуци, учат ги в най-скъпите училища и университети по света с крадени пари, а прокуждат останалите български деца, или ги подготвят за роби или полуроби. С думи правдиви да им посочите, че в света няма държава без врагове! Враг номер едно за България е Русия, а номер две – надигащата се турска империя. И да им обясните защо са врагове на българските деца, как двете могъщи държави хитруват, за да откраднат българската земя. И да им обясните защо и от кого е затрит техният Левски, и да не щадите името на граф Игнатиев и на руския император! Да им разясните защо ЕС е безкористен техен приятел, как прави всичко възможно и българските деца да живеят в по-уредена държава, за да бъде детството им по-радостно и по-щастливо!.

Мързел си, Тролце!

Тоя коментар си го взел право от "Работническо дело" на Боков и само си сменил "СССР" с "ЕС", а "Американският империализъм" с Русия. Не се прави така, трябва и малко лично усилие.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.