Министърката на туризма Николина Ангелкова отново застана срещу т.нар. свободно къмпингуващи и обяви, че тези хора не са над закона. 

"Не знам защо тези, които къмпингуват, смятат, че са извън закона и не трябва да бъдат проверявани. И това лято ще има проверки, не смятам, че едни хора трябва да имат права над други хора. Тези хора, които къмпингуват „свободно” по плажовете, не искат да има регулация”, заяви министърката в ефира на бТВ.

Както Клуб Z писа, според действащото законодателство не е много ясно дали има забрана за палатки на плажа или не. Причината е, че години наред темата не е изчистена законодателно. Министърката твърди, че забрана има. В Закона за туризма обаче такава не е разписана изрично и темата се регулира най-често от местни наредби. 

[nid:67850]]

Според Ангелкова заради „група хора на прекалено крайни позиции” работната група, натоварена с тази дейност, не е успяла да разработи облекчени регулации за създаването на къмпинги у нас. 

Министърката обаче се обяви за защитник на неприкосновеността на частната собственост, когато бе попитана за хотела на Южното Черноморие, който стърчи буквално на плажа, върху пясъка, и стана популярен, след като негови кадри от дрон се появиха в социалните мрежи. 

Обектът обаче съществува от години и властите не могат да направят нищо, за да го премахнат, обяви обаче Ангелкова.

„Държавата е реагирала, това се е случило през 2001 г. Има много безумия от приватизацията”, посочи Ангелкова, допълвайки, че хотелът е „саниран” от съдебно решение.

„Той е частна собственост. По конституция частната собственост е неприкосновена”, заяви министърката.