От няколко седмици евродепутатът Николай Бареков "подгрява" публиката си във Фейсбук, че от Брюксел се чака "блага вест" и "голяма новина". И днес най-сетне "имаме новина!", както бившият тв водещ обичаше да казва преди да слезе от екран. Бареков анонсира, че не само неговата партия "Презареди България", но и ВМРО, част от управляващата коалиция "Обединени патриоти", стават част от семейството на европейските консерватори.

Официалното им приемане в Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ) щяло да стане на 8 юни в Баку, Азербайджан.

"Новината беше потвърдена пред нашата делегация от Ричърд Милсом - Главен изпълнителен директор на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа. Голям успех за България и за моя екип, поздравление за моя колега господин Джамбазки! За първи път България има своите консервативни партии, признати в Европа! Край на спекулациите на псевдо десните либерални и националистически формации, че имат нещо общо с консерватизма. Край на лъжите от жълтопаветниците соросоиди и платените им протестъри", пише още Бареков в незаменимия си стил (цялата "новина", виж долу).

Приложена е и снимка "веднага след обявяването на новината" - с "двамата големи мои и на България приятели, които работеха усилено за успеха ни - Ашли Фокс, лидер на британските консерватори в ЕП и Джефри ван Орден, заместник председател на парламентарната ни група".

Под "моя колега господин Джамбазки" трябва да се разбира Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО, също евродепутат. Двамата с Бареков влязоха в ЕП по времето, в което ББЦ и ВМРО бяха в коалиция. Определиха се като част от групата на Европейските консерватори и реформисти, но към днешна дата това е единственото, което свързва двамата български представители в Европарламента.

Имаме изненада!

Изпратихме запитване до АКРЕ да потвърди или отрече информацията, която освен в профила на Бареков в социалната мрежа, бе изпратена и по пощите на медиите от пресофиса на "Презареди България". Отговорът се очаква. 

Оказа се обаче, че от ВМРО са изненадани от анонса на Бареков и не могат като него да се похвалят с членство в АКРЕ, считано от 8 юни. 

"Воеводите" в действителност работят за приемане в европейското семейство на консерваторите, но сами не желаят да бързат с членството докато част от АКРЕ е Партията на справедливостта и развитието (АКР) - патрията на турския президент Реджеп Тийп Ердоган.