Анонсираните от вицепремиера Валери Симеонов изменения в Закона за хазарта още не са видели бял свят, но вече са обект на дебат сред народните представители, които трябва да ги гласуват. 

Както Клуб Z писа, с предложените от Симеонов изменения се забранява масовото разпространение на билети, фишове, талони и пр. като се ограничава само до обектите с издаден лиценз от Държавната комисия по хазарта - т.е. игрални зали, пунктове за залагане, казина, бинго зали и пр. Ако текстът се приеме, това означава, че познатите ни талончета от т.нар. моментна лотария ще изчезнат от будките за цигари и вестници, хранителните магазини, бензиностанциите - търговските обекти изобщо.

Предвижда се също така ограничаване на рекламата на хазартните игри, които сега масово показват новоизлюпени милионери с голям чек в ръка и които според Симеонов дават илюзия, че човек може да успее в живота само ако "търка талончета". В сегашния закон е разрешено и съобщаването на резултатите от игрите и спечелените печалби. С промените на Симеонов, това също ще бъде забранено. Или иначе казано, в медиите, най-вече на екран, няма да се появяват новоизлюпените милионери с голям чек в ръка.

Според народни представители от ГЕРБ обаче тоталната забрана за продажба на лотарийните билети в магазинската мрежа няма да реши проблема.

"Организаторите на моментни лотарийни игри ще си направят едни пунктове за продажба, ще ги лицензират пред Държавната комисия по хазарта и готово", смятат те.

Решението било в ограничаването на масовите тв реклами. Трябвало обаче да се помисли и за това нужна ли е тотална забрана на рекламата на хазартните игри чрез показването на спечелилите. Народни представители и от ГЕРБ, и от Обединени патриоти смятат, че може да се върви към вариант за разрешаването на рекламите от този тип, но в по-късния диапазон на часовете от денонощието - след 22-24 ч, като изрично се упоменава, както е в някои страни от Западна Европа, че хазартът не е пътят към щастието и няма да разреши финансовите проблеми на този, който "търка талончета".

Не пипаме ДДС

Въпреки че проектът на Симеонов не съдържа други изменения в Закона за хазарта, има и депутати от ОП, готови да предложат промяна в отчисленията, които организаторите на игри на щастието правят в момента към държавата. Но на по-късен етап.

Така например за организиране на хазартни игри - традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, с изключение на онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра.

"Понеже в коалиционното споразумение сме записали, че няма да пипаме ДДС, не можем да искаме сега изменения по отношение на облагането на хазарта, който иначе се ползва с благоволение от властите", посочиха депутати от управляващата коалиция.

Можело обаче да се помисли за по-високи годишни вноски за т.нар. социално отговорно поведение - сумите, които постъпват в бюджета на Министерство на младежта и спорта, извън тези от тотализатора. Сега организаторите на хазартни игри се отчитат по следния начин: организатори на онлайн залагания - 50 000 лв., на игри в игрално казино - 10 000 лв.; за всички останали, в които влиза и масовата моментна лотария - 5000 лв.

Според доклада на Държавната комисия по хазарта за 2017 г. събраните приходи от държавни такси са в размер на 138 315 015 лв. В сравнение с предишната 2016 г. (приходите от такси – 124 817 975 лв.), събраните приходи през 2017 г. са с 10 % увеличение, а именно в размер на 13 497 039,94 лв. Това увеличение е свързано с регулацията на онлайн залаганията, с големия брой подадени искания, както и с издадените на български и чуждестранни компании лицензи. Във връзка с това, следва да се отбележи, че през последните 5 години се наблюдава постоянен растеж в приходите от държавни такси, посочват от комисията.

Кой ще посмее да каже не

Оказва се, в самите Обединени патриоти няма единодушие по така направените предложения за законови изменения. Единодушие няма и в ГЕРБ. Възможни били редакционни поправки, но не и пълно отрицание на проекта. Той е представен в групата на Обединени патриоти във вторник, от ГЕРБ също са се запознали с него, но признават, че не са се събирали "на група", за да го обсъдят. Формалн  проектрът все още не е внесен в деловодството на Народното събрание и не е разпределен в комисии за разглеждане.

"Едва ли ще излезе народен представител и от парламентарната трибуна ще се обяви "за" хазарта. Така че се очаква подкрепа за проекта на НФСБ. Валери Симеонов вече вдигна доста шум. Едно е някой да направи промяна в закона, която облекчава организаторите на т.нар. игри на щастието и тази промяна да мине почти незабелязано, друго е да бъде предварително обявена и да има очаквания за дебат в зала", коментира депутат от управляващата коалиция.