Германската прокуратура все още не знае защо 48-годишен мъж прегази вчера хора с ван в западния германски град Мюнстер, предаде Асошиейтед прес. Все повече местни медии обаче посочват, че той вероятно е имал психически проблеми и е германец по произход.

Автомобилът се заби в директно в хората, седнали на маси пред заведение - популярна дестинация за туристи в старата част на града. Мъжът уби двама души (първоначално се съобщаваше за четирима), рани 20 и след това се застреля в автомобила.

"За момента нямаме никакви улики на каква основа е извършено деянието", заяви прокурор Мартин Боценхарт в съвместно писмено изявление с полицията.

Властите установиха самоличността на двете жертви - 51-годишна жена от района Луенебург в Северна Германия и 65-годишен мъж от района на Боркен близо до Мюнстер.

Няма основание да смята, че мъжът, който прегази вчера с ван хора в град Мюнстер, е имал съучастници, каза германската полиция, цитирана от ДПА. Непосредствено след нападението се появиха информации, че в автомобила е имало други хора, които са избягали от местопроизшествието. Но според полицията водачът е действал сам. 

Според местни медии извършителят е германец, живеещ в Мюнстер, който страдал от психични отклонения, но полицията не потвърждава тази информация.

"Според информацията от разследването до момента шофьорът вероятно е 48-годишен мъж от Мюнхен", каза старши прокурор Мартин Ботзенхард в съвместно изявление с полицията на Мюнстер, цитиран от Ройтерс. - "Досега няма индикации за евентуален мотив на престъплението. Разследването разглежда всички версии", добави той.

Frankfurter Allgemeine Zeitung съобщи в онлайн изданието си, че извършителят е 48-годишният Йенс Р., който живее на около 2 километра от мястото на престъплението.

ZDF съобщава, че полицията претърсва апартамента на извършителя. Имал е контакт с крайно десни екстремисти, но досега няма доказателства, че самият той е такъв.

Sueddeutsche Zeitung също посочва, че е имал психически проблеми. Министерството на вътрешните работи в Северен Рейн-Вестфалия нито потвърди, нито отрече тези информации.

Канцлерът Ангела Меркел заяви в изявление, че е "дълбоко разтърсена".

В събота вечерта Белият дом също излезе с изявление, изпратено от името на президента Доналд Тръмп, в което се казва, че изпраща своите молитви към семействата на убитите.

Френският президент Емануел Макрон се изразипо следния начин: "Всички ми мисли са с жертвите на нападението в Мюнстер. Франция споделя страданията на Германия ".

"Няма пострадали наши сънародници при вчерашния инцидент в германския град Мюнстер. Това съобщи генералният ни консул във Франкфурт на Майн Стефан Димитров след проведен разговор с полицията в Мюнстер", потвърдиха и днес от българското външно министерство.