Разрешаването на тютюнопушенето на обществени места ще бъде изключение, а не правило. Такова изключение ще има за летища, гари, кораби, за стадиони, заведения и места за настаняване като хотелите например. Това предвижда поправката в Закона за здравето, която смятат да внесат от "Обединени патриоти". Вицепремиерът Валери Симеонов анонсира наскоро, че ще иска връщане на по-либералния режим за пушене на обществени места, защото и пушачите имали права. 

Оказва се обаче, че въпреки формулировката "изключение" премиерът Бойко Борисов е против отмяната на рестрикциите, научи Клуб Z от приближени до министър-председателя. Пълната забрана за тютюнопушенето на обществени места бе въведена в първия мандат на Борисов като личен негов "подарък" за Деня на детето – 1 юни. Рестрикциите влязоха в сила през 2012 г. 

Сега в чл. 56 от закона, който урежда пълната забрана за тютюнопушене, изключение се допуска само за летищата – там може да се обособят самостоятелни помещения за пушачите, където не се допускат лица под 18-годишна възраст. 

"По същество това няма да е връщане на стария либерален режим, а ще е форма на изключение – т.е. собственикът на едно заведение за хранене няма да бъде задължавано да обособява място за пушачи с определена вентилация и т.н., както беше преди. Ще го прави доброволно, ако пожелае", коментираха депутати от партията на Симеонов - Национален фронт за спасение на България.

Оказва се обаче, че самите "патриоти" не са обединени около поправката. "За" са хората на Волен Сидеров от "Атака", но тези на Красимир Каракачанов от ВМРО са против.
В ГЕРБ също няма единомислие за подкрепа на поправката, но с уговорката, че темата не е била обсъждана в парламентарната група. Реално няма и формален повод за това, защото измененията в Закона за здравето все още не са на хартия - не са внесени като проект нито на правителството, нито на народни избраници и са на етап публични изяви на Симеонов.

Неофициално народни избраници от най-голямата партия коментираха, че всичко ще зависи от това как ще се разберат премиерът Борисов и Симеонов. 

"Нещо, което е пипано, няма как да се върне", коментира очаквано членът на здравната комисия в парламента, на която ще бъде зачислена поправката, Лъчезар Иванов (ГЕРБ).

Иванов е пулмолог по специалност и посочи, че от него няма как да се очаква различна позиция.

"В здравна комисия, естествено, са събрани предимно лекари. Но решението ще бъде политическо. Бойко Борисов нееднократно е показал, че е готов на отстъпки заради Валери Симеонов, но в същото време нееднократно е заявявал, че няма да се откаже от забраната за пушене", коментира друг депутат от ГЕРБ, пожелал да не бъде посочен поименно.

Той приведе в пример за отстъпчивостта на Борисов решението на правителството за плана за управление на Национален парк „Пирин“, инициативата на Симеонов за промяна в начина за определяне на процента инвалидност при медицинските експертизи и издаване на решения на ТЕЛК и др. За промяна в плана за "Пирин" настояваха Симеонов и Каракачанов, а по отношение на хората в неравностойно положение, Борисов посочи, че вицепремиерът работи от пет месеца по новата методика и затова тя няма да се отмени, въпреки многохилядните протести, а просто ще се измени в диалог организациите, представляващи хората в неравностойно положение. 

През годините е имало няколко опита за връщане на по-либералния режим за пушачите, най-вече с аргумента, че спадат оборотите на заведенията, които вече са инвестирали и във вентилация и прегради, каквато беше старата норма, за да обособят места и удобство за пушачи и непушачи. Нито едно от тези предложения обаче не мина през парламента. Последната инициатива бе преди пет години, като тогава народните избраници се разделиха не на партиен принцип, а на пушачи и непушачи и гласуваха "по съвет", въпреки твърдата заявка на партийния лидер Борисов, че няма да отстъпи. Стигна се до куриози - депутати от ГЕРБ напуснаха пленарна зала, след като техни колеги от ГЕРБ отхвърлиха предложението за либерализация на режима.

"Очаквам отново да се разделим на пушачи и непушачи", коментираха депутати на Симеонов.