Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вицепремиерът Валери Симеонов хвърли тежък камък в градината на хазартния бизнес като анонсира наскоро готвени законови изменения, които да спрат масовото "търкане на талончета" и рекламите на забогатели посредством тях граждани и гражданки. 

Текстовете вече са готови и Клуб Z разполага с тях. Предстои да бъдат внесени в Народното събрание. Любопитно ще бъде и как ще гласуват депутатите предвид факта, че през годините разпространението на хазарта у нас беше доста улеснено именно от парламента. Заради анонсите на Симеонов среща с него е поискал бизнесменът, считан за "баща" на игрите на късмета - Васил Божков. 

Ето защо:

С предложените от Валери Симеонов изменения се забранява масовото разпространение на билети, фишове, талони и пр. като се ограничава само до обектите с издаден лиценз от Държавната комисия по хазарта - т.е. игрални зали, пунктове за залагане, казина, бинго зали и пр. Ако текстът се приеме, това означава, че познатите ни талончета от т.нар. моментна лотария ще изчезнат от будките за цигари и вестници, хранителните магазини, бензиностанциите - търговските обекти изобщо.

"Ограничение за продажбата само до обектите за хазартни игри имаше и със стария закон за хазарта, но преди шест години влезе в сила новия либерален режим и така лотарийните билети заляха пазара много преди "Българският спортен тотализатор", който дотогава заемаше нишата почти на практика сам, да се усети. Иначе идеята беше мотивирана именно с това Тото-то да излезе от тотопунктовете и да стане по-разпознаваемо", припомнят депутати от Обединени патриоти.

Вместо това обаче пазарът бе залят от игрите на "Националната лотария" и "Лотария България" (на "Евробет"). В съвета на директорите на първата е бизнесменът Васил Божков, а втората е собственост на две дружества, едното от които собственост на холандска фирма."Лотария" също се свързваше с Божков.

И двете игри имат широко покритие не само в търговската мрежа, но и в националния ефир - едната се рекламира в Нова тв, другата - в бТВ. Днес всеки търговец на дребно може да изпрати и заявка до лотарията за включване в разпространителската й мрежа. Комисионната е 5%.

Точният текст на НФСБ, с който тази практика на може да бъде преустановена гласи:

"Забранява се организирането на хазартни игри, включително разпоространението на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци, както и плащането на печалби за хазартни игри, от лица или обекти без съответния лиценз, издаден от Държавната комисия по хазарта, както и фактическото осъществяване на дейността по издадения лиценз, без да е получено удостоверениетопо чл. 34, издадено от председателя на Държавната комисия по хазарта".

В сегашния текст няма забрана за разпространението, а само за организирането.

Милионери с чекове

Както Симеонов се зарече, ще бъде ограничена и рекламата на хазартните игри, които сега масово показват новоизлюпени милионери с голям чек в ръка и насаждат по думите му усещането, че човек може да успее в живота само ако "търка талончета". 

В сегашния текст се збранява се "пряката реклама на хазартни игри, включително рекламата на такива игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица". Като под "пряка реклама" се разбира "разпространявана във всякаква форма, с всякакви средства информация, която директно приканва потребителите да участват в хазартни игри, включително като създава впечатление, че с участието в играта потребителите ще могат да разрешат лични или финансови проблеми или ще постигнат финансово благополучие, или приканва гражданите да участват в играта с обещания за големи печалби".

Вицепремиерът предлага към този текст да се добави забрана и за "непряката" реклама, т.е. "всяка форма на търговско послание, съобщение или препоръка, която включва и наименование на хазартна игра, или търговска марка на организатор на хазартна игра и/или дейност, върху продукти и стоки, които не са свързани с хазарт".

В сегашния закон е разрешено и съобщаването на резултатите от игрите и спечелените печалби. С промените на Симеонов, това също ще бъде забранено. Или иначе казано, в медиите, най-вече на екран, вече няма да се появяват онези новоизлюпени милионери, които разказват как са купили талон, изтъркали са горния слой и са ги осенили щастието и късметът.

Васил Божков - разочарован

Законовите изменения все още не са внесени в деловодството на Народното събрание, нито са били обсъдени в парламентарните групи. Валери Симеонов обаче неколкократно обяви публично в интервюта в каква посока са намеренията му. Затова и по собствения му разказ, създателят на веригата за спортни залагания "Еврофутбол" Васил Божков е влязъл в контакт с него. В профила си във Фейсбук Валери Симеонов разказа, че двамата са провели разговор, от който Божков си е тръгнал разочарован. 

"Не правя срещи на тъмно, в заведения, кафета, офиси и мазета. Приех г-н Божков в Министерски съвет, беше официално записан на входа, поинтересува се дали може написаните от мен текстове за забрана на рекламата на хазарт да се променят и си тръгна разочарован", написа вицепремиерът.

Коментари

Засега Далавери се очертава като голямо

плямпало, истински шут и с нулеви резултати. "Борбата" с "шума от заведенията" прилича на беззъба кампания, законодателните мерки са само предложения, а джангърът не е намалял. Подозирам, че с лотариите ще стане нещо подобно - врътка за участие в черните касички. Но "демокрадтичната общност" ще изпусне тия "дребни детайли", щото, нали, се изказал срещу "руското робство".

Ех мъко!

Валерката е направо смешен. Дискотеките по Слънчака ще ги затворят ако пак руснаците се оплачат на пасол Макаров и по веригата Баце, Валерката.... ще събираме уредбите. За лотариите на Черепа.... по-вероятно е да приемат закон с който 50% от пенсиите да се дават във вид на талончета за търкане... отколкото да забранят рекламата!

Черепа не си поплюва, а

Черепа не си поплюва, а Валерката обича да плюва
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Симеонов - патриот или артист?!

Г-н Симеонов вероятно е единственият власт имеющ, който прави политически изказвания и ходове, несъгласувани с руските опекуни. Той е и от малцината, които се опитват да направят полезни неща за българите. Тези неща обаче изглеждат като почесване на сърбела, а не лечението му. Ако г-н Симеонов иска да направи нещо, което да не е нищо, трябва да се реши на по-смели политически ходове: излизане от патриотарската коалиция, предизвикване на предсрочни избори и упорита борба срещу намесата във вътрешните ни дела на двете „роднински” империи - мощната Руска и възраждащата се Турска и технте в ътрешни оръженосци!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.