Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руският регулатор Роскомнадзор ще повдигне въпроса за блокирането на Facebook, предаде Би Би Си.

Това ще се случи, ако социалната мрежа не изпълни исканията да локализира данните на руските потребители. До края на годината компанията ще бъде подложена на проверка, заяви пред в. "Известия" Александър Жаров - шефът на Роскомнадзор.

"Има няколко точки, които трябва да бъдат изпълнени - локализиране на базата данни на руските граждани на територията на Русия, премахване на всякаква забранена информация - а те вече доста закъсняват със сроковете - и спазването на други закони", предупреждава Жаров.

"Дори част от тези изисквания да не бъдат изпълнени или руската държава не бъде информирана за намерението такива действия да бъдат извършени, очевидно на дневен ред ще бъде въпросът за блокирането", допълни той.

От 1 септември 2015 г. в Русия действат поправки към Закона за личните данни. Те изискват локализирането на личните данни на руснаците на територията на страната. Под лични данни се подразбират всички данни за руски граждани, използвани при регистрирането в сайтове, извършването на покупки по интернет, препращане на пощенски съобщения и т.н. Законът важи както за местните, така и за чуждестранните компании.

Сайтовете, нарушили изискванията, биват вкарвани от Роскомнадзор в специален регистър и ако откажат да отстранят нарушението, трябва да бъдат блокирани. Законът предвижда органът да може да проверява компаниите дали спазват законодателството. В случай на установяване на нарушение трябва да бъде написана препоръка за отстраняването му, за което се предвижда половингодишен срок.

Facebook не е единствената социална мрежа, която все още не е изпълнила изискването за локализиране на личните данни на руснаците. Не го е направил и микроблогът Twitter, с когото Роскомнадзор преговаря от 2014 г. Сега от тази компания са обещали да решат проблема до средата на тази година.

Исканията така и не изпълни социалната мрежа LinkedIn. Затова тя бе внесена в черния списък на Роскомнадзор и е блокирана в Русия от ноември 2016 г.

На 13 април руски съд постанови чат приложението Telegram да бъде блокирано на територията на страната. Причина бе отказът на компанията да даде на руските служби за сигурност ключа за декриптиране на тайната кореспонденция на клиентите. 

Днес от Роскомнадзор обявиха, че ще блокират и някои сървъри на Google и Amazon, за да изпълнят решението за Telegram.

Коментари

Socratus MMXVIII's picture
Socratus MMXVIII
Sokratus

Super

Ама да го блокират и за тролските фабрики! ;)
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Най-добре е да прекъснат

Най-добре е да прекъснат всички комуникации с останалия свят и да се оградят с бодлива тел - за да може света ще си почине от тия диваци.

И какъв е проблемът?

Когато американските събирачници на лични данни като Гугъл и ФБ не се съобразяваха със законодателството на ЕС, ЕС им наложи санкции. Русия съвсем естествено има право и на изисквания, и на санкции, когато те не се изпълняват. Колкото до позицията, че данните на собствените граждани трябва да се пазят в юрисдикцията, в която са самите те, тя е съвсем разумна и е добре да се прилага и за ЕС. Чели ли сте какво пише в "условията за ползване" например на Туитър, които се предлагат като ви се покаже кутийката "Съгласявам се данните ми да се изнесат и обработват извън ЕС"?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.