За втори пореден път на ВМРО й се наложи да отрича, че влиза в Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ) на церемония на 8 юни в Баку, Азербайджан. Поводът за породилата се дискусия по въпроса стана "новина", обявена от евродепутата Николай Бареков в началото на месеца, според която партията му "Презареди България" и "воеводите" се присъединяват на тази дата към политическото семейство на АКРЕ. Още тогава представители на ВМРО отрекоха пред Клуб Z това да е истина за тяхната партия. И посочиха, че в действителност работят за приемане в Алианса на консерваторите, но сами не желаят да бързат с членството, докато част от АКРЕ е Партията на справедливостта и развитието (АКР) - патрията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Клуб Z изпрати и запитване до АКРЕ за потвърждение дали и ББЦ, и ВМРО ще се присъединят към алианса на 8 юни в Баку. И получи отговор, подписан от Ричард Милсъм, главен изпълнителен директор, в който се казва буквално:

"Потвърждавам, че и двете политически партии ще станат пълноправни членове на АКРЕ на 8 юни."

Последва второ питане, в което уточняваме, че от ВМРО отричат информацията, на което отговор няма.

От ВМРО обещаха да проверят откъде идва това разминаване между заявката на АКРЕ и собствената им, а междувременно Бареков се похвали, че логото на "България без цензура" (чийто приемник е "Презареди България") вече краси страницата на АКРЕ. Ако вземем предвид анонса му и относно "воеводите", странно е, че и тяхното лого не е там.

Очевидно недоволен от публикуваната в Клуб Z новина, озаглавена "Имаме новина!", ВМРО стана член на европейските консерватори... без да знае", както и от отразяването на лекцията му пред студенти в УНИБИТ, по-известен като Библиотекарския, вчера Бареков разпространи прессъобщение, охотно препечатано от определен кръг от медии (на Делян Певски и присъдружни), чието съдържание е трудно да се предаде, ако трябва да бъдат запазени рамките на добрия тон. Публикуваме само заглавието, което е единственото приемливо за публикуване откъм изказ "Фабриката за фалшиви новини крие информация от АКРЕ за приемането на ББЦ в Алианса".

Макар и заглавието да може да се чете като Клуб Z (посочен като част от "фабриката") крие от АКРЕ, че ББЦ е станала неин член, държим да уточним, че нашият интерес е свързан само с членството на ВМРО в качеството й на управляваща партия и с породилия се от това членство казус. За останалото можем само да поздравим г-н Бареков.

И тъй като и от АКРЕ твърдят, че ВМРО става негов пълноправен член на 8-и, се свързахме със зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки, който също е евродепутат-консерватор (като Бареков) и който всъщност движи делата по членството, за коментар. Джамбазки бе част от приветствието и поздравленията на Бареков за големия успех - съвместното влизане в АКРЕ, въпреки че ако човек си постави за цел да проследи фейсбук изявите на бившия тв водещ, ще срещне немалко обидни епитети по адрес на "воеводите" и в частност на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов и заместника му Джамбазки. 

Фриволно и непочтено

Ето какво коментира Джамбазки:

"Разпространяваната информация за това, че ВМРО ще става член на АКРЕ, е невярна в частта й, която засяга времето. Ще станем част от АКРЕ, когато успеем да изгоним от този алианс Партията на справедливостта, партията на Ердоган. За мен лично няма никаква логика, в т.ч. като български гражданин, да бъдем част от едно политическо семейство с парията на турския диктатор.

Затова не приемам някой да говори от наше име и да казва, че ние ставаме част от този политически алианс. Не съм упълномощавал никого да говори такива неща, да прави таклива заявления, още по-малко АКРЕ."

По-нататък Джамбазки заявява, че ще постави въпроса пред АКРЕ, защото преди да прави изявления от името на ВМРО, алиансът "трябва да се съобразява с вътрешната политика на всяка една държава член".

"Ние имаме амбицията да градим нашите взаимоотношения в бъдеще и не можем да позволим да сме заложници на фриволни заявления, които са еднодневки в политиката. За да стане ясно - ВМРО ще стане част от АКРЕ, когато ние преценим и поискаме и когато ние сметнем това за нужно. Това ще стане с координирана позиция, когато успеем да изгоним Ердоган оттам. Този, който иска да стане част от политическия алианс с Ердоган, трябва да бъде готов да плати политическата цена за това. Така че много ясно заявявам, еднолично, от името на ВМРО, в качеството ми на заместник-председател на ВМРО, че ВМРО ще стане част от този политически алианс, когато успеем да изгоним оттам Ердоган. Останалото са спекулации и евтини политически трикове и аз ги оценявам като вреда", заяви още евродепутатът на Каракачанов.

На въпрос как  си обяснява отговора от АКРЕ на запитването на Клуб Z, Джамбазки посочи, че навярно са смятали, че правят услуга на ВМРО.

"Но за мен е странно, защото дни преди това имахме разговор - уточнихме графика, уточнихме дните, уточнихме кога какво ще се прави, уточнихме организацията. Това говорене е фриволно, абсолютно безотговорно, абсолютно политическо и непочтено", допълни той. 

По думите му "за" излизането на АКР от алианса са още колегите консерватори на Джамбазки от Германия, Дания, Латвия. И за членство категорично не може да се говори на този етап.

Оставяме това тук. За сведение: