Въвеждане на нов годишен данък за имоти, които се намират в населени места и местности, обявени за курорт - това предлагат с промяна в Закона за местните данъци и такси депутатите от НФСБ (част от парламентарната коалиция "Обединени патриоти"), чийто партиен лидер е вицепремиерът Валери Симеонов. 

Проектозаконът е публикуван днес в сайта на Народното събрание. Идеята е следната - за имоти, които се намират в обявени с решение на Министерски съвет за курорти населени места и не са "основно жилище на данъчно задълженото лице", да се облагат допълнително - извън имотния данък, който така и така е дължим. 

Предлага се Общинският съвет да решава размера на въпросния нов данък, като законопроектът дава допустими параметри.

Например - ако апартаментът или къщата се намират в планинските или морските курорти от национално значение - годишният данък може да е от 0,5 до 0,7 на сто от данъчната оценка. За имоти в останалите курорти - от местно значение - се предлага ставката да е от 0,2 до 0,4 от данъчната им оценка. 

Така всеки собственик, който притежава жилищен имот в общо 143 населени места и местности (според последното решение на Министерския съвет от 2012 г.), ще бъде облаган допълнително за имуществото си, стига това да не е основното му жилище. Задължението към общината ще отпада, ако имотът е регистриран като туристически обект по смисъла на Закона за туризма - и плаща съответните данъци и такси за това. 

В законопроекта и в мотивите си вносителите изрично уточняват, че става дума за нов местен данък за т.нар. "обекти за настаняване, за които не се плаща наем" по смисъла Регламент № 692 от 2011 г. на Европейския парламент и на Съвета. В него е дадена дефиниция на пребиваването в тези обекти, а именно: "настаняването, осигурено безвъзмездно от роднини или приятели и настаняването във ваканционни имоти, обитавани от собствениците, в това число и ваканционни имоти със съвместно ползване, поделено във време". 

Депутатите признават, че еврорегламентът, на който се позовават, не прави разлика между основно и ваканционно жилище, но със законопроекта им е съобразен със "социалната справедливост". Въпросните имоти в курорти хем имат обективна възможност за настатяване на туристи, хем не са регистрирани като туристически обекти, защото гостите се настаняват там безплатно. И собствениците, и гостите им обаче ползвали благата на курортните селища, затова с допълнителния имуществен данък се регулира "неравнопоставеността" между различните имоти в курортите, а и може да се смята за механизъм в борбата с "незаконосъобразното отдаване под наем" на ваканционни имоти. В превод - това значи отдаването под наем на имот с плащане "на ръка", което не се декларира. 

Законопроектът не дава отговор как, например, ще се бори с незаконосъобразно отдаване на жилища извън курортите - например в градове като София, Пловдив и подобни също "туристически" дестинации, които обаче не са курорти по смисъла на закона и решението на Министерския съвет. 

Според вносителите на поправките се очакват около 200 млн. лв. допълнителни приходи в "курортните" общини , ако се въведе данък "ваканционен имот".

Това е поредната законодателна инициатива на Симеонов и партията му НФСБ. Във вицепремиерските му ресори е и туризмът. 

Самият Валери Симеонов анонсира идеята си - макар тогава тя да звучеше малко по-различно - още през 2017 г. Тогава предложението бе да се въведе "патентен данък върху т.нар. апартхотели, голяма част от които се притежават от руснаци".

"Това са апартаменти, които въртят туристически бизнес. Някои руснаци са купили по десетина апартамента и въртят туризъм без да плащат нищо на държавата. Редно е там да бъде наложен патентен данък още този сезон", заяви Симеонов миналия май пред БНТ.

По сметки на вицепремиера ставало дума за около 500 000 такива жилища само по Черноморието, които са собственост предимно на чужденци - най-вече руснаци.

Депутатите от НФСБ вече внесоха законопрект, който да ограничи сергиите и преместваемите обекти по плажовете - друга закана на вицепремиера от миналата година. 

 
Министерският съвет пък публикува за обществено обсъждане и нови мерки за справяне с шума - отново по инициатива на Симеонов, който преди година лично обикаляше дискотеките по Черноморието и участваше с акции, стигнали дори до отнемане на озвучителна техника.