Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българският футболен съюз (БФС) и футболните клубове защитиха хазартния бранш от внесените промени в закона, с които се настоява за забрана на рекламата на хазарт. Това стана със специална декларация. Законопроектът за ограничаване на рекламата на лотарийни игри и разпространението на прословутите талони за търкане извън лицензираните за подобна продажба места е на вицепремиера Валери Симеонов, но внесен от депутати от "Обединените патриоти". Подкрепа за проекта бе декларирана от ГЕРБ и от БСП - след като Симеонов лично провече срещи с парламентарните лидери на двете формации.

Според БФС и клубовете обаче органичаването на рекламата на хазарта е несправедливо - букмейкърите и организаторите на лотарийни игри плащали повече данъци от другите браншове - 15% от приходите от билети, а не 10% върху печалбата, както е в останалите сектори, се твърди в отвореното писмо, което е пратено до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателката на парламента Цвета Караянчева, омбудсмана Мая Манолова.

В текста е пропуснат фактът, че хазартът не плаща 20% ДДС, например. 

От БФС казват още, че "по закон лотариите са задължени да изплащат поне 50 на сто от приходите като печалби на участниците в лотарията – задължение, което те не само изпълняват, но и реално изплащат средно над 60% на участниците", а освен това от останалите средства "заделят рекламни бюджети и спонсорство за българския спорт, в частност футбол, и за редица други каузи в културата и социалната сфера." 

Ето пълния текст на отвореното писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Българския Футболен съюз и футболните клубове-членове на БФС

във връзка с планираните законодателни промени за забрана на рекламата на лицензирани букмейкъри и лотарийни игри

Българският футболен съюз и футболните клубове-членове на БФС, изразяваме своето категорично несъгласие срещу обявените законодателни мерки срещу най-масовите и популярни развлекателни игри – спортните онлайн залагания и лотариите.

Организаторите на лотарийни игри плащат най-високите данъци в България. За разлика от всички останали фирми, които плащат 10 процента корпоративен данък само върху печалбата, лотариите се облагат с 15 процента върху всички приходи от билети.

По закон лотариите са задължени да изплащат поне 50 на сто от приходите като печалби на участниците в лотарията – задължение, което те не само изпълняват, но и реално изплащат средно над 60% на участниците.

От останалите средства лотариите заделят рекламни бюджети и спонсорство за българския спорт, в частност футбол, и за редица други каузи в културата и социалната сфера. Така е във всички останали държави-членки на Европейския съюз, и тъкмо поради това навсякъде държавата не само регулира, но и подкрепя развитието на лотарийните игри.

Подобна е ситуацията и с лицензираните букмейкъри за спортни залагания, които инвестират сериозни средства под формата на спонсорство не само за Българския футболен съюз, но и в редица футболни клубове, като по този начин подпомагат техните бюджети.

На фона на социалната отговорност на българските лотарии и букмейкъри, политици – водени от неясни интереси, се опитват на практика да ги ликвидират, като забранят рекламата на лотарийни билети и лицензирани букмейкъри.

Обръщаме се към управляващите – моля, оттеглете тези предложения! Не съсипвайте едни от малкото икономически субекти, които генерират устойчиви и солидни приходи в държавния бюджет и заедно с това реално подпомагат спорта и българския футбол, който така или иначе няма достъп до бюджетни средства и през годините се е справял със собствени ресурси.

От ръководството на БФС и клубовете-членове.

Компаниите, които спонсорират родния футбол - в това число и големите футболни клубове, са и сред организаторите на лотарийни игри с търкане на талони. А целта на законопроекта е именно ограничението на рекламата на тези игри. Например игрите с талони на "Лотария България" са на "Ефбет" на бизнесмена Васил Божков. Сред спонсорираните от компанията отбори са "Левски", "Ботев" (Пловдив), ЦСКА 1948, "Локомотив" (София), "Локомотив" (Пловдив), "Берое" и т.н.

"Ефбет" е спонсор и на националния отбор по волейбол и на общо над 30 отбора във футбола, волейбола, баскетбола и т.н. 

"Националната лотария" е собственост на две дружества, едното от които собственост на холандска фирма. "Лотария" също се свързваше с Божков.

Коментари

Ехааа

колко мафиоти сега ще скочат в защита на Черепа. Сега и децата инвалиди ще изкарат, клуба на пчеларите, 10-тина спортни федерации дето не сме чували за тях ще скочат.... абе общонародно дело ще стане защитата на далаверата на талончетата!
Ivan Dobrev's picture
Ivan Dobrev
dobrevi66

Добре ще бъде да се представи

Добре ще бъде да се представи пълен списък на отборите спонсорирани от хазартната фирма на Божков. Чудсна схема - хазартна фирма спонсорира половината от футболните отбори в България и същите са обект на тотозалагания в България и по света.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.