Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Световните продажби на смартфони ще спаднат през тази година, преди да се съживят с помощта на 5G мрежата, сочи прогнозата на компанията за проучвания IDC - International Data Corp, цитирана от Франс прес.

Очакванията са спадът на продажбите тази година да бъде 0,2 процента при продадени 1,462 милиарда апарата спрямо 1,465 милиарда през 2017 година и 1,469 милиарда през 2016 година. 

IDC прогнозира възстановяване на продажбите през 2019 година, като годишният растеж ще бъде около 3 процента и продажбите ще достигнат 1,654 милиарда смартфона през 2022 година.

Най-голямата причина за понижението през миналата година е бил Китай, като IDC очаква тази година китайският пазар да отчете спад от 7,1 процента след свиване от 4,9 процента през миналата година.

Догодина се очаква китайският пазар да се стабилизира, докато продажбите в Индия вероятно ще продължат да растат значително благодарение на евтините апарати, продавани от китайски компании.

За тази година очакванията са индийският пазар да отчете растеж на продажбите с 14 процента, а догодина - с 16 на сто.

През 2019 година пазарът на смартфони вероятно ще бъде подкрепен от пускането през второто полугодие на апаратите, съвместими с 5G мрежата. IDC прогнозира, че тези смартфони ще представляват около 7 процента от световния пазар, или 212 милиона бройки през 2020 година.

Въпреки спада на обемите на продажбите прогнозата е, че средната цена на смартфоните ще нарасне, достигайки 345 долара, или 10,3 процента повече, отколкото през предходната година.

"Сегментът на високата гама апарати ще продължи да бъде ключов през тази година и прогнозираме вълна от нови луксозни апарати на развитите пазари", каза Антъни Скарсела, който отговаря за проучването.

Той прогнозира, че средната цена на смартфоните ще продължи да расте и ще достигне 362 долара през 2022 година (+3 процента годишно).

Тенденцията за насочване към луксозните смартфони се подкрепя от Apple и IDC очаква продажбите на айфони да нараснат с 2,6 процента до 221 милиона общо тази година и до 242 милиона до края на 2022 година.

Телефоните с операционната система на Google се очаква да продължат да доминират пазара с дял от около 85 процента, който ще остане сравнително стабилен през следващите пет години.

Няма съмнение, че Android е операционната система, която е предпочитана от масовия пазар и нищо не ни кара да вярваме, че това ще се промени, посочи IDC в прогнозата си.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.