Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Не искам да съм телефонист" - това гласеше един от официалните лозунги на Първомайското шествие на БСП "срещу корупцията, мизерията и бедността". С него социалистите успяха да обидят наведнъж десетки хиляди млади българи, работещи в сектора на т.нар. изнесени услуги. Този плакат със сигурност не е бил донесен от някой случаен участник в шествието. Видът му издава, че е бил произведен от организаторите на шествието - на еднакъв фон, с еднакъв шрифт. И докато една участничка от първия ред на шествието бодро обявяваше пред камерите "сред нас са шлосери, стругари и други хора на труда", някои хора (неучастващи в шествието) веднага попитаха с какво право Българската социалистическа партия протестира срещу явления, за които също има принос. Защо всъщност социалистите не искат да са телефонисти?

Въпросът лесно получава отговор - архивът разкрива, че в последните месеци младежката организация на БСП редовно говори как младите българи нямат избор освен да са "сервитьорки или служители в колцентрове". Тази опорна точка присъства не само в изказванията, а бе материализирана в комплект лозунги - единият е този с "телефониста", а другият гласи: "НЕ на модерното робство". Очевидното послание е, че за БСП работата като стругар е уважавана, а работата в колцентър не е уважавана, тя е модерно робство и партията е решила да се бори срещу него.

Кого нарекоха "телефонист"?

Колцентровете са значителна част от бурно развиващата се в България аутсорсинг индустрия, наричана още индустрия на изнесените услуги. По данни на Българската аутсорсинг асоциация, в този бранш работят над 50 000 души, а още 20 000 ще бъдат наети до две години. Годишният оборот в сектора доближава 4 млрд. лева и скоро ще достигне 4% от БВП. Всеки четири от пет човека в аутсорсинг индустрията са с висше образование, 80% от работещите са в София. Заплатите в този бранш са в пъти над средното заплащане за страната. Защо БСП гледа на тази част от икономиката и на работещите в нея като на "модерни роби"?

Да, бумът на колцентровете не е типичен за една богата икономика, защото основният фактор е по-ниско платената и сравнително добре образована работна ръка. Когато клиент позвъни на потребителския телефон на някоя световна компания, има голяма вероятност от другата страна да му отговори момче или момиче в София, Пловдив или Варна. Индустрията обаче се развива: докато в началото познанията по чужд език са единственото изискване за наемане на работа, днес все повече се търсят разнообразни умения - за новите центрове по управление на човешки ресурси, финансов и счетоводен аутсорсинг. Колцентровете са работно място за десетки хиляди млади и образовани българи, които без този избор вероятно щяха да са заминали в чужбина или да търкат талончета с парите на родителите си. Младежката безработица в България е сред най-ниските в ЕС.

Какво иска да ни каже БСП?

Думата "телефонист" принизява работата на голяма част от младите българи и вероятно обижда част от тях - буквалното приемане на обаждания отдавна не е единствената и все по-малко е основна дейност в този сектор. Нарочването именно на аутсорсинга като враг обаче има своето идеологическо обяснение. Тук става въпрос за много на брой независими и предимно западни компании, а не за руски енергиен монополист, който иска да строи в България. Става дума за образовани и мобилни служители, които сами избират какво да работят и лесно могат да намерят нова работа, а не за зависимите миньори в Бобов дол, получаващи заплати близки до минималната и принуждавани да гласуват за някоя от големите партии, включително и БСП. Става дума и за сравнително високи доходи - това не са бедните цигански махали, пазарувани на едро по изборите. 

Няма нищо по-логично от това БСП да посочи класовия враг в лицето на "телефонистите". С подобно политическо "потупване" преди години се закичи и ИТ секторът (IT). Тогава лидерът на ГЕРБ възкликна: "Как няма работа? Ние примерно за овчари в момента… В зеленчукопроизводството… но той нямал, защото бил ИТ специалист". Независимите бизнеси не са обичани от политиците и това е добра новина. Колкото повече са инвеститорите, колкото повече работни места създават и колкото по-малко зависят от политиците, толкова по-добре за България.

Дойче веле.

