Съпругът на Гинка Върбакова - Славчо Върбаков, е бил разследван като част от организирана престъпна група за данъчни измами, но по отношение на него през 2014 г. наблюдаващият прокурор е прекратил производството. За останалите 7 лица е внесен обвинителен акт от специализираната прокуратура. 

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред временната парламентарна комисия, която проверява фактите и обстоятелствата около сделката за продажба на бизнеса на ЧЕЗ в  България на "Инерком" на Гинка Върбакова.

Обвинител № 1 представи пред депутатите информация от унифицираната информационна система на прокуратурата, придобита по справка за физическите лица Гинка Върбакова, Славчо Върбаков и юридическото лице "Инерком". Данните са били поискати от президента Румен Радев, както и от ДАНС. Цацаров прочете дословно цялата справка. Но подчерта, че тя засяга само двете физически лица и конкретната фирма. Никой не е търсил от прокуратурата данни за други търговски дружества, в които са участвали Върбакови. "Ако депутатите поискат такава информация - ще им я предоставим", каза още главният прокурор. 

Цацаров уточни, че към днешна дата в прокуратурата няма никакви разследвания или проверки срещу Гинка или Славчо Върбакови. Тоест - всички производства, по които името на някой от двамата фигурира в информационната система, са прекратени. За "Инерком" няма никакви данни в прокуратурата. 

Върбакови - заедно или поотделно, фигурират в производства за разследване на мениджмънта на дружеството "Хипо Алпе Адриа Лизинг" ООД - дъщерна компания на голяма компания от Австрия. Разследвани обаче са били не те, а мениджмънтът на българското дружество - за сключване на неизгодни договори. Върбакови са били страни по тези договори, но проверките на прокуратурата не са били насочени към дейността на Гинка или Славчо Върбакови. 

Имало е и едно разследване на обсебване - срещу неизвестен извършител - по отношение на лек автомобил "Ферари", за който е имало договор за лизинг на името на Гинка Върбакова. То също е прекратено, стана ясно още от справката на Цацаров. 

Главният прокурор не беше запознат с името на чешкия гражданин Никола Молчан. Както Клуб Z първи писа - той е участвал в срещите между "Инерком" и ЧЕЗ за продажбата като представител на купувача. Самият Молчан е бил разследван и у нас, и в Чехия, за убийство, но е бил оправдан по всички подозрения.