Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавата се отказва от участие в сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България. Новината съобщи финансовият министър Владислав Горанов, който се яви във временната комисия в парламента, която проверява сделката. Горанов дойде вместо премиера Бойко Борисов, който не се яви на изслушването. 

Избраният купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България е българската фирма "Инерком" с едноличен собственик Гинка Върбакова. Тя беше преди време в Прага, в централата на чешката държавна компания, уж да преговаря българската държава да вземе дял от сделката.

Премиерът изпрати писмо, в което обяснява причината за неявяването си - не можел да коментира сделката, защото арбитражното дело на ЧЕЗ срещу България е в ход. А изявления от страна на министър-председателя можели да повлияят на хода му.

Премиерът трябваше да отговаря на въпроси най-вече за срещата си в Министерския съвет с Гинка Върбакова, след която тя и министрите Томислав Дончев и Горанов обявиха как държавата ще поиска да влезе в сделката за ЧЕЗ като партньор на Върбакова. 

Горанов съобщи, че споделя позиция, която е съгласувана с Борисов, но не говори от името на Министерския съвет, защото формално решение за отказ от участие не е било взето. По думите му обаче подобен ход е нецелесъобразен. 

"Българската държава няма намерение, по какъвто и да било начин да участва в придобиването, частично или изцяло, в стартиралата и неприключила сделка за собствеността на активите на ЧЕЗ в България. В последните седмици с премиера Борисов сме се обединили, че участие на държавата е нецелесъобразно. Имаме достатъчно механизми от гледна точка на законодателното равнище, затова не е необходимо българската държава да придобива и притежава активи на дружеството по тази сделка. Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни отношения", каза още министърът.

Според финансовия министър срещата по инициатива на правителството с Гинка Върбакова е била в отговор на обществените очаквания.

Комисията ще изслуша и главния прокурор Сотир Цацаров, както и председателя на КЕВР Иван Иванов.

Дружеско ръкостискане между шефа на КЕВР Иван Иванов и главния прокурор Сотир Цацаров. Снимка Веселин Боришев

Очаквайте подробности.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Правилно решение

Правилно решение, но същевременно абсолютно нищо не оправдава правителството да се пуска и люшка по примитивната и невежа популистка вълна, който се надигна срещу тази частна сделка. Подходът беше непростимо погрешен.

Въпреки това,

тока ще стане 3 лв преди бензина!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.