Коментари

 's picture

bguenovic

Уникални остроумници, както

Уникални остроумници, както винаги досега :)
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Лъжливи тъпаци - това са

Лъжливи тъпаци - това са младите им социалисти, точно каквито са и старите. Хабер си нямат какво представляват днешните стругове, но понеже им е в кръвта да лъжат и магат ... Съвременния стругар работи точно както съвременния телефонист - седнал на стол пред бюро с компютър. И с мишка и клавиатура в ръцете управляват съвременните стругове.

Ванката отново не е разбрал какво му се казва.

Никой не "обижда хилядите хора" на минимална (за София) заплатка от 1000-1500 лева, които ежедневно затъпяват в колцентровете, построени на държавна земя, подарена на Рошльо Плювналиев, бутат се в метрото, построено за него с наши пари и говорят на развален инглиш с геймъри по цял свят как да играят тая или оная игричка за смартфона. Критиката е към държавната политика на корпоративен социализъм за герберомутропротестърите (от Плювналиев до Безуханова), на които дължим пазарните изкривявания, породили феномена на дебилизация на популацията, която, поради липса на възможности за образование вегетира в колцентъра. Колкото до изцепките на другаря за "руския енериен монополист", некой да му каже, че за специалист по ядрена енергетика от България намирането на работа при значително по-прилични условия от колцентъра не е никакъв проблем, както в България, така и навън. При това с доходи, които в българската служба на Дойче Веле не са ги и сънували.
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

А стругарите и шлосерите какво?

Това са високо интелектуални работи, които предлагат широки професионални хоризонти? Или и те са за боклука? А миньорите? Той и Андрей Райчев обичаше миньорите, докато те не излязоха да бутат собствените му съпартийци от властта. Тогава изглежда изстина любовта му към тях и в отчаянието си той се обърна към голф-игрищата, които са изконно пролетарско развлечение.
Пикъл Рик's picture
Пикъл Рик
PickleRick

Дайте пари, ма не ми се работи!

Добре, като на тези Бесепари не им харесва да работят като "телефонисти," защо не вземат да направят някой бизнес, който да предлага "по-привлекатлени" работни места? Уж са толкова компетенти, образовани, и прочие, би трябвало да могат да съберат хора и капитал, и да започнат да произвеждат нещо, което да дава по-добри работни места на хората. Уж всички сме им длъжни, но никой от тях не се сеща да бъде продуктивен, а само да иска продуктивните да му се отчитат. То всеки дебил може така! пък уж социялистите са много образовани и компетентки, с какво се отличават от дебилите? А защо да правят нещо продуктивно и полезно за обществото, като могат да агитират дебилите да протестират по улицата с малоумни плакати!?!?!

Абе, меринджейте на троляка на Кърниградска

и Проното са много зле. Вие може и да не помните, ама данните са ясни: най-добрите 4 години на България бяха именно по времето на управлението на БСП - стабилен икономически ръст над 4%, икономика от много сравнително малки и независими фирми, мафия далеч от управлението. Ей на, за сравнение: https://d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/bulgaria-gdp-growth.png?s=bulgariagdpqoq&v=201803231718v&d1=20020101&d2=20181231 За да работи пропагандата, в нея трябва да има и малко истина, а не пълни лъжи и измишльотини, троляк.
Dimitar  Dimitrov's picture
Dimitar Dimitrov
devdimi1

Жалкото е, че има капка истина

Те 99% няма как да работят в кол център, защото за това се изисква много добро познание на езика и реално само високо образовани хора го могат. Такива високо образовани и интелигентни хора донякъде е жалко, че работят в кол центрове, това означава, че няма друга работа за тях. Хубаво, е че го има като вариант и имат сносно заплаюане, но това няма как да скалира - 1 час работа винаги ще е същия брой разговори и обслужени клиенти, няма как да се подобри много. Заради вдигането на стандарта като цяло и производителността в други професии след 10-15 години ще Бъглария ще стане прекалено скъпа за тази дейност. Това няма как да е професия за цял живот, така че: работете в кол центрове, но и учете нещо друго, за след това.
John _'s picture
John _
Jony

Един такъв "телефонист" тук в щатите

ми опрости около $800 от телефонната сметка, заради недоразумение между мен и T_Mobile.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.