Лидерът на БСП Корнелия Нинова се възползва от словото си за откриването на парламентарната сесия, за да оповести предложения на БСП за намаляване на "пропастта между политици и народ".

"Обрасли сме с привилегии", заяви Нинова.

Тя поиска промяна в правилника, която да намали заплатите и ваканцията на депутатите.

"Кой българин, освен политческия елит, работи на заплата, която зависи от ръста на средната заплата. 99% от българския народ работи на фиксирана заплата. С кое право? Това е конституционен принцип за равни права и спправедливост. Колко души в България почиват над 70 дни? 240. Един миньор почива 30 дни. Някой ден, когато управляваме, това ще стане факт. Това се казва не популизъм, а справедливост. Малцина в света са променяли държавите си. Те са наричани водачи, лидери", обясни Нинова.

Според нея аргументът, че германските депутати получват по-големи заплати, е несъстоятелен, защото целият германски народи има по-високи доходи от българите.

Нинова декларира, че европредседателството остава приоритет. Тя обаче изтъкна, че досега нито веднъж премиерът Бойко Борисов не дискутирал нито веднъж в парламента темите на това председателството. Тя поиска правителството да ангажира парламента поне преди срещата на върха за ЕС и Западните Балкани.

"Задоволяваме се с четене на черна статистика. Прожекторите от Европа осветиха - стопили сме се с още 400 хил. души. Прожекторите в Брюксел осветиха, че сме най-корумпираната и най-бедната държава в ЕС. Правим политика на парче, закони на парче. Гарантираме на народа си живот на парче", каза Нинова.

Според нея парламентът трябва да избере три проблема и да започне да работи по тях. Нинова смята, че първият проблем трябва да е икономиката.

"Все повече ставаме икономика на услугите и по-малко на производството", заяви Нинова.

Тя призова икономиката да бъде обвързана с модерно и високотехнологично образование. Нинова изтъкна, че образованието ни не е адекварно. Тя призова за нова система на здравеопазване.

За пореден път Нинова говори за съществуването на паралелна държава - "паралелни фигури, които дърпат конците". Според нея тези фигури са в три сфери - производството и търговията с лекарства, производството и търговията с пшеница, производство, пренос и доставка на енергия. Нинова призова за битка с големите, но въпросът е "кой има характер и смелост" за нея.

"Трябва да я проведем тази битка. Ние започваме тази битка - с конкретни предложения, имена, законопроекти", заяви Нинова.