Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Строителството върху дюни, в частност на плажа Корал, бе тема на дискусия и днес. В сутрешния блок на бТВ един срещу друг, макар и от разстояние, се изправиха Мирослава Петрова от сдружение "Да запазим Корал" и кметът на Царево Георги Лапчев. А основната тема на противоборство бе новото предложение за Общ устройствен план (ОУП) на община Царево. Документът в момента е подложен на обществено обсъждане - без към него все още да е приложена екооценка. Засега планът предвижда с 20% повече строителство в Природен парк "Странджа", или около 86 хектара.

"От 120 дка плаж има 90 дка дюни. Сега там е планирана зона за курортни дейности с 30% плътност на застрояване. Предвиждат се курортна и вилна зони. За нас е грешка на общината изготвянето на този ОУП", посочи Петрова, която бе гост в студиото.

Тя припомни, че според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие върху дюни не може да се строи. Освен това те са публична държавна собственост. В същото време огромна част от дюните на Корал попадат в собствеността на няколко фирми с инвестиционни намерения в местността, най-голямата от които е на испанската "Ибердрола Инмобилария".

Междувременно наскоро стана известно решение на Административния съд в Бургас по един от казусите по Корал, в което магистратите приемат, че към момента на издаването на съответните разрешителни за строеж дюните не са били картографирани и нанесени в кадастъра.

"Бяха издадени 38 незаконни разрешителни за строеж на база ПУП-ове, които сега са блокирани", посочи още Петрова.

Разговорът в студиото се проведе на фона на обявения от Министерството на околната среда и водите, в т.ч. на сайта му, план за нов ОУП на Царево. Лапчев обаче, който бе включен в ефир от Черноморието, възрази, че се правят внушения и не знае какви карти се гледат в момента в студиото. Както и че обявеният ОУП не е окончателен. Нищо че самият той, пак в студиото на бТВ, обясняваше през миналия месец нагледно пред същите тези карти какво предвижда планът.

Лапчев обяснява какво предвижда планът за нов ОУП на Царево. Снимка Стопкадър

"Изключително съм впечатлен от патоса, с който вашият събеседник в студиото обяснява броя на незаконните разрешителни за строеж. Не знам какви данни гледате, но ОУП още не е готов, в момента се прави екологичната оценка", посочи кметът на община Царево.

И гарантира на думи:

"По закон е забранено да се строи върху дюни. Никой никога не е коментирал, че ще има застрояване върху дюни. Правите груби внушения, хората започват да си представят, че ще се строят мегасгради на места, за които още не е ясно какво ще има, защото още нямаме ОУП. Корал е много по-мил на нас, местните хора - и, повярвайте, няма да допуснем той да бъде застроен. Ясно ми е, че това е една обща част от бъдещ политически проект, който ще се реализира след две години. Законът е категоричен – върху дюни не може да се строи. Аз съм убеден, че на собственика на тези земи, в които попадат дюни, няма да му бъде разрешено да строи."

Лапчев нападна Мирослава Петрова, че си преустройвала камиона в кемпер, за да къмпира на Корал. 

По думите му ОУП щял да вземе предвид дюните.

"Слоят на дюните няма да бъде пропуснат в никакъв случай и той ще се появи в поправката на устройствения план. Аз самият не съм го виждал още. Едва когато имаме екологична оценка, едва тогава ще видим параметрите на застрояване и самите парцели, където реално ще има строителство. Тогава ще видим попадат ли дюни или не. Няма да чакаме някой спасител да развее знамето на морала", ядоса се Лапчев.

"Радвам се, че има подобна заявена воля. Не мога да разбера каква е тази обсесия на г-н Лапчев към къмпингиращите на Корал", не остана длъжна и Петрова, визирайки непрестанните проверки, които общината и Министерството на туризма правят всяко лято.

Самата Николина Ангелкова, министър на туризма, известна с "любовта" си към т.нар. диво къмпингуване, коментира веднага след това в студиото въпроса с обявения за обществено обсъждане ОУП на Царево така:

"Слага се каруцата пред коня, започват едни спорове, на които не им е място сега."

Коментари

лъже!!!

След промяна на ОУП ще излезе, че всичко по брега е частни парцели и с отделни ПУП ще се застрои. След 5 г там ще живеят 20-30 000 руски семейства!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.