По-малко политика сутрин, публицистика - само вечер и сваляне от екран на няколко предавания. Това са част от промените, които готви новото ръководство на БНТ, става ясно от интервю на генералния деиректор Константин Каменаров за в. "24 часа".

Новата схема реално ще започне от днес, 2 април, въпреки че за старт се приема 1 април - с първото излъчване на култовото състезание "Стани богат". 

Промените започват от сутрешния блок "Денят започва". Вероятно ще смени името си на "Сутрешен блок" и политическите теми и гости в него ще бъдат ограничени.

"Сутрин телевизията е радио. Не седиш да гледаш вцепенено в екрана, а правиш сто други неща. Чуваш го, правейки нещо. Мястото на тежката публицистика е вечер. Само България има този ненормален модел сутрин някакви озъбени хора да ти говорят по особено жесток начин", посочва Каменаров.

Политиката в сутрешния блок ще остане половин час и ще е с различен водещ. А "вероятно симпатична млада двойка момче и момиче ще водят останалата част от предаването, която ще е предимно със сервизна информация".

"Така хората ще излизат усмихнати от вкъщи сутрин. Ако успеем да направим това, подписвам се, че ще счупим тренда и ще произведем мода", смята Каменаров.

"Денят започва с култура" пък ще се нарича вече "Култура.бг", както е "История.бг".

Спират "Светът е 7", предаването за международна политика, което по думите на Каменаров е било "лошо програмирано в петък в 17 ч. "Неговата аудитория не е пред телевизора по това време", посочва генералният директор на телевизията. То отпада от програмната схема, но на дирекция "Информация" ѝ е възложено да представи максимално бързо проект за качествено предаване за международна политика. То най-вероятно ще е в пояса за оригинална публицистика, който излъчваме в 21 ч и в който са "История.бг" и "Референдум".

"Шоуто на Канала" от 2 април не фигурира в програмата. Предаването се рутинирало, станало еднообразно, не се променяло достатъчно, посочва каменаров. Екипът му обаче ще пише нов проект. "Няма да останем без хумористично предаване. Докато им се роди по-добра идея или някой друг даде по-добра концепция, на това място ще излъчваме филм", посочва Каменаров.

"Открито" с Валя Ахчиева вече ще се излъчва в праймтайма в неделя след новините. Ще се редува с предаването за актуална документалистика "В кадър".  "Това са неща, които заслужават да бъдат видени, а досега бяха понякога някъде", казва още тв шефът.

"Нощни птици" също вече ще е с фиксиран час - в петък след "Панорама".

От програмата отпада съботното "Плюс това" на Георги Милков и Милена Цветанска. Вместо него Георги Любенов вече ще прави своето предаване "Денят започва с Георги Любенов" и в събота, и в неделя от 9 до 10,30 ч.

През уикенда влиза и спортното предаване "Извън играта" на Люба Пашова, което се излъчваше по БНТ HD. Ще се излъчва в събота от 18,30 ч. Стартът му е на 7 април.

Спира едното предаване на Мира Добрева - "Отблизо", вероятно това в събота. "На негово място през септември ще пуснем младежко алтернативно предаване за онази аудитория, която в момента не е пред телевизора. Водеща ще е червенокосата Боряна Граматикова, която беше част от екипа на Мира Добрева", дава заявка Каменаров.

"Същинската нова програмна схема на телевизията ще се състои, живот и здраве, след летния сезон. В нея обаче говорим за еволюция, не за революция. Наиграли сме се на това да дойде някой нов, да махне всичко и айде отначало. Не се прави така. БНТ е една къща с 55 г. история, не сме ние тия, които ще измислим топлата вода, няма и нужда. Но това, което можем да поправим, ще поправим, а това, което можем да измислим по-добро, ще го пуснем на екрана", казва още Каменаров.