Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Румен Радев успяваше досега да се хареса по малко във всички посоки – ще спомене нещо за вредата от санкциите срещу обкръжението на Путин, но веднага след това ще декларира вярност към НАТО. Ще се конфонтира на думи с т.нар. модел #Кой и неговия символ – Делян Пеевски, но веднага след това ще се откаже от светлината, за която сам призовава. Президент без реална власт по конституция, без амбиция да блести с ярки позиции, но пък изглеждащ по-сдържан на фона на останалите – това беше Радев досега. След посещението си в Русия и срещите с президента Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев Румен Радев вече зае недвусмислена позиция – той иска да бъде новият Георги Първанов, т. е. носителят на руския интерес в българската политика.

Проблемът му е, че не може да бъде това. И то не заради наличие или липса на определени качества, а защото властта е на отсрещния тротоар – в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов. Това му бе напомнено дори от Путин, който още в първите си думи на срещата обяви, че „след няколко дни ще имаме удоволствието да посрещнем премиера на България и да продължим с него тези дискусии“. Така новината за предстоящото през следващата седмица посещение на Борисов в Русия измести новините от разговорите на Румен Радев с Путин и Медведев. А новините бяха две – първо, Радев вижда развитието на отношенията между България и Русия единствено чрез възраждането на т. нар. Голям шлем с руските енергийни проекти; и второ, Радев поиска да бъде част от процеса на уговаряне, рестартиране и реализиране на тези проекти. Т.е. поиска да разшири властовото си поле и да заиграе ролята, която играеше Първанов.

Какво каза Радев в Русия

Президентът обяви, че основната му цел в Русия е „възстановяване на диалога на най-високо равнище“ и че е „трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условия понякога на остро противопоставяне между Европейския съюз и НАТО, от една страна, и Русия - от друга. В условията на санкции, на ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене през последните години“...

Преведено на ясен политически език, това означава, че Радев обвинява за проблемите с Русия българските власти – че спрели АЕЦ „Белене“, „Южен поток“ и „Бургас - Александруполис“; обвинява ЕС и НАТО – че не аплодират незаконното завземане на чужди територии; обвинява и предшественика си Росен Плевнелиев – че бе единственият политик на високо равнище, който говореше открито за руската дезинформационна кампания, включително и срещу България.

Румен Радев призова за директни доставки на руски газ до България след прекратения заради несъответствие с правилата на ЕС „Южен поток“ - „да го наречем „Български поток“, предложи президентът.

АЕЦ "Белене"

Радев призова и за рестарта на АЕЦ „Белене“. В същото време ТАСС цитира анонимни източници от делегациите, според които в документите на Радев и Путин пишело, че „до месец българското Министерство на енергетиката е длъжно да представи на руската страна варианти за използване на оборудването за АЕЦ „Белене“. В София доклад с такива варианти вече е внесен в Народното събрание, а Министерският съвет официално предложи на парламента да отмени мораториума върху проекта, гласуван през 2012 г. Правителството на Борисов вече преговаря с Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) за продължаване на проекта. Обещанията са това да стане без държавни гаранции и без ангажименти за гарантирана цена на изкупуване на тока. От Москва Радев напомни, че „съживяването на проекта предполага и руско участие“.

Така хиперактивното поведение на Румен Радев в Русия заприлича не само на заявка за трайно и централно позициониране в руския поток на българската политика, но и на нещо много по-конкретно. Възможно е посещението му да е тясно координирано с премиера Бойко Борисов, който също се обяви за възобновяване на АЕЦ „Белене“. За избирателите и на двамата е по-комфортно първо Радев да бие тъпана, а после Борисов тихо да свърши работата.

Възможно обаче е и друго – волно или неволно, Радев да се е оказал част от руската игра на натиск преди посещението на Борисов – да му припомнят някои неща, най-малкото да изместят центъра, около който той винаги опитва да балансира. И от двата варианта изводите не са приятни – в първия ще имаме президент, който се изолира напълно от властта по европейските теми, но е склонен да помага на източния фронт. Изводите от втория дори не са за споменаване.

"Дойче веле"

Ключови думи

Коментари

Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

пРезидент....коментарът е

пРезидент....коментарът е изтрит заради обиди и нецензорни думи

Ванката пак истерясва по поръчка, но...

както обикновено няма ного логика в истерията. " това означава, че Радев обвинява за проблемите с Русия българските власти" Глупости. Радев слага отговорноста там, където е, в конфронтацията, която САЩ предизвиква срещу Русия. Това, че българските власти са безгръбначни го знаем отдавна. Особено тези, за които САЩ държат компромати и заради които бедровчетата "протестираха". "обвинява ЕС и НАТО – че не аплодират незаконното завземане на чужди територии" Глупости - проектите до един бяха прекратени ПРЕДИ присъединяването на Крим към Русия, извършено след свободен референдум, подобно на такива прецеденти на Балканите. "заявка за трайно и централно позициониране в руския поток на българската политика" Бла-бла. България няма политически интерес от противопоставяне срещу Русия и има(ше) интерес от развиването на енергийните проекти, интерес, който беше пренебрегнат от "партньорите".

