Държавата се отказва от участие в сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България. Новината съобщи финансовият министър Владислав Горанов, който се яви във временната комисия в парламента, която проверява сделката. Горанов дойде вместо премиера Бойко Борисов, който не се яви на изслушването. 

Избраният купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България е българската фирма "Инерком" с едноличен собственик Гинка Върбакова. Тя беше преди време в Прага, в централата на чешката държавна компания, уж да преговаря българската държава да вземе дял от сделката.

Премиерът изпрати писмо, в което обяснява причината за неявяването си - не можел да коментира сделката, защото арбитражното дело на ЧЕЗ срещу България е в ход. А изявления от страна на министър-председателя можели да повлияят на хода му.

Премиерът трябваше да отговаря на въпроси най-вече за срещата си в Министерския съвет с Гинка Върбакова, след която тя и министрите Томислав Дончев и Горанов обявиха как държавата ще поиска да влезе в сделката за ЧЕЗ като партньор на Върбакова. 

Горанов съобщи, че споделя позиция, която е съгласувана с Борисов, но не говори от името на Министерския съвет, защото формално решение за отказ от участие не е било взето. По думите му обаче подобен ход е нецелесъобразен. 

"Българската държава няма намерение, по какъвто и да било начин да участва в придобиването, частично или изцяло, в стартиралата и неприключила сделка за собствеността на активите на ЧЕЗ в България. В последните седмици с премиера Борисов сме се обединили, че участие на държавата е нецелесъобразно. Имаме достатъчно механизми от гледна точка на законодателното равнище, затова не е необходимо българската държава да придобива и притежава активи на дружеството по тази сделка. Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни отношения", каза още министърът.

Според финансовия министър срещата по инициатива на правителството с Гинка Върбакова е била в отговор на обществените очаквания.

Комисията ще изслуша и главния прокурор Сотир Цацаров, както и председателя на КЕВР Иван Иванов.

Дружеско ръкостискане между шефа на КЕВР Иван Иванов и главния прокурор Сотир Цацаров. Снимка Веселин Боришев

Очаквайте подробности.