Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията по досиетата публикува цялата документация, с която разполага и на базата на която преди няколко дни взе решение да обяви за агент на Държавна сигурност световноизвестната интелектуалка и учен Юлия Кръстева. Действията на комисията нямат аналог досега - документите на обявени за сътрудници на тоталитарните служби публични личности са достъпни за всеки, който има интерес, но на място в читалнята на комисията.

Самата Кръстева обаче преди ден отрече да е била агент на ДС и обяви, че това е клеветническо твърдение. Заплаши и със съд разпространяващите го. Затова и Комисията по досиетата предприе мерки - да публикува цялата налична документация в сайта си. 

Комисията публикува Лично дело "Сабина", том 1.  Следва втори документ, който е Приложение към Лично дело и съдържа писма от Юлия Кръстева и друга кореспонденция.

Публикувано е и Работно дело "Сабина".

Кръстева е била вербувана за агент на Първо главно управление на ДС - или външното разузнаване - на 21 юни 1971 г., когато е на 30 години. Това се случва 5 години след като тя самата заминава да учи в Париж. По времето, когато е привлечена към ДС и получава агентурното име Сабина, Кръстева вече е омъжена за французина Филип Солорес. В регистрационните картони за вербовката се разбира, че към този момент тя е журналистка във в. "Народна младеж".

Регистрационният картон на Кръстева в качеството й на агент Сабина е попълнен от ст. лейт. Иван Божиков - служителя на ДС, който я е вербувал. Останалите картони са попълнени от Тодор Костов, става ясно от публикуваните документи. От комисията по досиетата са приложили и факсимиле от регистрационния дневник на агентите към Първо главно управление - в годините на работа с досиетата комисията установи, че въпросните дневници са надежден документ, удостоверяващ дали дадено лице е било агент на тоталитарните служби или не. 

Регистрационен дневник на агентите и сътрудниците на ДС

Очаквайте подробности.

Коментари

Голяма работа.

Докато всяка реплика на дългогодишни партийни номенклатурчици и доказана агентура се препечатва в "демократичните медии" като "чиста изстина", да ми се вайкате за други доносници е лицемерно.
 's picture

Анна Димитрова

Къде видяхте вайкане?

Прочетох много внимателно материала. Дори отворих и самото досие, но е трудно за четене. И никъде не видях вайкане?! Имате нещо против медиите да ни информират ли?
 's picture

Ivan Mirchev

Пълни глупости никакви доноси

Чета досието й. Съгласила да разговарят устно, но не и да пише доклади. на повечето от срещите не е ходила. Негативно настроена спряво СССР, по време на разговорите няма нищо друго освен общи приказки как се видяла с този и онзи и т.н. И това е компромат, така ли? Няма да се учудя, ако изобщо не е подписвала съгласие да сътрудничи, а само ей така си е водила общи приказки с другаря. А той нали трябва да си заработи заплатата, пише доклади. Пълни глупости.
 's picture

Ivan Mirchev

Голям агент

И освен това Юлия Кръстева е била толкова голям агент, а пък на родителите й не им било позволено да я посетят във Франция. Даже мъжът й щял да пише изобличаваща статия по този повод срещу България. Това ли е великият таен агент Сабина?
 's picture

geg

"...Ролан Барт - засича се за първи път..."

Ха-ха-ха. Е, поне, покрай "Сведение" на някой си агент "Венцислав" за Юлия Кръстева, ДС "засича" световно известния Р. Барт...
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Няма значение какво е говорила.

Падението се състои във факта, че бидейки в свободна държава СЕ Е СЪГЛАСИЛА ДА РАБОТИ С ДС. Другите емигранти не виждаха родителите си, не можеха дори да отидат дори на погребението им. Роднините им бяха тормозени - не ги пускаха дори до Югославия. Да оставим настрана факта, че въобще излизането й от България е било със съгласието на ДС. А съвсем трето нещо е, че анализатори на работното дело смятат, че то е прочистено преди 2009, защото липсват много важни документи, по които може да се засече броя на донесенията.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.