Сега ако можеш и да кажеш

Сега ако можеш и да кажеш каква щеше да е икономическата полза от тези проекти, цена няма да имаш. Ама не ползата за Гоце и мафията, а за обикновения български гражданин. Иначе да наричаш Иван Бедров поръчков, е проява на изключително лош вкус.
 's picture

geg

"...свободен референдум..."!?

Ей, това от АОНСУ-то "зелените човечета" за хора ги нямате. А Путин цял празник им учреди...

След 140 г руско иго,

Време е да познаем и руското робство! На там ни водят.
 's picture

cos

cos

Надявам се да бъде изправен на съд за национално предателство.
 's picture

Бобо

въздухаря

Аз не мога да разбера как някой ще се съмнява в избора на Решетников , че той за това сложи това чучело за президент да изпълнява заръките на Кремъл и всичко това се случи и с одобрението на Бацко - главния от Гражданите за Евразийско Развитие на България , за съжаление България е пленена държава и от азиатските орки както показва историята нищо добро не ни чака , ще продължат да доят Ганю както и турчин не го е доил ….. Честито на печелившите и да го духат бедните ….

МИМ

Плевнелиев беше ,,проевропейски,, и ,,пронатовски,, президент, защото трябваше да се приемат европейските фондове за програмния период 2015-2020 год. Сега Радев ще е ,,прокремълски,, настроен, защото евросупсидиите приключват и трябват нови големи инвистационни проекти, извор на парични потоци. Ееех госпожи и господа, трябва да се заработят комисионните и за да крадеш трябва да има от къде.

МИМ

Колкото и странно да прозвучи, ГЕРБ ще си изкара мандата. Те заработиха (колко бяха- 15 милиарда) тези пари за периода 2015-2020 год. и трябва да си вземат своето. Сега ще помогнат на БСП да промъкне в България и атомната в Белене и газопровод до Варна(уж БСП е инициатора) и тогава ще слязат от власт. Народът ще ,,избере,, БСП на редовни избори Всички трябва да ядат. Така се прави политика в България. Пък и това е хоризонта на българската геополитика.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

изтрит коментар, заради обиди

изтрит коментар, заради обиди и нецензорни думи към руската подлога
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Ами не употребявайте нецензОрни думи, бе!

Те и цензОрните ви са обидни за човешкия разум, ама какво да се прави - ватници! Толкова можете. Готвачът на Путлер, който плаща едва ли има по-добър езиков вкус.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ЩО ЛИ МАКРОН и ТАНТЕТО,

след срещата си с Тръмп се запътиха и те към Русия? Та първа се класира тантето в Сочи.. Пък Макрон предстои да се разхожда до Санкт Петербург.. Пък преди това и двамцата, а и с участието на Мей сколасаха да врътнат в Лондонското сити далаверката, с която да избегнат евентуалните санкции на Тръмп срещу немските и френските компании в СП2.. Ама за тях Бедровия не пише, и не хортува, че са загърбили БАШ ЗАПАДА..

Те може, Радев не може.

Те може, Радев не може. Според Радан Кордова и Ованес Бедросян, с партизански имена Радан Кънев и Иван Бедров. Нищо че и Нетаняху беше в Москва и то на парада им на 9 май.
ognian  deyanov's picture
ognian deyanov
ognian.dey

Спомнете си скандала с Решетников..

Спомнете си скандала с Решетников преди президентските и парламентарните избори. Той посочи Р. Радев за президент. След това каза ,че Борисов е за предпочитане пред Нинова. Изводът е ваш.

Скандалът е, че това беше

измишльотина на Цв.Цв., който каза, че ДАНС имала "план Решетников", пък после дори не ни го показаха. Вместо това, г-н Борисов Мутрев Банкянски на 30-ти март отива при Путин да подписва.

Заглавието е точно

А аз бих казал: По-далеч от Русия, по-далеч от САЩ, по-близо до Европейския съюз. Същото трябва да прави и Европейския съюз: По-далеч от Русия, по-далеч от САЩ. Без конфликти, но винаги защитавайки европейските ни интереси. Да се борим против руските и американски петоколонници!

Калин

Не, никога не е имало съмнения - Радев е проводник на руски интереси в България. Това не е моят президент и никога не съм гласувал за комунисти. Никога няма и да гласувам.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.