Първи пробив при опозицията на вицепремиера Валери Симеонов за една от законодателните му инициативи - часове преди срещата между него и парламентарната група на БСП от левицата обявиха официално, че ще подкрепят Симеонов за промените му в Закона за хазарта.

Предложенията накратко са забрана на масовото разпространение на билети, фишове, талони и пр. и ограничаването на продажбите до обектите с издаден лиценз от Държавната комисия по хазарта - т.е. игрални зали, пунктове за залагане, казина, бинго зали и пр. Ако текстът се приеме, това означава, че познатите ни талончета от т.нар. моментна лотария ще изчезнат от будките за цигари и вестници, хранителните магазини, бензиностанциите - търговските обекти изобщо. Второ - Симеонов иска и ограничаване на рекламата на хазартни игри. И сега по закон пряката реклама не е разрешена, но предложението е към това да се добави и забрана на "непряка реклама" - т.е. "всяка форма на търговско послание, съобщение или препоръка, която включва и наименование на хазартна игра, или търговска марка на организатор на хазартна игра и/или дейност, върху продукти и стоки, които не са свързани с хазарт".

В сегашния закон е разрешено и съобщаването на резултатите от игрите и спечелените печалби. С промените на Валери Симеонов това също ще бъде забранено - тоест вече по телевизията няма да се появяват новоизлюпените милионери с голям чек в ръка.

 
Все още няма официална политическа позиция по промените за хазарта от големия коалиционен партньор ГЕРБ, въпреки че отделни народни представители споделят някои от идеите на Симеонов.
 
Новината за пробив при опозицията за конкретния законопроект дойде след заседание на социалистите в сряда вечерта, предшестващо днешната среща между лидерката Корнелия Нинова и Симеонов. Тя ще се състои в 11 ч в Народното събрание. Преди това - от 9 ч - вицепремиерът е поканил и депутатите от големия коалиционен партньор на "Обединените патриоти" - ГЕРБ. 
 
 
Освен за Закона за хазарта, вицепремиерът търси подкрепа и в рамките на управляващата коалиция, и от левицата за още няколко свои законодателни идеи. Първата, за която е сигурно, че няма да получи одобрение от ГЕРБ - е за отпадане на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места от Закона за здравето. По този въпрос обаче вече се произнесе премиерът Бойко Борисов. И становището му е отрицателно. 
 
Засега не е ясно как ще реагират от БСП на това предложение - досега обикновено всеки път, когато се повдига изобщо темата за пушенето социалистите гласуват "по съвест".
 
 

Симеонов предлага и ремонт на Закона за устройство на територията, с който които да се постави начало на анонсираната от него още през 2017 г. битка срещу грозни и незаконни "преместваеми обекти" - павилиони, сергии и прочие търговски и увеселителни обекти - най-вече по морските курорти. Идеята първо бе регламент за павилионите, капанчетата по и около плажовете, по алеите в курортите и т.н. да се появи в Закона за туризма. Вицепремиерът и министърката на туризма Николина Ангелкова обаче не се разбраха по въпроса.

С подготвените промени в ЗУТ сега се предлага разрешенията да поставяне на преместваем обект - в това число и в частен имот - да се издават от главния архитект на всяка община след искане, предявено от собственика на имота. Пак главният архитект ще одобрява "схемата за поставяне, размерите, конструктивното решение и архитектурно-художественото оформление" на всички павилиони, сергии и други видове обекти. За целта се дава право на общинските съвети да изготвят наредба.

Предлага се още драстично затягане на правилата за премахмане на незаконно появили се преместваеми обекти, особено що се отнася до сергии, плажни заведения и т.н. 

Вицепремиерът търси подкрепа още за промени, свързани с битката му с шума, подета също през миналата година - и в летните, и в зимните курорти. Миналото лято Симеонов лично ходеше по дискотеките по морето и участваше в акции по спиране ма музиката, отнемаме на озвучителна техника и т.н. Този законопроект вече е публикуван за обществено обсъждане от името на Министерския съвет - за разлика от останалите изброени дотук проекти, които са си инициатива на Симеонов и депутатите от НФСБ в рамките на коалицията "Обединени патриоти". 

Част от поправките звучат така:

- Забранява се работа и зареждане на обекти за производство, съхраняване и търговия, разположени в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение, за времето между 23,00 и 8,00 ч.

- Забранява се озвучаването на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето между 14,00 и 16,00 ч. и между 23,00 и 8,00 ч. (излючение има за летища, авто и жп гари и пристанища)

- Забранява се озвучаването на открити площи от пътни транспортни средства, с изключение на моторни превозни средства със специален режим на движение.

- Забранява се озвучаването на открити площи да се извършва с озвучителни средства без монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че да не се допуска ниво на шум в открити площи над граничните стойности, определени с наредбата.

Последният законопроект, за който ще се водят преговори с ГЕРБ и с левицата днес, а с парламентарната група на "Воля" - след седмица поради отсъствието на лидера им Веселин Марешки, е за промени в Закона за местните данъци и такси. Идеите на вицепремиера тук са свързани с нов начин на облагане на т.нар. апартхотели и отдаващите се крактосрочно под наем апартаменти за почивка. Все още не е ясно как изглеждат тези предложения за промени. 

Единствената парламентарна група, от която вицепремиерът няма да търси подкрепа, логично е групата на ДПС. 

Преди дни и партньорът на Симеонов в "Обединени патриоти" - вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов - се срещна с Корнелия Нинова. Целта бе да говорят за модернизацията на армията и предстоящите инвестиционни проекти за закупуване на нови изтребители и нови машини за сухопътните войски. Проектите трябва да бъдат приети първо от Министерския съвет, а след това и от Народното събрание.