Арменците са горд народ. И имат добри основания за това. Векове наред те успяват да запазят своята идентичност въпреки историята си, която е белязана от дълбоки промени. Те първи обявяват християнството за официална религия. А арменската диаспора по цял свят открай време впечатлява със своя силен ангажимент към родината. Сега арменците имат още една причина за гордост: те могат да се гордеят със своята мирна революция от изминалите седмици. Натискът от улицата принуди Серж Саркисян да подаде оставка. А това може и да е само началото на онези промени, за които арменските граждани жадуват отдавна.

Корупцията е навсякъде

Саркисян е част от онази група, която дойде на власт след войната за анклава Нагорни Карабах. Оттогава насам заедно с шепа олигарси той контролира страната в политическо и икономическо отношение. През последните години мнозина забогатяха за сметка на народа. Защо цените на хранителните продукти в Армения са по-високи от тези в съседна Грузия? Защо почти никой не инвестира в местната икономика? Защото, накъдето и да погледнеш, се шири корупция.

Народът се оплакваше дълго време. В крайна сметка обаче реши да излезе на улицата. В лицето на Никол Пашинян арменците откриха своя безстрашен водач. "Армения не бива да спира по средата на пътя", казва той. Оставката на министър-председателя не е достатъчна. В страната трябва да бъдат приети прозрачни изборни закони и да бъдат проведени скорошни избори. Мрежата от бизнесмени, политици и чиновници, превърнала държавата в своя плячка, трябва да бъде обезвластена. Натискът на улицата не бива да отслабва, казва Пашинян. Той и неговите сподвижници имат конкретни планове за бъдещето на страната. Те не са романтици, които могат да изпуснат из очи бъдещето, опиянени от победата. Те са реалисти.

Арменската революция избухна точно навреме. Официално населението на Армения е три милиона души. Който е пътувал из страната обаче, знае много добре, че там са останали най-много два милиона. Много села са обезлюдени. А това представлява опасност за сигурността на една малка страна с отчасти вражески настроени съседи. Кой обаче може да упрекне някой млад арменец, от гледна точка на безутешността в страната, че е тръгнал да търси щастието си в далечна чужбина? В Калифорния отдавна живеят повече арменци, отколкото в Кавказ.

Закрилникът Русия

Още отсега някои стратези във Вашингтон мечтаят за нова външнополитическа ориентация на Армения. Това обаче няма нищо общо с реалността. В обозримо бъдеще Русия ще си остане закрилник на Армения. Всичко останало игнорира политическите, икономическите и културните факти. Както и желанията на самите арменци. Те изпитват дълбока привързаност към Русия по исторически причини. Това обаче не означава, че Ереван не може и не иска да поддържа добри отношения и със Запада.

Армения е член на Евразийския съюз. А през 2017 г. страната подписа и споразумение за асоцииране с ЕС. Само че всички тези договори не струват и пукната пара, ако населението продължава да обеднява. Арменските граждани са тези, които могат да създадат рамковите условия за повече инвестиции, за борба срещу корупцията и олигарсите.

Арменците могат да почерпят сила и кураж за бъдещето от собствената си история. Във вторник (24.04.) те отдадоха почит на жертвите на геноцида по време на Първата световна война. Навремето те бяха сплотени срещу външния враг. Сега трябва се сплотят срещу вътрешния. И тогава революцията може да се окаже успешна.

"Дойче веле"