Държавата ще въведе патентен данък върху т.нар. апартхотели, голяма част от които се притежават от руснаци. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ.

"Това са апартаменти, които въртят туристически бизнес. Някои руснаци са купили по десетина апартамента и въртят туризъм, без да плащат нищо на държавата. Редно е там да бъде наложен патентен данък още този сезон", заяви Симеонов.

Въпросът вече бил обсъден и с финансовия министър Владислав Горанов. По Черноморието има около 500 хил. такива апартамента, основно на чужденци, като някои руснаци са закупили по цели комплекси по думите на Симеонов.

Симеонов каза, че вече е започнал да съставя политическия си кабинет и работи по подготовката на предстоящия туристически сезон.

"Пред бранша има тежки въпроси. Например - бавно издаване на работни визи на българи от Молдова и Украйна, които са много желани от нашите собственици на хотели. Около 2000 чакат с нужната квалификация. Ще се ускори процедурата", каза Симеонов.

Той обясни, че се изисква превод на дипломи и подаване на всички документи в София, което ще се промени, като ще има центрове за това в Бургас и Варна. Симеонов каза още, че ще се бори с т.нар. преместваем обекти.

"Това са чаршаф пазари, уродливо явление, саботират воденето на приходоносен туризъм. Следващата седмица ще има яко събаряне на бараки в Слънчев бряг. Лично аз ще бъда там с министър Ангелкова. Общинската адмнистрация да не се притеснява, че еди на кой си бараките били платени от Маджо, Баджо и други такива имена.  Другата седмица ще има шоу на плажа на Слънчев бряг", заяви Симеонов.

Той призна, че Бургас е един от най-престъпните градове в България.

Според вицепремиера трябва да има определени места за къмпингуване и не подкрепя т.нар. диво къмпингуване, след което остават "камари с боклуци". Според него не може да се къмпингува без ограничения. Симеонов смята, че местата за къмпингуване трябва да са снабдени с ток, вода и т.н.

Симеонов каза, че патриотите ще имат зам.-министри в здравеопазването, транспорта, енергетиката, туризма, регионалното министерство, енергетиката, културата. Почти всички техни кадри идват от бизнеса.

По повод проекта за мажоритарния вот, внесен от ГЕРБ, Симеонов заяви, че той е предложен от "телевизионна чалга група". Според него той е недомислен, вреден и опасен за демокрацията. Симеонов изтъкна, че това не е демокрация, а налагане на превес на големите партии. Той каза, че "Обединени патриоти" биха подкрепили смесена система с мажоритарен елемент. Според него тези различия с ГЕРБ няма да доведат до напрежение в управляващата коалиция.

По отношение на демографската криза Симеонов каза, че ще работи за ограничаване на младежката емиграция, връщане на българи от бившия СССР и др. За младите той каза, че би могла да се въведе държавна стипендия за образование в Западна Европа срещу задължение за работа в България след това.