Азербайджан е готов да газифицира България за собствена сметка, но за целта трябва да са готови газовите връзки с Гърция и Турция, през които азерският газ да влиза у нас.

Офертата беше отправена след среща на четири очи днес между президента Илхам Алиев и премиера Бойко Борисов, който е на работно посещение там заедно с правителствена делегация. Енергийната тема беше основна в разговорите в столицата Баку - диверсификацията на доставките на природен газ до България, зависима над 92% от вноса на руски газ, проектът за изграждане на газов хъб "Балкан". България подкрепя изграждането на Южния газов коридор, а Азербайджан има водеща роля при изграждането му. 

Азербайджан - чрез държавната си газова компания СОКАР, е готов да газифицира за собствена сметка България, заяви Илхам Алиев.

Бойко Борисов потвърди, че на ресорните министри е разпоредено да проучат възможностите за газифициране. По думите му договорените 1 млрд. куб. м азерски газ са на най-ниска цена и ще може да се използват за социални пакети за бедните домакинства, предаде БНР. Така, според премиера, ще се реши и екологичният проблем с мръсния въздух.

Очаква се тази година да започне изграждането на интерконектора с Гърция, който ще даде достъп на България до газ от каспиския басейн и да се финализират преговорите за интерконектора с Турция, проточили се от три години, за да може синьото гориво по Южния газов коридор да стигне до България.

Именно държавната газова компания на Азербайджан - "Сокар", е резервирала капацитет от 1.57 млрд. куб. метра синьо гориво на година. Още 276 млн. куб. м са запазени от американската компания Linden Energy. Капацитетът на интерконектора е 3 млрд. куб. метра, но може да достигне до 5.5 млрд. куб.м годишно. 

На тържествена церемония утре ще бъде поставено начало на редовните полети между двете страни, договорена при посещение на президента Румен Радев м.г. 

С президента Алиев каквото сме се разбрали, всичко се е случило и мисля, че и директната връзка Баку-София ще е много голяма крачка в това отношение, да  сработим заедно и в бизнеса, и в туризма и в свързаностите между двете страни. Днеска ще имаме нова, надявам се, и президентът да даде своята благословия и разпореждане към СОКАР (държавната компания на Азербайджан - б.р.). Ние проучихме вашият опит в газоразпределителните мрежи, които изграждате, и в Грузия и на други места.

Президентът на Азербайджан посочи, че двете страни имат много неща, които ги обединяват, но "главното са приятелските отношения между нашите народи и между ръководителите на нашите страни".

Откриването на авиолинията София-Баку че увеличи потока на туристи между двете страни. Перспективен е и железопътният коридор, изграден със съдействието на Азербайджан, който е най-краткият път през България до Европа. Така ще се улесни преносът на стоки. 

През октомври 2017 г. Азербайджан, Грузия и Турция откриха железопътна линия по Пътя на коприната - 826-километрова връзка, по която се превозват товари и пътници между Европа и Китай, без да преминават през Русия. Капацитетът й е 1 милион пътници и 5 милиона тона товари годишно. Трите държави са свързани от управлявания от BP нефтопровод Баку-Тбилиси-Джейхан и газопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум.