Разследването на нападението, при което автомобил се вряза в групи граждани в германския град Мюнстер, продължава, като не е установена връзка с ислямистки тероризъм, съобщи днес министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер, цитиран от ТАСС.

В момента има сведения, че престъпникът е действал сам и няма връзка с терористична клетка, каза той. По думите на Зеехофер "не може да има абсолютна безопасност въпреки всички мерки, които взимат органите за сигурност."

Трябва да правим всичко, което е по силите ни за предотвратяването на такива престъпления в бъдеще, заяви министърът пред журналисти.

Представителката на прокуратурата на Мюнстер Елке Адомайт каза, че нападателят е имал по-рано проблеми със закона.

Престъпникът е известен на полицията, в Мюнстер срещу него са били повдигнати три дела, допълни тя. По думите й става въпрос за заплаха за физическа разправа, нанасяне на материални щети, а също така напускане на мястото на пътно произшествие. 

Към момента всички разследвания, които датират от 2015-2016 година, са прекратени. Представителката на прокуратурата не уточни как точно са приключили трите процеса.
Няма сведения, че вчерашното престъпление е имало политически подтекст, подчерта тя.

Вчера 49-годишният германски граждани с психични отклонения заби автомобил в група граждани в ресторант в град Мюнстер. В резултат на инцидента загинаха трима души, включително нападателят, а 20-30 души са ранени.

Германските власти уточниха, че сред ранените има и хора с опасност за живота. Сред пострадалите има холандци.

По данни на телевизия Ен-ТеВе (n-tv) нападателят е имал три апартамента - един в Мюнстер, а два в провинция Саксония. Той ги е давал под наем и вероятно с парите от наемите е живеел. Освен това на негово име има регистрирани пет автомобила, като с един от тях той се вряза в групата хора вчера.

При обиск в дома на нападателя е открит макет на автомат "Калашников", предаде ТАСС. Полицията се е свързала с човека, от когото е купен той. Целта е да се разбере колкото се може повече за мотивите на престъпника. 

Според някои германски медии нападателят е имал връзки с крайнодесни среди, предаде Франс прес.

Агенцията съобщава, че според телевизия Ен-ТеВе (n-tv) мъжът на два пъти заплашил членове на семейството си, сред които и баща си, да ги нападне с брадва.